спорт 16 май 2022 2022-05-16 2022-05-16 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaDE4IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--cf1236f0808c1f5d93483870cf7ff93965b16398/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20220511_183123.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Идва ли „време разделно“ за футболния „Черноморец 1919“ Бургас

За разлика от някои колебания и грешки през есента в пролетния полусезон в Трета Югоизточна лига „Черноморец 1919“ се представя впечатляващо.

Разбира се за „акулите“ беше непосилна задачата да стопят преднината на оспорващите си първото място „Левски“ Крумовград и „Саяна“ Хасково, но това не омаловажава доброто представяне на бургаските футболисти.

В края на първенството проблемите в отбора обаче са повече извън терена и са свързани не толкова със спортно-техническата част или с управлението, а със спортната инфраструктура.

„Черноморец 1919“ се оказва насред труден момент и може би е по-близо от когато и да е било от това да напусне своя исторически дом, своя стадион. Заради непреодолими външни проблеми. 

Всъщност, по документи спортното съоръжение не е собственост на отбора, а практически на...синдик. И с неговото съгласие, с неговото разрешение и с неговите условия отборът тренира и играе мачове на стадиона...

Но тази формула явно е изчерпана и генерира все повече трудности.

През миналата седмица от клубното ръководство на „Черноморец 1919“ поканиха на среща фенове, родители на играчи от школата и изобщо всички бургазии, които се интересуват от бъдещето на отбора.

На нея хората, които се опитват да задържат клуба над водата, честно и открито споделиха, че заради драстичното увеличение на цените на всичко възможно клубът трудно покрива разходите по наема, по поддръжката на стадиона и помощните терени, както и трудно може да прави качествена селекция за мъжкия отбор. Така няма как да се преследва като цел завръщане в професионалната Втора лига.

Но дори не наемът, не високите цени за електричеството, водата, осигуровките и заплатите са големият препъни камък, а това, че според получена информация отборът вероятно ще бъде „поканен“ до шест месеца да напусне стадиона заради някакви бъдеще трансформации по собствеността му. 

С цялата тази несигурност нито един инвеститор не би вложил средства в клуб без своя база и с неясен постоянен адрес.

Защо се е стигнало дотук и заради кого, всички в Бургас знаят, но това знание с нищо не променя ситуацията.

При това положение ръководството на „акулите“ е принудено да търси алтернативни варианти.

Една от възможностите е да се кандидатства за концесия на общинския стадион в кв. Долно Езерово, където да се инвестират средства на клуба или да се привлече финансиране по различни програми от Министерството на спорта, за да се обновят теренът и трибуните на съоръжението.

А за школата вече се водят преговори, но остават някои въпросителни. Дали децата ще продължават да тренират и играят на помощните терени на стадион „Черноморец“? Дали ще се търсят други терени на друго място? Дали ще бъдат съхранени всички формации? Дали някои родители няма да грабнат децата си и да ги преместят в други клубове?

Пред „акулите“ има все повече въпроси, които чакат своите отговори.

Част от феновете не искат и да чуят за напускане на родния стадион, други пък вече са готови да преглътнат "емиграцията" в името на запазването на отбора. Но за да се премине през поредното изпитание, ръководство, играчи и фенове трябва да бъдат заедно в поредната мисия по спасяването на „Черноморец“ Бургас.

Защото се оказва, че за евентуалното концесиониране на стадиона в Долно Езерово най-вероятно ще има и други желаещи. Което завързва още повече заплетения възел.

По всичко личи, че за „Черноморец 1919“ се задава бурно лято.

Но в цялата тази напрегната обстановка има и нещо добро. От школата на отбора вече бяха създадени играчи, които се интегрират в мъжкия отбор. И все още носят сините фланелки на „акулите“, а не са отплували към по-големи, по-платени и по-престижни отбори.

В момента най-големият капитал на „акулите“ са тяхната история, традициите, феновете, децата и младежите, които са омагьосани от стогодишната футболна легенда. И едно лудо, лудо, ръководство, което отказва да се предаде и да отстъпи пред трудностите.

автор: Красимир Калудов

Коментари

спорт ...


образование ...


здраве ...