икономика 15 ян. 2024 2024-01-15 2024-01-15 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdWFBIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--a7d36408970a44e5327f36aa3f8571b219eed8db/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20240115_140407.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Италианска компания с оферта да произвежда енергия от отпадъци в Карнобат

Италианската компания „Треджи Пауър“ представи пред общинския съвет в Карнобат концепцията си за изграждане на завод за производство на електричество и топлоенергия чрез изгаряне на отпадъци.

Потенциалните инвеститори имат бизнес-план за изграждане на мощности за „термовелоризация“ , които да обработват до 400 тона отпадъци дневно. Източник на суровината ще е регионалното депо в Братово.

В края на технологичния проес се получава електроенергия и топлоенергия.

Заводът би бил първият от такъв клас в България.

От името на своите съграждани и от името на общинските съветници кметът Георги Димитров зададе поредица от въпроси към представителите на компанията, които бяха придлужени и от служители на италианското консулство.

Част от питанията бяха свързани с това дали ще се увеличи цената на сметосъбирането, колко работни места ще бъдат създадени в завода, какво се предвижда за третиране на крайния отпадък / дънната пепел/ след окончателното изгаряне на суровините, за да не се получат струпване на отпадна маса, ще има ли отделяне на емисии във въздуха с дразнеща миризма, как ще се преговаря с деветте общини, които депонират своите отпадъци в депото в Братово и др.

Инвеститорите използваха за отговори на въпросите примери от действащия завод в Болцано, Италия, където преработката на отпадъците е организирана така, че не се отделят миризми, не се изпуска дим и не се замърсява околната среда.

В аналогичния завод в Бреша част от добитата топлоенергия се използва дори за отопление на тротоарни настилки, за да не замръзват.

От компанията споделиха, че предстоят сериозни разговори с община Бургас, чиито граждани и бизнес генерират най - голямо количество отпадъци в регионалното депо, както и с община Карнобат, на чиято територия  евентуално ще бъде разположен заводът.

Очакванията са да бъдат разкрити около 50 работни места , но много повече работни позиции ще бъдат разкрити заради съпътстващи бизнеси и дейности, свързани със завода.

Остатъчната „дънна пепел“ след изгарянето ще може да се използва за производство на цимент или бетон.

Анализите показват, че средногодишно печалбата ще е около 9 млн. евро. след изплащане на първоначалната инвестиция. Ще бъдат разпределяни и дивиденти в края на годината.

Заводът ще струва около 100 млн. евро.

Предстои посещение на делегация от Карнобат в завода на компанията в Болцано, Италия, за да бъдат потърсени на място отговори на всички възникнали въпроси.

Пред участниците в разговорите Георги Димитров уточни, че дори заводът край Карнобат да бъде построен към края на мандата, след това администрацията и общинските съветници със сигурност ще са различни от сегашните. Ето защо отговорността от предстоящото решение е изключително голяма пред местните хора.

Представителите на компанията инвеститор не успяха да обяснят къде точно ще отиват водите, използвани в технологичния процес, не дадоха и приемлив отговор на въпроса как са избрали Карнобат за своята инвестиция.

По време на обсъжданията стана ясно, че общинските съветници не са били запознати с бизнес плана, свързан със завода.

 

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...