икономика 05 окт. 2016 2016-10-05 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbHBEIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--016b4a1ef36e10a2b1113ef8eeb2923b8f7d341d/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_1505.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Константин Бачийски: Целогодишни международни полети от летище Бургас ще бъдат стимул за икономиката в региона

Константин Бачийски е  един от основателите на Фонда за стимулиране на самолетните полети в Югоизточния регион. През тази година заедно със свои съмишленици от Бургаска област общинският съветник от политическа партия „Средна европейска класа” се е зае със задачата да убеди авиокомпании от различи европейски страни да започнат да изпълняват целогодишно полети от и аз летище Бургас.

Докъде стигна вашата инициатива за осъществяване на целогодишни полети от и за летище „Бургас”?

Заради усилията и активните действия, мои и на колегите ми, първата стъпка, която успяхме да направим, беше да увеличим времето, през което могат да идват руски туристи извън активния сезон. Тази година в международен аспект възникнаха неочаквано добри шансове за България и имаше голямо желание на туристи от Русия и от бившите републики от СССР  да посещават страната ни с чартърни полети . Само че пред тези полети имаше ограничения.

Знаете ли, че в тази сфера България и Русия работят по една спогодба, създадена някъде между  1985 и 1988 год. Тя регламентира, че от българска страна полетите могат да се осъществяват от авиокомпания „Балкан”, сега вече „България еър”, а от руска страна от „Аерофлот”. Всички останали компании, които провеждат полети между двете страни, трябва да получават съгласуване от Главнавъздухоплавателна агенция в България и същата агенция от Русия. Само след такова разрешение може да се осъществява полет.

За облекчение на трафика преди няколко години към тази спогодба беше добавен анекс и с него се указва, че между 15 май и 16 септември между България и Русия могат да летят всякакви авиокомпании дори без съгласуване. Проблемът се състои в това, че след 15 септември, както стана и тази година, имаше голям интерес от авиокомпании, които искаха да докарат туристи у нас, но нямаше как да се извършат тези полети. Затова говорих с министъра на транспорта, със зам. министъра, с експерти на ГВА /Главна въздухоплавателна агенция/  и с доста усилия успяхме да съгласуваме с руската страна удължаване на периода от 1 април до 30 октомври. Увеличихме „прозореца”, който вече не е от 15 май до 16 септември, а от 1 април до 30 октомври...почти с месец и половина се удължи времето за полети. Това е, което сме свършили досега. Фондът за стимулиране на полетите се надявам съвсем скоро да заработи още по-пълноценно. 

А защо една от големите лоу кост компании WIZZAIR наскоро обяви, че открива линия между София и Варна, но не прави същото в Бургас?

Трасето Варна-София  може би е по-интересно за авиокомпанията, защото няма магистрала между двата града и натоварването с пътници е по-голямо. Предполагам, че икономически е по-оправдано за WIZZAIR да лети до Варна и обратно до София.

Извън този конкретен случай, това, което е важно за летище Бургас, е да има повече целогодишни полети от и до градове извън България. Говоря за целогодишни полети, които ще водят пътници и туристи в Бургас през цялата година и това ще помогне на местната икономика, а на второ място ще подобрим и условията на живот.

Как ще подобри условията на живот в Бургас и в региона един целогодишен международен полет?

В съвременния свят, който се глобализира, не е важно само да има нови автобуси в града или в даденото населено място, важно за човек е да може да пътува лесно по цял свят. Вече достатъчно много хора от Бургаска област живеят или учат в чужбина. За тях е важно да могат да пътуват удобно. А с повече целогодишни международни полети ставаме по-атрактивни за инвеститорите и за бизнеса. Сещам се преди години, когато бях довел чуждестранен инвеститор, който искаше да премести производството си в Източна Европа. Ставаше дума за цех с около 100-120 души работници. Тогава още не беше завършена магистрала „Тракия”. Човекът се учуди как в Бургас няма полети и си зададе въпроса как ще се прибира до Виена. Когато разбра, че ще губи поне три дни от седмицата в пътуване, избра друга локация за своята инвестиция. Важно условие за бъдещите инвестиции е Бургас да има добри транспортни комуникации. 

Между другото вече водих преговори в централата на WIZZAIR за целогодишни полети от и за Бургас по нови линии. Имаме желание за директен целогодишен полет до Германия и обратно. Обсъждаме няколко варианта за полети до немски градове. След това обмисляме  и такива полети от Бургас до държави с големи български диаспори...до Италия, до Испания.

Икономическите ви анализи показват ли ефективност за превозвачите от  такива целогодишни полети? Ще има ли достатъчно пътници?

В момента има един целогодишен полет на авиокомпания WIZZAIR от Бургас до летище Лутън в Англия и обратно. По данни на летище Бургас този полет е изключително натоварен, а запълването на местата в самолетите е около 96%, т.е това показва, че има потенциал.  Затова е оправдано да има полети до държави с големи български общности. Освен това ако сравните  цените на полетите от летище София до Лондон , т.е до летище Лутън , с цените на полетите от летище Бургас до същото това летище, ще видите, че въпреки по-високите цени от Бургас, самолетите пак са пълни. Бургазлии и хората от региона предпочитат да летят от местното летище заради удобството. 

Затова работим в това направление да се увеличи бройката на международните полети от Бургас през цялата година. Работим и за увеличаване на времето за полети на руските авиокомпании извън сезона. Благодарение на нашите усилия това вече се случи.

автор: Красимир Калудов

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...