Минута за размисъл 12 фев. 2023 2023-02-12 2023-02-12 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdHQrIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--c55bc365e390391fffeeee9f802245164f963a8d/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/FoQp-DfWYAQa63u.jfif

Burgas Reporter Ltd.

Какво показа земетресението в Турция за нас ...българите

За земетресението, което разруши къщи, домове, сгради и отне животи в Турция и в Сирия вече няма какво да се каже повече.

Това е огромна трагедия и дано Бог да даде покой на душите на мъртвите и да даде сили на живите.

Но в тези дни много мисля върху това...какво показа земетресението за нас, българите.

Може да ви звучи парадоксално и дори абсурдно, но точно тази катастрофална трагедия при комшиите показа хората в България в една друга светлина, за която бяхме забравили,че може да струи от нас.

Отново се уверихме, че сред българите има много състрадателни, отзивчиви, готови да помогнат човеци. 

Няма как да не възкръсне надеждата ни, когато видим как малки и големи, в градове и села се стичат, за да помогнат на хората в нужда в Турция и в Сирия. Различни по пол, възраст и занаятие, но водени от една кауза. Да окажат помощ.

Събират дрехи и обувки, даряват пари, осигуряват превоз и складове, където да се приемат даренията...и всичко това, за да помогнат на абсолютно непознати хора някъде на хиляди километри от България.

Да, вярно е, че сред нас има оскотели, подивели и изпълнени с омраза и злоба хора, които намериха повод да припомнят стари рани от отдавна отминали времена, но важното е, че техният глас остана заглушен в общия порив на човещина и добросъседство.

Общини гласуват пари от своите бюджети в помощ на съседна Турция. 

Камиони с най-различни товари вече пътуват към местата на разрушенията. Хора пращат есемеси и превеждат пари по банкови сметки.

Би трябвало да се гордеем с всички онези българи, които се втурнаха да помагат. Всеки според възможностите си.

Би трябвало да се гордеем с българските спасителни екипи, които изтръгнаха под развалините и от лапите на смъртта не един човек в Турция.

Би трябвало просто да си спомним, че сме човеци и после всичко останало.

И да не чакаме трагедия да ни обедини, а просто да намерим в името на какво да си подадем ръка.

В името на живота разбира се, за какво друго да е.

Ха, че то време за прогноза станало.

Днес ще е студено и хладно, но пък за сметка на това слънчево. Нов ден, с нова надежда. А българите продължават да помогат на комшиите в Турция.  

Нека е хубав денят ви

автор: Красимир Калудов

Коментари

Минута за размисъл ...


пред олтара ...


dev.says |> hello(:world) ...