икономика 26 авг. 2015 2015-08-26 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBajFMIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--1d7ad0712765004e05319386ef1c60b9f9fc1eb8/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_20583.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Анализаторът Тодор Георгиев: Алчността доведе до кризата през 2008 год., политиката до тази от 2015 год.

 Докторът на икономическите науки Тодор Георгиев ръководи  българското  представителство на компанията Harvest Alternative Investment Group Limited, която представлява интересите на два крупни международни инвестиционни фонда в региона и по света. Този път потърсихме икономистът, за да ни посочи приликите и разликите между кризата през 2008 год и кризата от 2015 год.

Има ли изненади сред световните финансови и икономически анализатори от случилото се в Китай?

През месец април беше първата индикация за това ,което сега стана. Тогава имаше подобен срив на борсите в Шанхай и Пекин, оттам с ефектът на доминото по всички световни борси. Тогава Китайската централна банка инвертира около 500 млрд юана или около 90 млрд. долара в подкрепана акциите. Фактически изкупи част от акциите на големите компании, това вдигна и стабилизира акциите. А ние сме най-щастливия народ на света след севернокорейците...

Каква е разликата между събитията в Китай от април и сега през август?

През тази година се очакваше китайският юан да влезе в кошницата с основни валути, на валутите, които определят специални права на тираж. В момента специални права на тираж имат долара, еврото, британската лира и странно защо японската йена, при условие че японската икономика от години е слаба. Специални права на тираж са съвокупните безкасови резерви в МВФ, където всяка държава има известо участие, срещу което получава определено финансиране. България има около 600 млн долара вноска в МВФ, срещу което имаме право на кредитиране около 1 млрд долара. Това е. Счиса се, че ако юанът беше станал част от тази кошница, това щеше да успокои финансовите пазари в света. Финансите са като организмите на малките деца. Всеки вирус им се отразява зле. Цялата работа беше да се запази превъзходството на еврото, на британската лира и на йената. Очакваше се за догодина да стане това с юана. И понеже не бяха оправдани очакванията, а китайската икономика е ориентирана само към износ, тези колебания се отразиха на износа и на световните финансови пазари. Докато чакаха какво ще бъде решението на фонда, търговците спряха да търгуват. Все пак когато купуваш в индонезийски рупии и продаваш в евро в Полша, голяма част от печалбата или на загубата се формира от валутните разлики. Всичко това с тези очаквания породи безпокойство, това доведе до спад на търговията, накрая се отрази рязко на акциите и ценните книжа. Тръгна от Китай, мина през Персийския залив, мина през Европа и спря на Уолстрийт, където загуба от 1000 пункта си е пълна катастрофа като през 2008 год.

А в Москва?

Руската икономика е функция на световната. Тя не е малка. Шеста е в света или седма с индийската. Зависима е от тези процеси. Когато няма търговия, пада потреблението на петрол. Когато пада потреблението на петрол, всички се притесняват. В Русия основните приходи се формират от продажбата на петрол или петролни деривати.

Има ли нещо общо сривът на цените на петрола с това ,че САЩ за първи път в историята са произвели повече петрол, отколкото Саудитска Арабия...като става дума за добив от шисти. Там технологиите постоянно поевтиняват добива...има ли тогава нещо общо?

И това го има. Американските петролни кладенци поне от 70 години са запечатани. Имат добив от Мексиканския залив и техният петрол е част от стратегическия резерв. Обаче шистовият газ и шистовият петрол промениха ситуацията в света.

Щом в САЩ 1000 куб. м газ са 100 долара, а Китай купува газ за 250 долара, това не превръща ли китайският износ в неконкурентноспособен и скъп?

Затова има приказка ,че когато САЩ кихне, светът се разболява. Американската икономика продължава да е най-голямата. Тя е потребителска. Да, по отношение на производството китайската икономика е най-голяма, но за потреблението ,което дава живот на парите, Америка е недостижима. Това е истината. И понеже американците започнаха да потребяват собствени запаси, светът започна да се разклаща.

Казвате ,че това е катастрофа, подобна на 2008 год. Няма ли мерки, които да се приложат въз основа на поуки от 2008 год? Как реагират световните пазари?

