икономика 12 юли 2016 2016-07-12 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcGtvIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--68478f8be15008604e9c29ac2a2f4e0352d7bc8e/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_134.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Чейндж бюрата по морето още по-изобретателни - вземат 25% "комисионна"

Чейндж бюра по морето са намерили още един начин как да мамят своите клиенти.

Освен различните курсове, при които се обменя валутата, туристите – особено чуждестранните, са изложени и на други нелоялни търговски практики. Така например ако клиент иска да изтегли 100 евро от картата си, се оказва, че всъщност плаща още 25 евро, която минава за „комисионна”. Новият вид измама разкри разследване на Бтв. Репортерът под прикритие Емил Митев прекара три дни като „служител” на подобно бюро в Несебър.

Разследването показва, че чужденците предпочитат да теглят от уж сигурни места, вместо да теглят от банкоматите по курортите, тъй като се опасяват от скимиращи устройства. Като се опитват да избягат от едната опасност обаче, попадат в другата: ПОС-терминалите в бюрата са автоматично нагласени да теглят  с 25% от картата на клиентите. В хотелите пък нагласената комисиона била 11%.

„Той ти иска 195 лева. Ти на него това ще му дадеш, но всъщност ще изтеглиш тази сума... (бел.а. – 50 лв. отгоре). Това остава за нас.”, включват напътствията на касиерката към новия „служител”.

Подобни операции не са регламентирани, а ако клиентът поставя въпроси, ето как се действа: „Започваш нещо да си измисляш – има такса за превода, има такива работи...”,продължава обучението. 

Парите от комисионата се отделят в специален плик, при това в плик, на който пише... „Ток”. Ако дойде проверка, да не е проблем – уж, че парите са за нещо друго, показва разследването.

По думите на касиерката шефовете на веригата бюра знаят „за тия неща”.

След журналистическото разследване започват проверки по случая от отговорните органи. 

„Комисиона се начислява. Но 25% е безумно, и 11% е безумно. При т.нар. „шарени валути” комисионата може да е по-голяма, но що се отнася до банковите институции и до сделки в евро, комисионата е под 1%. Ако сте в хотела, може да е 1 – 1,5%. Но принципно винаги се казва, трябва информирано съгласие”, коментира финансиста Емил Хърсев.  

„Клиентът трябва да е напълно наясно с това, което се случва. Нелоялната търговска практика представлява именно хипотезата, в която един потребител е ощетен, без да го разбира – като е подведен или му е спестена информация”, каза от своя страна Димитър Маргаритов от Комисията за защита на потребителите (КЗП)

Той посочи и за друг случай на измама – в близост до таблото с курсовете на обменните бюра се слагат флагчета – американски, британски и пр., като до тях се поставят и някаква цена. И докато клентът си мисли, че това е курсът за деня, се оказва, че цифрата всъщност показва цената на туристически сувенири – магните за хладилник, значки и др.

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...