различно 15 авг. 2016 2016-08-15 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdFVxIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--a74a378055fd2506f681554ff41c7def3e27b65a/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_787.jpg

Burgas Reporter Ltd.

По-строги правила при провеждането на училищни екскурзии и лагери

Организираните туристически пътувания в системата на предучилищното и училищното образование ще се провеждат въз основа на сключен договор между туроператор и директор на учебното заведение.

Целта е всяко подобно пътуване да бъде организирано професионално и да се проверят всички компоненти, свързани с него. 

Това предвижда Проектът на Наредба за детските и ученическите туристически пътувания с обща цена, инициирани от детските градини, училищата или центровете за подкрепа за личностно развитие, който е публикуван за обществено обсъждане. Документът е разработен съвместно между Министерството на туризма и Министерството на образованието и науката.

Настаняването на децата и учениците ще се извършва само в категоризирани обекти, а изхранването им само в обекти, регистрирани по реда на Закона за храните. За да бъде гарантирано качеството и произхода на храната при подобни пътувания, ще бъде уведомявана Българската агенция по безопасност на храните. Запазва се изискването организираните детски пътувания с автобусен транспорт, да се извършват в светлата част на денонощието.

Предвидено е броят на персонала, обслужващ пътуването, да се определя според формата му, броя, възрастовия състав и специфичните нужди на децата и учениците - един възрастен на всеки 5 до 7 деца от детските градини и в предучилищната възраст, един възрастен на всеки 10 до 15 ученици от 1 до 12 клас. Участниците в пътуванията извън страната задължително се застраховат от туроператора според изискванията на Закона за туризма и при провеждането на пътуването задължително ще се включва и негов представител.

Наредбата предвижда провеждането на детски лагери в страната да се извършва в туристически обекти, разположени в ограден терен, с минимум два входа, с денонощна охрана и пропускателен режим, осигурено видеонаблюдение, ресторант и други задължителни характеристики.

Когато обектът за отдих се намира край водна площ, организаторът трябва да осигури безопасността на децата и учениците.  За лагерите по морското крайбрежие трябва да бъде осигурен обезопасен достъп от базата до плажа. Ползването на открити водни площи от подрастващите се разрешава само при наличие на спасител/и, осигурен/и от собственика/наемателя/концесионера.

Въвеждат се и изисквания при практикуването на зимни спортове. Наредбата изисква обучението по тях на деца и ученици по време на пътуването да се извършва от правоспособни ски учители, а дейностите по туризъм, водене на походи и екскурзионно летуване в планините, да се осигуряват от правоспособни планински водачи.

Наредбата се приема на основание Закона за туризма. Контролът по спазването й е възложен на Комисията за защита на потребителите, Министерството на образованието и науката, Регионалните управления на образованието, Регионалната здравна инспекция и другите компетентни органи. За нарушения се запазват размера на санкциите, предвидени в Закона за туризма, Закона за храните и Закона за здравето.

 



Коментари

образование ...


политика ...


спорт ...