време за прогноза 02 май 2018 2018-05-02 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbnROIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--b6ca0ae6a810cbf770d29f19badc7fe6f222978d/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_31184.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Има правителства, които раздават пари. Има правителства, които дават възможности...

„Правителството се опитва да вземе мерки в тая посока и работи“

Ей, тъй отговори вицепремиерът Каракачанов на въпрос какво се прави, за да може България да се отлепи от последното място в ЕС по нивото на доходите.

И човекът обясни как били увеличени заплатите на полицаите и военните и на учителите и как изобщо увеличавали и увеличавали и увеличавали. 

Изобщо, нека голямото раздаване започне сега.

Всеки, който изпитва една неудовлетвореност от живота, отива под прозорците на премиера,  вика, кряска, дайте ми пари и хоп…след някой друг ден му дават.

И това се отчита като голям успех. А всъщност е …всъщност е съвсем друго. 

Аз пък се сещам за онази лошата Маргарет Тачър. Миньорите, пък и не само те,  в добрата стара Англия стачкували, а тя отвърнала, че държавата няма да налива пари в губещи дейности. Проклинали я, заплашвали я, ама…днес икономиката в  Англия е на друго ниво, а миньорите им скоро не са стачкували. Значи г-жа Тачър е била права, а?

И за онзи лошия Роналд Рейгън се сещам. По негово време в САЩ стачкуваха от държавната авиокомпания, а той сложи на мястото на стачкуващите пилоти…пилоти от армията, но не се огъна.  Проверете какво означава „Рейгъномика“…общо взето по негово време държавата даваше …единствено възможности.

Защо казвам това ли? Защото не е нормално нивото на доходите в една държава да се разрешава с протести под прозорците на правителството. 

Викат, викат, псуват, скърцат със зъби, прозорецът се отваря и оттам им хвърлят в найлонова торбичка едно увеличение от 4-5 или 10% на заплатите.

И хоровете от националното радио и те стачкуват там за по-високи заплати. Прави са хората, ама не е ли по-добре вместо да им се дават пари на ръка, да им се даде възможност да спечелят тези пари?

Как да стане това ли? Ами, в правителството е пълно с хора, които са много по-умни от мен. Нека те да предложат начина.

Извинявайте, ама нещата  с протестите все повече приличат на случаите, когато възрастни хора хвърлят в найлонова торба спестяванията си на някой, който им ги е поискал по телефона.

Нормално е едно правителство не да дава пари на всеки стачкуващ, а да подреди нещата, че да не се налага никой да протестира под прозорците му. 

А в последно време нещата се решават все така.  Недоволни хора викат под прозорците на Министерския съвет  и нещата им се решават.

Е, добре де…може ли всички българи да се чучнат там и да викат „Дайте ни пари, бе!!!“

Ами ,не може.

Ако не съм изработил някакви пари този месец, другият ще гладувам.  Ще гладуват и децата ми. И няма кого друг да обвиня освен себе си. И не мога да стачкувам. Мога само да се напсувам. Сам себе си.

А в момента излиза така, че пари се получават или от лотарията или чрез стачки…а сякаш се забравя онзи стар начин. Да се изработват. 

Та, аз може би съвсем глупаво продължавам да вярвам, че държавата най-вече трябва да създаде условия и правила, които да улесняват предприемчивите хора да печелят, а не да се фокусира върху раздаването на пари.

Нормално едно правителство да помага на хората в нужда или в бедност, но когато повечето всички хора в една държава са бедни или в нужда? Ами, има нужда от други, които могат да променят положението, но не чрез раздаване на пари.

Нищо лично ,просто бизнес.

Защото накрая готовите пари винаги свършват и кой плаща сметката? Ами, пак всички ние.

Но пък поне днес градусите ще се вдигнат малко. Има няма около 19 градуса в Бургас и в региона. А следобед дори ще бъде и слънчево.

Е, нека е хубав денят ви.

Автор: Красимир Калудов

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...