Минута за размисъл 24 авг. 2023 2023-08-24 2023-08-24 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBak9BIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--55dd3f693be989557ee130393251297f13db20b4/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/P8289060.JPG

Burgas Reporter Ltd.

Писмото, което Бургас не иска и не заслужава

Иска ми се да ви разкажа за едно писмо...

Писмо, написано до Община Бургас.

Разгледахме го на днешното заседание на общинската комисия по туризъм.

Та, в това писмо се предлага на община Бургас да плати от Фонда за стимулиране на самолетни полети на една нискотарифна компания 200 000 евро за полети до Краков през ноември и декември или 500 000 евро за самолетни полети от Бургас до Краков през периода октомври – март.

Друга нискотарифна авиокомпания изкушава с оферта да и бъдат заплатени 350 000 евро, срещу които предлага два пъти седмично полети до и от Тел Авив през зимния период.

За мен лично, това не е писмо, а подигравка, но моите вълнения са без значение.

Важен е Бургас. Важен е и регионът около Бургас. Важни са всички онези „луди“ хора в Бургаска област, които напук на всичко вярват в българския туризъм.

Относно писмото, което ни беше предоставено за разглеждане, от летищния оператор на бургаското летище пък честно споделят, че изпитват съмнения  дали самолетните полети до Краков и Тел Авив ще бъдат запълнени през зимата и предлагат да се разсъждава върху възможността да се лети до летище Варшава, а не до Краков.

Хм, като член на общинската комисия по туризъм споделих с колегите ми в нея, че писмото ми звучи ужасно обидно към усилията на Бургас, Созопол, Поморие и Несебър да създават целогодишен туристически продукт.

Споделих още, че е крайно време да се обсъждат полети от летище „Бургас“ до летища в страни, където не само има туристически потенциал и целогодишно евентуален интерес към нашия регион, но и голяма българска диаспора или доказано много български студенти.Всички те биха пътували прец цялата година от и за Бургас, ако има удобни връзки с различни летища в Европа.

Защото извън лятото Германия, Италия, Франция, Испания, Нидерландия и Белгия, например, остават някъде далече, далече за хората от Бургас, Ямбол, Сливен и Стара Загора.

Пардон, съвсем достъпни са, ако ползват летище в София, Варна или Пловдив.

А къде е Бургас в цялата тази формула?

Бургас е в едно писмо, в което се разсъждава за избор между Краков и евентуално Варшава. И това срещу едни 500 000 евро от Фонда за стимулиране на самолетни полети? Уха!!!

Не, благодаря. Готов съм да се обзаложа, че не е това писмото, което бургазлии очакват.

Опитайте пак.

И, да. Знам, че ще ми покажат данни, таблици, анализи и прочие, от които ще стане ясно как на бургаското летище всичко е във възходящ тренд, но Бога ми...какво се случва, когато отлетят щъркелите в края на лятото? С тях отлитат самолетите и туристите ли?

Бургас не е заспал град през зимата. Или поне не е съгласен да го приспивате.

Слава Богу, с колегите от общинската комисия дадохме ясно да се разбере точно това. Ние искаме самолетна връзка със света през цялата година , а не само през лятото.

P.S На снимката - бургазлия едва едва се вижда през зимата, заради хилядите туристи край него, дошли в Бургас от Краков и Тел Авив...Ъъъ? Не виждате хиляди полски и израелски туристи ли? Никой не ги е виждал през зимата. Е, да плащаме ли тогава 500 000 евро за хора, които не се виждат из Бургас?

снимката от летището е илюстративна

Коментари

Минута за размисъл ...


пред олтара ...


dev.says |> hello(:world) ...