здраве 21 юни 2021 2021-06-21 2021-06-21 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaWgyIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--4cbb9b4425ed2bdb71ac676678c6baa46340df0d/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20200812_113002.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Д-р Зияд Ел Масри: С ваксината защитавате себе си и човека до себе си

Бургазлията д-р Зияд Ел Масри и колегите му от ДКЦ „Ел Масри“ поставиха началото на кампания, която си поставя за цел да увеличи броя на ваксинираните хора от Бургас и региона. За да стимулират поне малко взимането на едно такова важно решение за всеки, от медицинското заведение обявиха, че ще разиграят томбола с три награди. По този начин някой от ваксиниралите се ще получи безплатен уикенд в хотел „Галина Палас“, а за други двама са предвидени парични награди. Томболата ще има общо три тегления, а изборът на печелившите ще бъде поверен на жури, в чийто състав ще има медици и журналисти.

С д-р Масри разговаряме за ваксинационната кампания, за поемането на лична отговорност, за дълга към другите, за опазването на живота, за горчивите уроци от изминалата година, за загубите на живот, за опасността от подценяване на Ковид 19 и за рисковете да се окажем неподготвени за нова вълна на заболяването през есента. Разбира се, както винаги говорим и за надеждата. В случая надеждата на д-р Масри е свързана с това, че няма да бъдем безразсъдни в една толкова сложна ситуация.

Да започнем с инициативата ви да предлагате стимули и награди за онези хора ,които решат да се ваксинират против Ковид 19 във вашата клиника. Защо го правите?

Нека заедно да си припомним какво се случи през октомври месец миналата година. Тогава се озовахме насред истинска вълна. Буквално ни заля нещо като цунами с рекорден брой заразени от Ковид 19. Истината е, че през миналото лято аз, самият се заразих. Изкарах заболяването много тежко, с тежки последици за здравето ми. Реших лично, от мое име да помогна на хората. Затова организирам като кампания на ДКЦ "Ел Масри" томбола с три награди. Бих казал на хората да дойдат, нека се ваксинират, за да не изпаднат в моето състояние. Е, аз изкарах заразяването с Ковид 19 тежко, но оживях, благодарен съм на Бог, но толкова много хора в България нямаха късмет и загубиха живота си. А близките им загубиха тях. Това е причината за моята лична инициатива. 

Повиши ли се интересът към ваксинирането, след като обявихте началото на кампанията си?

Не, защото може би още не сме достигнали до максимален брой хора с тази информация. Но с помощта и на медиите се надявам да се чуе повече за нашата инициатива.

Признавам си, че аз не съм открил топлата вода. Подобни кампании правят на толкова много места по света. Има ефект по света, дано има ефект и в Бургас. Публикувахме информация за томболата ни във Фейсбук страницата на нашата клиника и ми се обадиха от няколко медии, от Канал 0, от „Грамофона нюз“, от Дарик радио и поискаха да популяризират кампанията. Да, аз се съгласих, защото това е в интерес на всички. Но нека хората да знаят, че аз не рекламирам себе си или клиниката с тази инициатива. Който пожелае да се ваксинира, той е добре дошъл при нас. Правим го в интерес на хората от Бургас, от региона, от страната.

Ако това е лична ваша инициатива, какво е личното ви послание към хората? Защо е важно да се ваксинират?

Защото ваксината е единственото ни оръжие в момента срещу този враг, срещу Ковид 19. Ваксините вече са доказали своята надеждност. Вече измина много време от ноември 2020 год., когато почнаха да се прилагат първите ваксини. Е, какво виждаме. Жертвите са предимно сред хората, които не са ваксинирани. Ваксината поне осигурява силна защита срещу вируса, а до момента все още не знаем как да го лекуваме. Нека приемем ваксината като шанс да не влезем в болница, като шанс да запазим живота си, нашия живот и този на хората около нас.

Ваксината не означава, че няма да се разболяваме от Ковид 19. Тя само ще ни предпази от влизане в болница или ще ни даде шанс да изкараме заболяването по-леко.

От нашата кампания за награди за ваксинираните ние не печелим нищо. Напротив, вадим средства от джоба си, за да осигурим наградите. И нещо много важно. Ние не препоръчваме една определена ваксина. Даваме избор на хората. Нека те изберат една от четирите налични, които са одобрени за употреба в България.

Като представител на здравната сфера притеснява ли ви това, че темповете на ваксиниране намаляват?

Ако не правим по 50 000 – 60 000 ваксинации на ден, през октомври месец очаквам влошаване. Да, знам, че мнозина няма да харесат думите ми. Пак ще кажат, че всявам страх. Каквото искат да казват, аз само ще припомня, че миналото лято хората казваха „Ковид 19 го няма, изчезна, престанете да фантазирате“. А през октомври и дните до Нова година случаите на заразени с вируса стигнаха 6-7000 души на ден. Няма гаранция, че това пак няма да се случи.

Сега ваксинираме около 12-14 000 души на ден. Притеснителното е, че с тези темпове няма да минем до зимата границата от 3 млн. души ваксинирани, за да имаме някакво относителна защита на хората в България.  Не карам никого насила да се ваксинира. Решихме да дадем някакви награди на онези, които искат да се ваксинират. Защото те защитават не само себе си, а и човека срещу себе си. Знаете ли, на някого може изобщо да не му пука за проблема с Ковид 19. Може да не вярва, че има такава болест. Може и да се зарази и да изкара болестта много леко, но нека не изключва възможността да зарази някой свой близък и възможността този близък да се разболее много тежко и дори за загуби живота си. После остава само съжалението и болката, но файда няма.

Каквото и да си говорим, в този момент не е измислено нищо по-надеждно от ваксините. Няма как такива могъщи държави да си ваксинират населението, а ние да казваме, че това е заговор. Ами, нали в САЩ ваксинираха първо армията си. Е, ако ваксината беше опасна и ако водеше до смърт, щеше ли най-могъщата държава в света да се съгласи да остане без армия, без защита на своите граници. Това е абсурдна теза. Няма логика в тези глупави коментари и конспиративни теории.

Четох, че когато започнали да прилагат преди сто години ваксина срещу „испанския грип“, пак хората не вярвали и пак се пускали абсурдни слухове. Да, но тогава са умрели милиони болни, а след ваксините се спасили толкова много животи.

Ако се ваксинираме, всички си помагаме взаимно. Това е обща кауза, начин да се защитим срещу този страшен вирус.

А какво гледаме около нас? Махнаха маските, спират мерките и все едно, че Ковид 19 е на Марс, а ние сме тук на Земята живи и здрави. Все едно, че не са умрели 17 000 българи от вируса. До онзи ден нямаше легла и кислород за пациентите в болниците и това го забравихме. Под публикацията за нашата инициатива има гневни коментари, обиждат ни, казват, че сме луди и какво ли още не. Добре, пишете каквото искате, но септември и октомври отново ще се редите пред болниците.
А всичко това може да се избегне с ваксиниране. Имате златен шанс да си осигурите защита и наесен да посрещнете спокойно следващата вълна.

Да бъдем разумни и отговорни. Това е нужното.

автор: Красимир Калудов

Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...