различно 17 юли 2021 2021-07-17 2021-07-17 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBajEzIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--9780d58811dcc9b3ab0740289abe3833901b93ee/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20210716_114138.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Коя е горещата точка по света, която може до доведе до глобален конфликт?

Къде в момента по света е разположен най-големият източник на напрежение, коя точка по световната карта има потенциал да генерира конфликти, които да доведат до ожесточена война между няколко държави и техните съюзници, от коя посока могат да са потенциалните заплахи за ЕС и за България…по тези и по други въпроси разговаряме със Зияд Ел Масри, един от малкото наблюдатели у нас на всички процеси в Близкия изток и на пресечните им точки с други части на света.

Можем ли да се каже, че в момента наблюдаваме нещо като „перфектна буря“ в Близкия изток? В Иран новият президент Ебрахим Раиси е ултраконсервативен шиитски духовник, в Израел премиер в момента е крайният националист Нафтали Бенет, Сирия е превърната в територия с отделни зони на влияние, Ливан е пред разпад, Саудитска Арабия и ОАЕ имат пререкания за добива и цените на петрола, а всички тези страни не са чак толкова далеч от новата точка на нестабилност Афганистан…Възможно ли е всичко това да отприщи някакъв нов сериозен конфликт?

Не…

Защо, не?

Защото този път трябва да очакваме неочакваното, но от съвсем друга посока. Имам усещането, че все едно някой мести конфликтите от континент на континент. Но не става дума за Иран.

Те в момента провеждат някакви преговори с американците, с президента Байдън. Прогнозирам, че ще достигнат до някакво споразумение. Да, пак ще има някакви инциденти от време на време, пак ще има удари срещу някой ирански учен, пак ще има някоя взривена станция или лаборатория, пак ще се говори, че това е част от напрежение между Израел и Иран, но дотам. Война от тази посока няма да има, още повече, че Саудитска Арабия също води тайни разговори с Иран, а самите иранци се стремят да решат проблемите си в региона.

Сам споменавате за напрежение между Иран и Израел. То няма ли да се задълбочи и ескалира?

Проблемите между Израел и Иран ще продължават, но няма да се стигне до открит и директен сблъсък. А освен това Иран си има свои инструменти. Хизбулла в Ливан и в Сирия, свои проксита на Йемен, оттам може да неутрализира съперниците си. Иран има и доста голяма ракетна мощ. Ракетите им могат да стигнат до регионалните им съперници. Само че съвсем наскоро при конфликта между Израел и палестинците иранците останаха пасивни, нали. Те не се намесиха. Те са изморени заради икономическите санкции, заради ограниченията. А и на последните избори в Иран гласуваха едва около 25%...Хората там са изморени и не уважиха призива на духовния си водач да гласуват масово. Това е вътрешен протест срещу срива на икономиката, срещу ковид пандемията…В Иран си имат прекалено много вътрешни проблеми, за да започват нов конфликт.

Израел също има да решава вътрешни проблеми. Новото коалиционно правителство е толкова нестабилно, че дори включиха в своя състав арабска партия, за да съставят кабинет. Не могат да влязат в конфликт. А и американският президент няма да одобри никакъв конфликт в Близкия изток. САЩ нямат нужда от проблем на това място.

Изключваме ли Сирия от списъка на държавите, които генерират нестабилност?

В Сирия войната от 2012 год. вече е стигнала някаква точка на привидно равновесие. Не е както преди две три години. Сега в Северна Сирия командват кюрдите, Башар Ал Асад контролира Дамаск, част от Халеп, Идлиб и общо взето това е. Голяма част от страната не е под негова власт. Турция е овладяла територията около своята югоизточна граница и помага на тамошните сунити, американците подкрепят кюрдите, руснаците са фактор с голямо влияние и с военни бази, а иранците влияят върху цялата икономика в зоните, които са под контрол на Асад. Но там вече войната не е толкова интензивна. Да не говорим, че в Турция има 2 млн. сирийци, които са се интегрирали, имат деца, които са се родили там. Забележете, в Европа вече почти не емигрират сирийци.

А рухващата държава в Ливан? Тя крие ли е опасности за Европа?

