политика 17 фев. 2012 2012-02-17 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdWM3IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--de2aca0ba3dcc84fc6d21c2059760718e86d7130/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_2769.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Павел Маринов: Бюджет 2012 запазва кризата в Бургас

 Председателят на общинската организация на БСП в Бургас Павел Маринов изрази категоричното си неодобрение по повечето от параметрите на проекта за бюджет на община Бургас за 2012 год.  От името на своите съпартийци лидерът на левицата гарантира, че групата общински съветници социалисти няма да подкрепят бюджета по време на престящата сесия на местния парламент. Ето и аргументите на Маринов в подкрепа на тази позиция.

Какво не одобрява и не подкрепя БСП Бургас в проекта за бюджет 2012?
За поредна година ставам свидетел на това как бургаският бюджет се формира като чисто административно занятие. В него не се влага никакъв политически ангажимент към хората на Бургас и не се мисли за инвестиционното развитие на града и общината. Не говоря само за градоустройство, а за създаване на условия за заетост и за модерно отношение на партниране на общината с гражданите. Този бюджет  стимулира толкова бизнес климата, колкото и през миналата година, през по-миналата и през още по-миналата... Той трябва да има социална насоченост, повече пари за социално слабите, за групите, които са рискови в момента, т.е за пенсионерите, за учениците, за младите хора, за току що завършилите и дипломиралите се, за хората без работа. Към всички тях трябва да има ангажимент, но такъв няма. Ще ви дам един такъв пример. За пенсионерските клубове в Бургас се предлагат 115 000 лв. , а за бездомните кучета 130 000 лв. Цифрите са общо взето съпоставими. Навсякъде по малко. Така не се решават никакви задачи и проблеми. Бюджетът изобщо не е агресивен по отношение на това да „ерозира” кризата, дори напротив той заздравява устоите на икономическата криза в Бургас. Смятам, че бюджетът трябва да е роб на гражданството , а не гражданството да помага на общината да си направи балансиран бюджет без проблеми за администрацията. Общината няма проблеми, защото бюджетът е направен много добре от гледна точкана това да не ес поемат никакви рискове през годината или към края на годината.

Да не би да твърдите, че е „страхлив”?
 Страхлив е. Изцяло би трябвало да е по- рисков по отношение на създаване на заетост. Би трябвало да е буфер, да поеме социалната тежест, хората да работят, да им се повдигне икономическото състояние, да им се подобри начина на живот. Трябва да е гарант за това, а не обратното хората да живеят по-зле, за да има добър бюджет община Бургас.

Посочвате много слаби места, но какви конкретни предложения ще отправите като група общински съветници преди гласуването и приемането на бюджет 2012?
Многократно сме говорили, че философията при  формирането на бюджета е сбъркана. Предлагали сме през годината много варианти, но гласуването на бюджета е сведено до машинално вдигане на ръце. Не може сесията да има 45 точки дневен ред и една от тях да е бюджет 2012.  Съвсем ясно е, че колегите от ГЕРБ ще гласуват като един и той ще си мине. Бил съм свидетел как по време на обществените обсъждания обикновени  хора, които дори не са членове на БСП, поставяха въпроси, правеха предложения, но им отговаряха  „Кажете какво да махнем, че да сложим това, което предлагате”. Това е изключителна липса на разбиране на проблематиката. Когато се структурира бюджет, трябва да се провеждат анкети и допитвания, свързани с проучвания на общественото мнение къде какви проблеми има в районите, за да се решават с предимство. Такива анкети не се правят, а всичко е както миналата, по-миналата и още по-миналата година, т.е всичко се прави по един и същ начини. Изобщо това е чист формализъм. Нищо ново няма в този бюджет, нищо модерно.

Ще подкрепят ли общинските съветници на БСП бюджета?
Отделни пера от бюджета ще бъдат подкрепени от нашите съветници. Това е общо решение, тъй като ги гледахме едно по едно. Обаче като едно цяло,  като политическо отражение на необходимостта Бургас да има друг тип бюджет, а не това, което е в момента,  няма да бъде подкрепен.

Значи ще гласувате против? 
Отделни пера могат да бъдат подкрепени, но като цяло няма да бъде подкрепен.        
Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...