различно 06 май 2023 2023-05-06 2023-05-06 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbjUvIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--51479ba9a4283cbc46f6db2dd97cee67a6cfaac4/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/IMG_1812.JPG

Burgas Reporter Ltd.

Каменните фигури в Бургас..., които се крепят на магия

Годината е 2018.

Някъде в началото на същата тази година Митко Иванов, тогавашният председател на Дружеството на Бургаските художници, изпраща писмо до Общинския съвет, по специално до Комисията по култура и Комисията по туризъм.

Сигналът му е свързан с наблюдението му, че из Морската градина на Бургас има твърде много паметници, които не разполагат с фундамент.

Според Митко Иванов това положение крие опасности. Най-малката от тях е някой паметник да се килне върху човек, а съгласете се, че нежеланият контакт между огромна каменна фигура и човек би довел до тежки последици, нали.

Рискът се поражда от това, че  фигурите просто са сложени навсякъде, като се крепят сами на себе си.

Така в началото на 2018 год. тогавашният председател на Общинската комисия по туризъм Живко Табаков внася докладна в тогавашния Общински съвет, която е посветена на казуса с опасните паметници.

Дали заради политическо късогледство, дали заради партийно тесногръдие или заради поредния опит да се ограничи всяка една инициатива на Табаков, но в предходния мандат мнозинството в Общинския съвет отхвърля предложението, което е внесено от съветника и което всъщност повдига въпроси, зададени от Митко Иванов. 

А предложението е да се обследват паметниците, да се помисли за поставяне на фундаменти и след десет години отново да се изследват, за да се проследи дали допълнителното им укрепване е довело до резултат, т.е дали ги обезопасило.

В онзи момент според проучването на Митко Иванов е имало около десет такива паметника, свързани с риск от падане.

Днес според него те вече са десетки.

Художникът се връща назад във времето и посочва още една причина, заради която е подал своя сигнал.

В разговор с известен бургаски журналист, същият му споделил, че някога като ученик лично бил събарял определена каменна фигура в Морската градина. Защото не му харесвала. Бутал статуята за забавление. За игра...

Само че Митко Иванов бързо преценил, че едно невинно наглед забавление може да доведе до „играчка плачка“. Щом един ученик може да бутне лесно една обемна каменна фигура, представяте ли си какво може да направи възрастен.

„Това наведе на мисълта, че тези статуи се крепят на магия“ спомня си художникът, който споделя: „Днес не бих променил или добавил нито една буква или дума в писмото и в докладната“

Според Митко Иванов злощастният инцидент, който наскоро се случи точно с рухнала каменна фигура върху мъж, е можел да се случи и по-рано. Обективно погледнато някоя неукрепена фигура е можела да падне, пази Боже, дори и върху някой общински съветник от онези, които незнайно защо са гласували в началото на 2018 год. против докладната. Може да падне дори и върху пишещия тези редове, който в този мандат също е общински съветник. Но това, въпреки възможността да предизвика злорадо веселие сред хората, е без значение.

От значение е единствено това, че никой не знае какво е действителното положение със статуите, пръснати навред из Морската градина.

А както вече е ясно, Митко Иванов още преди повече от пет години е предложил в своето писмо да се създаде пълен опис на всички статуи, включващ детайли като дори и това кои са авторите на статуите и кои са самите техни творби.

Също така и опис на всички каменни фигури в Морската градина. Също и опис или каталог го наречете на всички други такива творби, поставени на други места на територията на Бургас, тъй като такива има пръснати къде ли още не.

Митко Иванов предлата дори да се каталогизират и „отхвърлени“ творби, които са запокитени някъде в някаква забравена база из парк Росенец.

Както стана вече ясно, предложенията му, входирани като докладна, не са били взети под внимание.

По една злощастна случайност онова, за което той е предупреждавал, че съществува като риск, се случи.

Преди дни мъж се опита да си направи екстремно селфи и беше смъртоносно затиснат от рухналата върху него статуя. Една от всичките опасни статуи в Морската градина, които се крепят на магия и нямат фундамент.

Мой е дошло време онази докладна отново да бъде входирана за разглеждане в Общинския съвет. И без това е стряскащо актуална. Единствената неприятна подробност е тази ,че събитията ще бъдат следвани, а не изпреварени, но...

автор: Красимир Калудов

снимката е илюстративна

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...