различно 03 дек. 2022 2022-12-03 2022-12-03 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBanArIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--494120a3caeee9def885de306fdf3f68cc69edbc/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/EB22%20Land%20SAB.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Ето как Бургас може да привлече архитекти от страната и цял свят

Архитект Емил Бурулянов беше избран за председател на Съюза на архитектите в Бургас. През следващите четири години той и колегите му ще направят всичко по силите си, за да участват пълноценно в процесите на преобразяване и развитие на града и региона. Ето какво сподели новоизбраният председател на организацията.

С каква отговорност е натоварен председателят на Съюза на архитектите в Бургас? Къде ще представлявате вашите колеги и по-важно къде бихте искал да изведете вашата организация през следващите четири години?

Съюзът на архитектите има функция за определяне на цялостната политика на гилдията за следващите няколко години. В обществото по принцип се възприема като коректив, който помага на обществените организации и на общините за взимане на управленски решения за следване на политиката на устройство на територията, за даване на становища по наболели теми.

В състояние ли е вашата организация да изпреварва събитията, а да не ги следва, да задава посоките на развитие на Бургас в архитектурно отношение?

Разбира се, това е целта на новото ръководство, на новия дружествен съвет и на мен като новоизбран председател на съюза. От сега нататък ще се опитваме да действаме превантивно, да организираме дискусии, обществени обсъждания по важни теми, включително и развитието на града, от общия устройствен план до най-малката градска мебел. Ще се опитаме с колегите навсякъде да изразяваме мнението си и по-компетентните членове на съюза да изразяват позицията си, да дават становища по теми, които са важни за обществото.

При това положение вие с колегите ви бихте могли да одобрявате някакви процеси или да изказвате несъгласието си с други, така ли е?

Съюзът на архитектите има свои представители в община Бургас и във всички общини в Бургаска област в съответните експертни съвети по устройство на териториите. Така че още на това ниво всеки един от нашите представители, защото те са членове на Съюза на архитектите, може да изказва мнение, може да налага свой двенев ред, да възпрепятства точки, които според него са неправилни и недобре обосновани. Становището на колегите от съюза и моето като председател са важни за приемане на решения по устройство на територията. А що се отнася до инвестиционното планиране, на сгради и съоръжения, там също имаме функции, свързани с одобряването, но по-скоро с нормативната рамка...както и с предложения към общинския съвет, входиране на докладни и т.н.

Назад във времето многократно сте споделял тезата, че Бургас е достатъчно интересен, за да привлече със свои проекти вниманието и интереса на архитектурната гилдия не само от страната, но и от цял свят, за да могат тук да се конкурират със свои визии и идеи за развитието на града. Как ще се случи това?

Ако трябва съвсем да опростим тази възможност, тя ще звучи по този начин. Избираме едно публично пространство, което е важно за обществото и каним архитекти от България и от цял свят, за да разсъждават и представят идеи за развитието на това пространство. Със самото си присъствие и участие в един такъв контрактуван архитектурен конкурс веднага ще дадат доста по-голямо поле за изява на идеята, ще създадат повече публичност и със своята известност ще дадат възможност за по-добро развитие на града или конкретно на това избрано пространство.

А бихте ли посочил пример за ефект от подобна успешно завършена инициатива чрез привличането на водещи архитекти за преобразяване на някакво пространство?

Това е пред очите на всички в момента на Световното първенство по футбол в Катар. Голяма част от съоръженията са плод на контрактувани конкурси с участието на най-големите архитектурни бюра в целия свят по задание на възложителя. Поканени са само известни имена в бранша, които да превърнат стадиони, жилищни зони и инфраструктура в нещо отличаващо се. Самите имена на участниците довеждат до голяма известност на тези проекти.

И мога да дам пример от по-близо. Във Варна, по отношение на тяхната „дупка“, на мястото на техен неслучил се търговки център, беше поканен един от най-големите авторитети в архитектурата Юрген Майер. Той се свързва с една сграда- инсталация, може да се каже знаков обект в Севиля, Испания , известен като „Метропол Парасол“. Той беше поканен във Варна, за да направи проучвания и да му се възложи да направи проект. Това беше интересна идея, но на следващ етап вече всичко зависи от институционалната подкрепа и от финансирането.

Значи нищо не пречи и на Бургас да покани сериозни имена от архитектурния бранш от света, за да им даде възможност да представят своите концепции за развитие на някакви градски зони и пространства?

Разбира се, това е така. Много е важно нивото, на което това се прави. Ако се поканят няколко водещи архитектурни бюра, за да дадат цялостна концепция за развитие на една зона, това е много по-малко като мащаб, отколкото да се възложи проектиране в детайли на същата тази зона. Така че финансов ресурс трябва да има за тези възлагания, но може да бъде различен. Достатъчно е някое такова световно известно бюро да се поупряжнява на тема „Развитие на Бургас“ по посока Комлушка низина или Солниците, пътя към Ветрен...и да се даде посока на развитие.

Ще започнете ли в Съюза на архитектите стъпки в тази посока, за да помогнете на община Бургас и общините в областта в привличането на архитектурни бюра от страната и света за инициативи и активности, свързани с преобразяването на градски зони?

Разбира се, общинската администрация има някои подготвени конкурси като задание и очаквам в началото на 2023 год. да бъдат пуснати в действие, за да се види с какъв капацитет разполага, хайде не световната, а българската архитектурна гилдия.

Съюзът на архитектите в Бургас затворена система ли е? Млади хора биха ли могли да станат част от вашата организация?

Не, не е затворена. Всеки, който прояви желание, може да стане член на Съюза на архитектите, стига да упражнява тази професия. В поседните години приемаме все по-млади членове, за да можем да имаме контакт и да обменяме идеи с млади колеги, току що завършили.

Вярвам, че всички ние можем да научим много от младите архитекти. В симбиоза между млади и опитни колеги можем да движим гилдията напред. Едните имат нормативни знания, а другите имат дигитални, такива.

Има ли Бургас неразкрит потенциал в архитектурно отношение?

Винаги съм твърдял, че Бургас има повече бъдеще, отколкото минало..., защото той е сравнително нов град в по-голямата си част. Има много неща, които могат да се развият в архитектурно и социално-икономическо отношение.

Да очакват ли бургазли повече дори новини от вашата организация?

Е, няма как да заявим, че не се стремим към добри новини. Това, което зависи от мен персонално, от цялото ръководство, от колегите архитекти, за да направим с нашата професия Бургас по-интересен, по-хубав, ние ще го направим. Вярвам, че Бургас има хубаво бъдеще.

автор: Красимир Калудов

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...