региони 22 дек. 2016 2016-12-22 2016-12-22

Burgas Reporter Ltd.

Държавата и протестиращите рибари с първи опит да сближат позиции

Зам. министърът от Министерството на земеделието и храните Свилен Костов се срещна в Бургас с  рибари от Северното и Южното Черноморие.

Протестиращите срещу ИАРА представители на браша запознаха представителя на държавата си с претенциите си към агецията.

Рибарите за пореден път обвиниха в произвол и репресии инспекторите, които според тях убиват бизнеса им с поредица от актове и тежки санкции. Те изразиха недоумение от многобройните забрани и строги регулации върху ресурс, който не е български, т.е върху рибни пасажи, които мигрират от Русия към Турция.

Зам. министърът гарантира, че ще бъде назначена проверка, за да се установи дали има случаи на злоупотреба със служебно положение и превишаване на правомощията от служители на агенцията и ако такива се докажат, ще последват наказания за провинилите се.

Г-н Костов отправи призив към рибарите да дават направят своите предложения за промени в законите, за да могат да бъдат приети в Народното събрание.
Рибарите не искат да останат на сухо заради чиновниците
Едно от оплакванията на участниците в протеста беше и това, че броят на чиновниците в ИАРА е няколко пъти по-голям от този в Гърция, а българското крайбрежие е с много по-малка дължина от гръцкото. Рибарите изразиха и недоволство ,че служителите в агенцията се назначават по политическа линия, а не по компетентност и образование.

На свой ред зам. миистърът категорично отхвърли възможността да позволи някой да кадрува при назначаването на служители в отделите на министерството.

Разговорите по наболели теми от бранша остават отворени и през 2017 год.

автор: Красимир Калудов
Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...