икономика 11 апр. 2018 2018-04-11 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZ1ZKIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--a50a1d65157b8b662f69774576a6c8a2ff348a73/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_30952.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Дългото чакане за виза отказва турските туристи от България

Дългото чакане за визи е един от основните проблеми, който стоят пред турските граждани, желаещи да посетят страната ни като туристи.

Поради тази причина много от тях се отказват и се насочват към другата съседна страна – Гърция. 

„Много често един от съпрузите получава виза, а другият не. Така семейството няма възможност да осъществи планувана почивка у нас. Освен това визите се издават за много дълго време – около три седмици до месец. В същото време Гърция издава визи за турски граждани само за няколко часа – от 1 до 3 часа.”, коментира председателят на БРКТ.

Въпросът е бил поставен по време на работна среща между почетните и генералните консули на редица страни и ръководството на Бургаската регионална туристическа камара (БРТК). Разговорът беше иницииран от председателя на Камарата Иван Иванов месеци преди началото на активния туристически сезон, за да се очертаят проблемите, с които страната ни трябва да се справи преди настъпването на лятото.

От своя страна почетния консул на Украйна във Варна е подчертал, че много негови сънародници са се оплаквали от силния шум в големите курорти и от многото кражби. 

 „Към консула са отправяни много оплаквания относно заплащането за превод в полицейски управления в случаите, когато е имало кражба или инцидент и се налага разпит в полицията.”, обясни Иван Иванов.

Пред него почетния консул на Израел в Бургас Орлин Мандов е подчертал, че макар постоянно да се говори за удължаване на туристическия сезон, курортите ни реално не са готови за това.

„Първите 168 израелски туристи кацнаха на 1 април, а Слънчев бряг все още не е готов да посреща гости, нищо не е отворено, на много места е разкопано. Част от оплакванията на израелските туристи са още по отношение на медицинското обслужване, и по-точно високата цена на лекарската помощ. Пропуски има също и по отношение на превода.”, допълни Иванов.

По думите му основна задача на държавата и на бизнеса е да разработи такива туристически пакети, които да позволят реално удължаване на сезона.

„Трябва много сериозно да се работи относно крилата на сезона: април - май, октомври - ноември. Според мен програмите трябва да бъдат диференцирани – забавления и маршрути за туристи в младежка възраст, за семейства с деца, както и такива за хора, приближаващи се към пенсия. Трябва да има конкретен план за всеки ден. За целта обаче са нужни добре подготвени кадри – аниматори, екскурзоводи и т.н.”, каза още председателят на туристическата камара в Бургас.

Особено сериозен е проблемът с индивидуалните туристи, които пристигат по родното Черноморие. За тях почти липсват забавления и екскурзии в региона, от които могат да се възползват ежедневно. 

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...