различно 29 ян. 2024 2024-01-29 2024-01-29 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZ0dCIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--0d5d13b5b2d1d12ae8464192e4c6a86100e685bb/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20180301_121638.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Поставиха ли хутите в шах световната търговия или ...

Ракетните атаки и ударите с дронове, които проиранските "хути" от Йемен изстрелват към кораби в Червено море, сякаш отново поставиха под заплаха световните линии на доставки. Дали Суецкият канал ще стане недостъпен заради нападенията по суша и по вода в Червено море, дали световната търговия ще зацикли...с част от тези въпроси потърсихме нашия редовен събеседник и ориентир в морската търговия, Тодор Георгиев.

Самият той е част от тази търговия и познава процесите и традициите около Суецкия канал. Ето какво ни сподели той.

 

Каква е ситуацията в Червено море? Може ли да се каже, че търговският път през Суецкия канал е напълно несигурен заради атаките на хутите от Йемен? Излиза май така, че международната търговия е в шах заради не чак дотам склонни да преговарят мъже, които стрелят с ракети и дронове по корабите. Как се отразява всичко това на търговията?

Нищо особено не се случва. Правят се на мъже и в общи линии това е. Най-уязвими са контейнеровозите. Преди дни имаше атака срещу датски контейнеровоз под американски флаг. Изстреляха три ирански противокорабни ракети срещу него, но нито една не постигна целта си, защото хутите освен да имат ракети, трябва да имат и някой, който да разбира от тези работи. А те не са особено добри бойци.

Но извън леко пренебержителното ви отношение към хутите, те все пак не играят ли ролята на подизпълнители на Иран в момента? Така или иначе хутите са шиите като иранците.

Да, това е. Но световната търговия генерално не е нарушена. „Бълкерите“ си минават със сухи  и мокри товари. Дори и танкерите минават почти без поражения. Все пак и сомалийските пирати се налудуваха и си седнаха на зад..., както и да е. Като говорим за пиратски набези, в нашия бранш се питаме защо откупът за пленения български кораб трябва да го плаща българското правителство, а не корабособствениците, но това е друг въпрос.

В нашата компания натоварихме един кораб под китайски флаг. Китайците попитаха дали могат да минат оттам, получиха отговор, че може и минаха. Гарантирахме им, че ще минат.

Докато се говореше за това колко е уязвим пътят през Червено море към Суецкия канал, пак се развя една стара идея за алтернативен канал през Синай и под Израел, кажи речи с излаз край Ивицата Газа. Така нареченият канал „Бен Гурион“. Това изпълнимо ли е и има ли нужда световната търговия от подобно алтернативно трасе в региона?

Не, абсолютно безсмислен е този канал. Трафикът през Суецкия канал през последните сто години се обслужва нормално. Втори канал би струвал 100 млрд. долара с неясна възвращаемост. Каква ще е целта? Да намалят печалбата на Египет ли? Ще раздели трафика на две и така или иначе ще минават корабите през Червено мора и Баб ел Мандел. Там е слабата точка, а не в Суец.

Как се отразяват тези драми на нашата икономика, винаги това ви питам?

Никак. Нашата икономика е извън времето и пространството и ще ви дам едно доказателство. В пристанището в  Сомалия, в Могадишо, където практически няма държава, има пирати и всеки прави каквото си иска, та, там има повече кораби в сравнение с корабите в Бургас и във Варна взети заедно.

Той е леко раздухан този проблем с хутите. Защото ако говорим за пиратски атаки върху кораби, има много други точки по света, където пиратите атакуват много по-масирано и по-опасно. В Гвинея или в Нигерия на рейда на пристанището в Лагос има обири, нощни нападения, но..

Добре, но...в Лагос атакуват пирати с лодки, а в Червено море хутите атакуват корабите с ракети. Как реагират застрахователните компании?

Е, как да реагират според вас. Увеличават застрахователните полици. Само да има най-малка опасност, те увеличават полиците и дълги години, след като са приключили опасностите, увеличението си остава. Хърватите имаха гражданска война в началото на 90-те години, но едва през 2022 година застрахователите премахнаха застраховката за военна опасност в Пристанищата на Хърватска.

Е, да обобщим казаното от вас. Трасето през Червено море и през Суецкия канал си остава все така проходимо въпреки атаките на хутите?

Големите контейнеровози ще заобикалят и стойността на товарите им ще се увличи до 2-3%. Тези плавателни съдове са наистина уязвими заради размерите си.

Те не искат да губят стока заради стойността и.

А този проблем с хутите би ли изчезнал, ако се реши проблемът в Газа?

Да, докато се реши проблема в Газа или докато от НАТО не смачкат всички точки с установки на хутите. Все пак те имат краен брой ракети и не могат да получават нови, защото доставките на ракети от Иран вече са на практика почти невъзможни. От Сирия също.

 

автор: Красимир Калудов

 

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...