спорт 23 дек. 2021 2021-12-23 2021-12-29 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBa2Q2IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--39239e9c83b6b3dc79f49c3988b9dd55015da91e/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20211221_132904.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Спортистите, които никога не казват "Не мога", "Предавам се" и "Отказвам се"

Тия дни бях на церемонията по награждаването на Десетте най-добри спортисти на Бургас за 2021.

Знаете ли какво си мислех, докато стоях в залата на Морското казино, заобиколен от толкова много шампиони и техните треньори.

Мислех се, че в речника на всички тези спортисти не съществуват изрази от типа на „Не мога“, „Няма да стане“, „Предавам се“...и прочие такива пораженчески изречения.

Самият факт, че олимпийската шампионка Стефани Кирякова и всички тези момчета и момичета, млади мъже и жени са спечелил толкова състезания, първенства, турнири и квалификации, дори Олимпиада означава само едно. Че те не отстъпват и не се предават, дори да изглежда невъзможно. Точно в такива момемти те правят още една крачка напред, още едно последно усилие.

Но обикновено ние виждаме шампионите и призьорите на почетните стълбички с медалите и купите. Виждаме ги на награждаванията...

И всичко ни изглежда бляскаво, красиво и ...някак лесно.

Но не е. Дори изобщо не е.

Защото не виждаме потта. Не виждаме сълзите в очите. Понякога дори струйките кръв. Не виждаме синините им. Подутините. Контузиите. Травмите. Разтеженията. Усукванията. Скъсванията. Счупванията. Не усещаме болката. Не знаем нищо за умората.

Да, те са избрали сами всичко това, но...

Ние нямаме представа за безкрайните стотици и хиляди повторения на едно и също упражнения или тренировки, ден след ден, година след година в залата, в басейна, на ринга, на тепиха, на терена, на килима, на пистата, в морето, на площадката, къде ли не, докато стигнат онова ниво, което превръща спортиста в шампион.

И най-обезкуражаващото е, че всичко това може пак да се окаже абсолютно недостатъчно, защото в живота на тези спортисти няма нищо сигурно и нищо не им е гарантирано. Заради липсата на шанс, заради внезапна контузия или неочаквана травма. Заради съдийска грешка или заради нещо непредвидено. 

Гледах десетте най-добри бургаски спортисти и си мислех, че тези момчета и момичета, също и техните треньори заслужават уважение, признание и ...наистина заслужават титлите и успехите си. Защото са преминали през планина от трудности и лишения. Защото са се отказали от толкова удоволствия на живота. Защото са вложили усилия, воля, смелост, вяра, труд, талант и страшно много времето, енергията, душата и сърцето си.

И накрая все пак са били възнаградени. И пак ще бъдат.

Да са им честити наградите. Да бъдат благословени с нови още по-големи успехи.

А на нас какво ни остава. Да изхвърлим от речника си изрази от типа на „Не мога“, „Предавам се“, „Отказвам се“, „Невъзможно е“, „Нямам шанс“...

И да се опитаме да следваме примера на бургаските шампиони. Тогава може и ние да влезем в някаква класация, а?

Еее, ама бива ли така. Докато редя моите безсмислени брътвежи, станало време за прогноза.

Днес ще е слънчево, но студено, дори много студено. Максималните температури в Бургас и региона ще бъдат над нулата, но...сутринта се усещаше като -7, така че по-добре стойте на топло.

Нека е хубав денят ви.

автор: Красимир Калудов

Ето и десетте най-добри спортисти за 2021 год. в Бургас

1. Олимпийската шампионка с националния ансамбъл по художествена гимнастика на Олимпиадата в Токио Стефани Кирякова е спортист №1 на Бургас.

2. На второ място са Георги Стоянов и Владимир Коточев, състезатели на „Клуб по спортна акробатика Бургас“, европейски шампиони при юноши старша възраст от град Пезаро, Италия.

3. На трето място – Едмон Назарян, шампион от републиканско първенство по борба и бронзов медалист от Европейското в Дортмунд, Германия.

4. На четвърта позиция в класацията за най-добър спортист на годината бе класирана състезателката на ПК “Акулите“ Жанет Ангелова, която има 8 поправки на национални рекорди през 2021 г. на 200, 400 и 800 м. свободен стил.

5. Пети е кикбоксьорът Атанас Божилов, който защити световна титла в WAKO PRO.

6. На шесто място са състезателите на Клуб по спортна акробатика „Нефтохимик 2011“ Кристиян Манолев, Николай Калпаков, Стилян Господинов и Виктор Янев, които се класираха на пето място на Световното първенство в Женева.

7. Състезателят на Яхтклуб „Черноморец Бургас“ Кристиян Манев, който се класира на финали на Световното първенство за младежи в Италия, е на седма позиция.

8. На осмо място е Ванеса Стоянова, състезател на Централен полицейски карате и Джу Джицу клуб Бургас, която завоюва куп шампионски титли тази година.

9. Тони Шивачев, състезател на Българската бодибилдинг и фитнес федерация, който стана шести на Световното първенство по бодибилдинг и фитнес в Испания, заема девето място.

10. На десета позиция в класацията е Християна Димитрова, състезател на Спортен клуб по борба “Бургас“, републиканска шампионка при девойки до 59 кг.

* В категория „Спортист с увреждания“ наградата бе връчена на Албена Пенева, носител на призове в плувни турнири.

* В категория „Отбор на годината“ отличието отиде при Спортен клуб по борба „Бургас“, с треньор Николай Дачев.

* В категория „Млад талант“ призовете бяха разпределени така:

- На първо място - Ердал Галип, състезател на Спортен клуб по борба „Черноморец“.

- На второ място е Денис Карягин, състезател на Волейболен клуб „Нефтохимик2010“.

- На трето място е Димитър Рачев, състезател на Спортен клуб по борба “Бургас“.

В тази категория бе присъдена и една допълнителна награда на Веселин Георгиев, състезател на колоездачен клуб „Черноморец“.

Коментари

спорт ...


образование ...


здраве ...