здраве 02 юли 2016 2016-07-02 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdWNuIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--8fd02f410b09b0c49b3904f85f19b621c209ee71/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_5.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Д-р Бойко Миразчийски: Новият здравен фонд е за млади лекари специалисти

Общинският съветник от НФСБ д-р Бойко Миразчийски успя да получи на последната сесия на местния парламент подкрепа за предложението си за създаване на нов общински фонд, който ще ще стимулира общопрактикуващи лекари и млади специализанти в Бургас. Ето как той представи в детайли своята идея.

Общински здравен фонд??? Възможно ли е тази идея да се реализира в Бургас?

Тя е реализирана вече.

А вие какво точно предлагате. Създаване на такъв фонд или нов правилник за разпределение на средствата от него?

Реално погледнато имаме нов фонд. За да имаме обаче нов фонд, трябва да имаме и нов правилник за разпределение на средствата. От друга страна включваме и нови сфери за разходване на средствата. Ако сте обърнали внимание на обсъжданията в залата, ставаше дума за общопрактикуващите лекари. Идеята ни е следната. В отдалечените места на община Бургас, в които няма открити лечебни заведения, а там общопрактикуващите лекари ги няма...

Май отказват да да ходят там?

Да, отказват, защото е далеч. Те са записали паценти в своите практики, но отказват да ходят до селата, защото им е скъпо да пътуват, да откриват кабинет. Ние с този фонд ще дадем възможност да се помогне на джипитата, за да покрият транспортни разходи и да могат да пътуват до местата, където са им пациентите. Това ще стане срещу определени условия. Да имат сключен договор, нов национален рамков договор със Здравната каса. Да има минимум 100 пациента в селището. Това ще се доказва със списък на пациентите. Ще трябва да предостави в общината задължително график, т.е в кои дни и за колко часа ще ходи в населеното място.  И трябва да има сключен договор с общината. Така ние ще можем да правим проверки, да следим как се изпълнява този договор.

Посочихте още едно перо за разходване на средствата, за стимулиране на млади специализанти, за да изберат община Бургас. Възможно ли е това да се случи?

Възможно е, да. Защото когато помогнем допълнително на младите специалисти, ние и ще ги насочваме да изберат някоя специалност, която въобще не съществува в община Бургас. Например нужна специалност от детските болести...нямаме детски нефролози или гастроентеролози. Ние можем да стимлираме по този начин млади специалисти да се насочат точно към такива специалности, които до момента са или определяни като по-непривлекателни. 

А как ще се генерират средства в предлагания от вас фонд? Сега в него има 35 000 лв, но ще трябват още много. Как ще ги съберете?

Тези 35 000 са много малко, но това е пилотен проект. Това е първият проект в страната. Може да се привличат средства и от дарения.  От общински средства също или чрез кампании. Това е залегнало в самия правилник на фонда.

автор: Красимир Калудов

Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...