Правителствата влияят на пазарите с глупавите си решения. Всяко решение извън очакванията и логиката на финансовите пазари просто удря върху пазара. Когато политиците са некомпетентни и взимат неадекватни решения, това води до срив.  Това се случва.  2008 год се случиха неща, в основата на които беше алчността и едно тъпо решение на президента Клинтън, който отмени закона на Джон Кенеди от 1962 год. давайки право на търговските банки, където хората си държат спестяванията, да играят на инвестиционния пазар. Там са спестяванията на всички, защото бяха инвестирани в деривати, които се оказаха балон и затова се получи срив. Ако не беше това решение на Клинтън, светът щеше да е много по-спокоен. Тогава причината за кризата беше алчността, сега е политиката. Някой или нещо за някакви цели гони разединение на света. Когато има разединение, пазарите са много неспокойни.

А някой ще спечели ли?

Правят си криви сметки. Като гледам процесите на Уолстрийт, си мисля, че този някой си е направил криво сметките и е много набутан. Америка се декапитализира с два трилиона долара. Това не е печалба. Това са изпарени пари.

Говорите за ефекта на доминото. Това заплашва ли българската икономика. Досега оправданията на уравляващите бяха свързани или с кризата от 2008 год или с Орешарски...какво мвлияние може да има случващото се върху България?

Нас нищо не ни заплашва, защото след 2008 год. никой не иска да инвестира у нас. Не че не иска, колкото няма свободни пари. Инвестира се в бели страни, преценяват къде да ги вложат, защото парите вече не са безкрайни както преди 2008 год. Вече инвеститорите и акционерите внимават. За да запазят постовете си, те трябва да взимат обосновани и внимателни решения. А у нас...у нас те не инвестират, защото обстановката е непредвидима. Да, имаме сравнително евтина работна ръка ,макар и неквалифицирана, имаме свободни терени, но не е сигурна политическата обстановка, а тя е несигурна заради истериите на политиците. За нас е ясна, но за чужденците не е. Чужденецът не знае томва театър ли е или истина. Защото ако е истина, той си мисли ,че ще загуби парите си. Ако е теътър, тогава добре...500 000 души ще гласуват по някакъв начин и ще сменят някого. Това обаче не привлича инвеститори.

В краткосрочен план накъде вървят нещата, щом политиката предизвиква кризата? Да не би някои кръгове да планират една локална или глобална война?

И друг път съм казвал,  че когато морските индекси падат, се чака крах в икономиката по света. Защото щом корабите пътуват празни, значи няма световна търговия. Нещо ще се случи. Ке избие в някакъв момент. Европа през тази година пострада страшно от украинската криза миналата година. Ок, искали са да направят Украйна буферна зона между себе си и Русия. От политическа гледна точка или от гледна точка на сигурността са пирели, че Русия е враг и трябва буферна зона. Но какво се получи. Русия и Украйна тотално се разделиха. Оотам пазарът на зърно се срина, удари ни и нас. Прогнозите прецз май бяха, че цените ще бъдат 350 лв за тон, сега са са 220 лв за тон, което не покрива дори разходите. Този път и български компании гризват дръвцето много кораво. Износът на зърно се срина. Основен потребител са арабските страни.  Там обаче с тази война в Сирия между руския газ и катарския газ, защото точно това е всъщност войната, там дефакто Саудитска Арабия създаде Ал Кайда, а Катар създаде Ислямска държава като противовес на руските интереси в Сирия. Вече е такова кълбо, че не се знае кой кой е. Загубиха пазарите на зърно в Блзикия изток, в Северна Африка и ...френското зърно никой не може да го купи, американското зърно загуби 50% от пазарите си, американските фермери вият. И всичко това, че петима алчни евродепутати подкрепиха преврата в Киев. Това е резултатът.  Ефектът на пеперудата в икономиката. Проблемът не е свързан с тъпите политици, а със самонадеяните. Ако един политик си чете докладите на разузнаването и докладите от агенциите, на които плащат луди пари за шпионаж, тогава ще взима адекватни решения, защото в тези агенции работят хора, които са наясно с нещата. Но когато даде политик си помисли, че знее какво прави , се получават такива неща като в последните дни.

При тази криза какви са шансовете на България за печалба или за нещо добро?

Какви са шансовете на Северна Корея?

Нямам представа...аз за България ви питам? 

Ние сме същата работа като Северна Корея. Откриваме всеки километър магистрала, детски градини и велоалеи в села ,където хората са по на 75 години. Нямат деца, но им правим детски градини с безмислени харчове. Нямаме визия, само демонстрационни проекти.          
Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...