ориентири 31 дек. 2016 2016-12-31 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcmM1IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--8ee3fc3b49d1cde8c5804326e052d9226f311aae/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_26339.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Какво да правим при усложнена зимна обстановка?

От МВР съветват всички граждани при усложнена зимна обстановка  да спазват следните правила:

Не бива да се придвижваме извън населените места сами и пеша.
Ако необходимостта  все  пак  налага да се придвижваме на открито и извън населено място, то трябва да бъдем облечени с топли дрехи, обувки и ръкавици. Със себе си е добре да носим суха храна и термос с топла напитка. При умора не бива да се спира за почивка, а да се придвижим до най-близкото населено място. Движението при виелици трябва да става далеч от сгради и далекопроводи, стълбове и дървета. 
Ако пътуваме с автомобил, преди да тръгнем трябва проверим дали  той е изправен, дали разполагаме с достатъчно гориво, а също така  и с въже, лопата и брадвичка. Превозното средство трябва да е снабдено със зимни гуми, вериги и да е с изправни светлини. Шофирането трябва да става бавно и внимателно, когато се преминава покрай сгради, близо до електропроводи и дървета.
 Ако  обстановката  продължи да се усложнява,  е добре да спрем в  най-близкото населено място и да изчакаме преминаването на снежната виелица или до нормализиране на ситуацията.
Не  бива да използваме двигателя  на  спряното моторно превозно средство за отопление, а при крайна необходимост това да става за кратко време, като в купето осигурим достъп на чист въздух.
Измръзналите части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират. Не се разтриват със сняг – това усилва охлаждането и може да нарани кожата.
При   измръзвания   от  втора, трета   и   четвърта   степен   се   налага транспортирането на пострадалите до болнично заведение, на същите се поднасят топли и силно подсладени течности.
 Стриктно трябва да се следват указанията, разпорежданията и съветите на служителите на Министерството на вътрешните работи и пътните служби.

Снимка: http://photo-forum.net

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...