икономика 15 юли 2016 2016-07-15 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdDhvIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--9a9d761f464a0b3b873acc5f1a8dc3c223a1dda7/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_211.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Новият пътен възел „Запад“, който ще облекчи трафика към Черноморието, е вече факт

Новият пътен възел „Запад“, който която ще извежда трафика от София към Черноморието на юг извън града, беше открит на официална церемоня днес.

Специално за мероприятието в Бургас пристигна премиерът Бойко Борисов. Той пръв направи инспекция  на отсечката, като призова жителите и гостите на страната да го използват, за да се облекчи пътуването към Южното Черноморие и границата с Турция на КПП Малко Търново.

"Съоръжението е изключително важно не само за града, но и за всички, които пътуват на юг от него и към Турция. То ще помогне за по-безопасно придвижване и ще облекчи трафика, особено през лятото", каза премиерът Борисов.

Досега се образуваха километрични опашки при входа на града, а хиляди автомобили нямаше как транзитно да стигнат до Южното Черноморие, без да преминат през центъра на Бургас. Пътният възел на стойност 20 млн. лв. е съоръжение с ключово значение, защото ще намали задръстванията в Бургас, пътните инциденти, шума и отровните емисии във въздуха. 

С построяването му се подобрява и транспортното обслужване на разположения в близост Индустриален и логистичен парк - Бургас.

След пускането в експлоатация на Пътен възел Запад транзитният трафик няма да минава единствено по бул. "Стефан Стамболов" - МБАЛ - "Струга" и да задръства кръстовище "Трапезица", а на  входа на Бургас вече може да се завива веднага надясно - периферно на к-с "Славейков" по ул. "Проф. Якимов" - след това през Пътен възел Запад автомобилите ще се изливат към "Крайезерна" и оттам ще се включват в път I-9 за Южното Черноморие.

Изпълнението на проекта започна с отчуждаване на имоти по трасето, заплатено със средства на Община Бургас, и преместване на подземните комуникации. Със средствата, осигурени от правителството, бяха изградени подпорните стени и фундаментите /основите/ на виадукта  - съоръжение, което премоства ул. "Одрин" и минаващата успоредно на нея железопътна линия. Завършен е самият виадукт, а като финален етап бе построена детелина и подходите в посоките ул. "Одрин" - "Проф. Якимов" и "Проф. Якимов" - "Одрин".

Община Бургас направи предложение след завършване на проекта официално да бъде променен маршрутът на републикански път I-9, като в него бъде включен и пътният възел.

На днешното откриване присъстваха областният управител Вълчо Чолаков, председателят на местния парламент Костантин Луков, зам.-кметът Красимир Стойчев, народни представители и общински съветници от Бургас.

 

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...