Там има огромна криза. Но Ливан е малка държава, а икономиката и зависи от петролните държави.Саудитска Арабия , ОАЕ, Кувейт и разбира се, Сирия. Търговията с арабските държави ставаше през Сирия, но с войната в Сирия, с намесата на проиранската Хизбулла в Ливан  се стигна до там, че Саудитска Арабия буквално им спря кранчетата. И ливанският банков сектор беше разтърсен. Изнесоха си парите, а там има 1.5 млн. сирийски бежанци…За десетина години валутните резерви на Ливан бяха изчерпени. Няма нищо, хляб, лекарства. Пълен хаос и голяма корупция. Но там не може да има военен преврат, защото няма силна ливанска армия. Прекалено е раздробена на кланове и общности цялата държава и всеки управлява нещо. Структурата на държавата е странна. Шиити, сунити, друзи, християни. Всичко е разпределено на религиозен принцип. Затова е изключено там армията да е фактор.Няма как да има гражданска война в Ливан. Много бързо могат да се оправят, ако големите държави престанат да им се месят. Ако това не се случи, Ливан ще е зле. Но не очаквам от тази посока заплаха за Европа.

Затова, както казвам, очаквам неочакваното, но не от Близкия изток.

А къде е неочакваната точка?

Честно казано, аз се притеснявам много повече от конфликта за водата в Етиопия. Не бих се изненадал, ако там избухне военен конфликт между Етиопия, Египет и Судан. Причината е намерението на Етиопия да пълни огромен язовир с вода от Нил,  а това ще доведе до водна криза в Египет и Етиопия. Вижда се ,че дори САЩ не може да успокои напрежението между тези държави. Очакванията ми са там напрежението в следващите около две години да ескалира и да се задълбочи…

А това няма ли да дестабилизира целия регион като ефект на доминото?

Надявам се да не се стигне дотам.

Да погледнем в друга посока. Можем ли да си позволим да подценим случващото се в Афганистан?

Отново се повтарям, но сякаш някой наистина мести точките на конфликт по картата на света. Замислете се защо се случва всичко това в Афганистан? Защото там напрежението е, както се казва, под Великата китайска стена. Американците изведнъж се изтеглиха и оставиха талибаните да правят, каквото си искат. Гледах телевизионни репортажи, които показваха как се изтеглят американските части и оставят цялото си въоръжение и военна техника в своята база. И всичко това без бой попада в ръцете на талибаните. Защо?

В Афганистан няма стабилно правителство, което да се изправи срещу това цунами от талибаните…и кой според вас е най-притеснен и заплашен? Русия и Китай…А Иран се възползва от това, че сред талибаните има много шиити. Конфликтът в Афганистан е вече над 20 год., но е нямало проблем на иранската граница никога. Дори и лидерите на талибаните са били през годините в Иран. Опасността е за Китай и Русия. И затова в следващите месеци и години в Афганистан ще се разраства голям конфликт.

Какви са рисковете за ЕС?

Каквото и да става в Азия или в Африка, ЕС яде шамари. Вълните от мигранти няма как да стигнат до САЩ, защото те са далече. Затова емигрантите обикновено нахлуват през България, Гърция, Италия и Испания…, но по отношение на евентуалния конфликт между Етиопия, Судан и Египет не очаквам бежански вълни. Защото там едни срещу други ще бъдат армии, а не някакви отряди на въоръжени граждани . Това ще е класическа война, в която армии ще защитават интересите на своите държави.

Буквално преди дни водещи фигури от ЕС обявиха, че си поставят целта Европа да се превърне във въглеродно неутрален континент, т.е намерението е да се спре разхищението на енергия, да се пестят ресурсите и да се опазва природата в европейските държави. А същевременно вие прогнозирате война заради вода в Североизточна Африка. Какво означава това?

Още през 2012 год. си говорихме с вас, че през XXI век войните няма да се водят заради идеологии. Войните вече ще са заради технологии, заради вода и заради природни ресурси. Това ще са причините за конфликтите.

Ако ви питам коя е най-голямата държава на планетата, вие ще и отговорите сигурно, че това е Китай или Индия като население или Русия като територия. Но всъщност най-голямата държава е Фейсбук или изобщо социалните мрежи. В мрежата има над 3 млрд. души, говорят на всички езици, има всички религии и буквално контролират мислите. Ако търсите обувки, заливат ви с реклама на обувки, нали… През миналия век Онасис беше най-богат и се занимаваше с транспорт. А днес най-богатите хора на земята владеят технологиите. Начинът на мислене на хората се промени. Животът се промени. Никой не воюва заради комунизъм или капитализъм.

Вече ще се воюва за ресурси и технологии. Всъщност технологиите и машините  имат нужда от енергия, нали. Днес една армия може без танкове, но не може без сателити. Но ако нямаш гориво, не можеш да изстреляш в космоса ракети, които да качат сателитите.

Затова вече във войните през XXI век няма да са водещи идеологиите, а технологиите. Вече се случва пред очите ни.

 автор: Красимир Калудов

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...