икономика 16 ян. 2018 2018-01-16 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdmxHIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--656237bae2e6825e65afc849836bc3f1a8bcf083/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_30113.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Иван Вълков: Тол-таксите ще осигурят ресурс за поддръжката на пътната инфраструктура и за строителство на нова

Бургаският народен представител от ГЕРБ Иван Вълков е член на парламентарната комисия по транспорт и съобщения. Представяме ви неговия кратък коментар относно предстоящото в близко време въвеждане на тол-такси за движение по пътищата у нас.

Каква новина е въвеждането на тол системата за транспорта у нас и каква новина е за градовете, които са по протежението на АМ „Тракия”?

 Това не е само за градовете по АМ „Тракия”, защото законът не се отнася само за тази автомагистрала. Той важи също за АМ „Марица”, АМ „Люлин”, частта от АМ „Хемус”, която в близко бъдеще ще бъде изградена. Да, тол таксите са много важни, но най-важното е това, че най-после ще стартира един проект, за който се говори повече от 7-8 години. 

Той беше спиран на няколко пъти, включително последната поръчка беше обжалвана няколкократно. Повече от две години продължи подписването на този договор. 

Аз лично съм много доволен, тъй като се постигна една много добра цена за изграждането на такава система. Това, което имаме като информация,  е че бъдат вложени около 150 млн. лв. 

А очакваният ефект е между два и три пъти по-висока събираемост на приходи. Сегашната събираемост е от порядъка на 300 млн. лв. Прогнозите са тя да бъде над 600 мнл. лв. до 700 – 800 млн. лв. С течение на времето може да стигне и до 1 млрд. лв. на година, което е изключително сериозен ресурс за поддържането на пътната инфраструктура. Най-важното нещо е, че ще плащат тези, които разрушават пътната инфраструктура, т.е. по-тежките превозни средства ще плащат повече, докато леките автомобили ще останат на сегашния режи.

Тези приходи в размер от 600 мнл. лв. до милиард за година ще дадат ли възможност на държавата да инвестира в нови инфраструктурни обекти?

Те ще дават възможност за поддържане на съществуващата и за инвестиране в нови проекти. Основно ще влага съществуващата пътна инфраструктура, но това е достатъчно, защото ще се освободят други ресурси за изграждане на нова. Така по-бързо ще бъде постигната реализацията на АМ „Хемус”, както и на  тунела под Шипка, за да може да бъде направена свръзка от река Дунав с границата до Свиленград, например. 

Ако трябва да приемем това като новина, за Вас тя е добра, така ли?

Да, това е една добра новина и смятам, че трябва да гледаме положително на нея, тъй като всички страни в нашия регион и в Европа вече са си решили този въпрос. Ние отново сме на опашната, но с това решение смятам, че ще можем бързо да наваксаме. Още повече, че проектът трябва да е изпълнен изцяло за около година и половина. Той трябва да е готов за седем месеца и да влезе в експлоатация, а след като покаже своята ефективност една година, тогава ще се плаща на изпълнителя.

автор: Красимир Калудов

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...