спорт 02 авг. 2016 2016-08-02 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdk1wIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--38cddd34f15e4589bd80f460a546b3f994b106f7/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_490.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Двоен триумф за „Черноморец” на Купа „Бургас”

Ватерполистите на „Черноморец” спечелиха 11-отото издание на международния турнир по водна топка - Купа „Бургас 2016”. Така за трета поредна година възпитаниците на треньора Петър Йонов станаха носители на трофея.

Триумфът за домакините в надпреварата бе двоен, след като подгласник на победителите стана вторият отбор на бургазлии – „Флора”. Във финала за купата по-опитните и по-големи на възраст ватерполисти на „Черноморец”, водени от треньора Светозар Владков, се наложиха с 9:3. Трето място спечели грузинският „Арена”. В спора за бронза тимът от Тбилиси успя да надделее с 14:11 срещу македонския „Локомотив”.

Призьорите бяха наградени от зам.-кмета д-р Лорис Мануелян, общинският съветник Калчо Белов и Николай Смилев – генерален секретар на Българска федерация по водна топка.

Турнирът беше за ватерполисти родени 1999 г., като всеки един отбор имаше правото да участва с по трима състезатели, родени 1998 г. В тазгодишното издание на международната надпревара участваха три грузински отбора и националният юношески тим на България, който заради ангажимент отпътува за Белград в събота сутринта.

В груповата фаза „Черноморец” започна с убедителна победа над участника в сръбското първенство „Локомотив” /Скопие/. В края на миналата година срещу същия съперник бургазлии отстъпиха, но сега на басейн „Флора” се наложиха с 20:7. В другия мач момчетата на треньора Петър Йонов победиха „Кутаиси” с 12:4.

В другия поток отборът на „Флора” победи „Аджария” /Батуми/ с 11:9 и загуби от юношеските национали с 3:8.

В заключителната фаза „Черноморец” отстрани с 13:6 „Арена”, а „Флора” се справи с „Локомотив” с 11:8. Така, за радост на многобройните привърженици на водната топка в морския ни град, международният турнир за „Купа Бургас 2016” завърши с бургаско дерби на финала.   

„За нас беше много приятно да чуем, че нашият турнир е станал популярен в  държавите от другата страна на Черно море. Още отсега възможност за участие търсят отбори от Армения и Казахстан. За 11 г. „Купа Бургас” се утвърждава като най-сериозния турнир в региона. Превърна се в притегателна сила за водещи страни във водната топка като напр. Грузия, която участва във всички европейски първенства и квалификации. В Бургас грузинските отбори пристигнаха без националите си в две възрасти, затова и представянето им беше по-слабо. Но „Черноморец” също игра без своите национали, които имат ангажименти в юношеския национален тим.   

В последния момент от участие в турнира отпадна тимът на Сърбия. Очаквахме руски отбор, затова не поканихме украинците /понякога отказват да играят един срещу друг/, които бяха готови да пристигнат. Интерес към Купа Бургас имаше от Италия, но при тях пък датите на турнира съвпадат с летните отпуски на родителите. Целта ни за следващото издание е в турнира да участват 8-10 отбора, като има представители на повече страни”, заяви председателят на СКВТ „Черноморец” Петър Йонов, който благодари на община Бургас и спонсорите за оказаната подкрепа.

Специалистът допълни, че за в бъдеще възнамерява да обогати турнира със съдийски и  треньорски семинари, както и да се направят демонстративни тренировки, на които да се обсъдят теоретични въпроси, съдийски правила и т.н.  

Традиционният турнир по водна топка „Купа Бургас” се организира от СКВТ „Черноморец”, с подкрепата на община Бургас.  

 

Коментари

спорт ...


образование ...


здраве ...