икономика 02 апр. 2018 2018-04-02 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdHRJIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--8ad864ba851f7650b3e2025866ac2b5155421ca8/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_30867.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Ресторантьори в Слънчев бряг отново „на нож“ с готвените законови промени против шума

Представители на ресторантьорския бранш в  курортен комплекс Слънчев бряг  са силно притеснени от подготвяните нови рестрикции, ограничения и санкции, свързани със Закона за шума.

Буквално преди дни законопроектът беше публикуван на страниците на Министерството на здравеопазването. 

От бранша смятат, че двуседмичният срок за обществено обсъждане е крайно недостатъчен, освен това съвпада с поредицата от почивни и празнични дни, а това е вероятно е направено съзнателно.

Според ресторантьорите е абсурдно да се въвеждат едни и същи изисквания и ограничения спрямо ресторанти, барове, бистра, клубове и магазини, които се намират в национални курорти, урбанизирани територии в населени места и индустриални зони. Представителите на този сектор настояват за ясно диференциране вместо очертаващото се поставяне под общ знаменател на всички заведения независимо от тяхната локация.

За „Бургаски репортер“ собственик на ресторанти в Слънчев бряг призна, че с колегите си не могат да приемат и увеличаването на периода с „тишина“ вече не до 7 часа, а до 8 часа сутринта, защото това би попречило на зареждането на търговските обекти и съответно има вероятност да се предизвика истински хаос, когато се смесят туристите и автомобилите са доставки.

Очакванията са под ударите на Закона в новия му редактиран вид да попаднат и автобусните компании, които извършват трансфери на туристи от летищата до хотелите през нощта. Шумът от пристигащите автобуси и пренасянето на багажа на гостите вероятно ще надвишават позволените норми и би трябвало да бъдат санкционирани от полицията.

От бранша на ресторантьорите припомнят, че никъде в страните по света със силно развит туризъм няма практика да се монтират ограничители на шума към музикалните уредби, а обикновено отвън на самите заведения се поставят шумоизмервателни капсули, за да може при превишаване на някакви допустими нива на шум да се наложи санкция.

Анонсираните нива на санкции и и глоби, които подготвят законотворците също притесняват хората от бранша. 

Предложените варианти за затваряне на заведенията за срок от седмица, един месец или една година буквално могат да унищожат бизнеса на много хора по курортите – смятат собствениците на ресторанти.

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...