различно 05 апр. 2021 2021-04-05 2021-04-06 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaGh6IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--30901408b7f14a0a3891290bcde698eb7689706b/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20200201_131453.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Какво четем между редовете на резултатите от ИЗБОРИ 2021

Социолозите, анализаторите, част от партийните лидери, лидери на мнение и селебрита, както и ЦИК вече се произнесоха за резултатите от изборите.

Какви са поуките? Какви са посланията? Какво можем да прочетем между редовете на данните от резултатите?

Победителите

Както винаги те са повече от победените. Между другото, по документи, за протокола, СДС също са победители. 

Победените

Никой не се признава за победен. Дори председателят на социалистите другарката Нинова отказа да остави партията си без председател и не подаде оставка заради изборния резил, пардон...резултат.

ГЕРБ-СДС

Те победиха. Между другото, според хрониките и цар Пир е победил.

Има такъв народ

Знаехме, че има такъв народ. Само не знаехме, че са толкова много хора. Сега остава да се уверим, че има такава партия, която знае какво да прави с такава отговорност. За съжаление тези сърдити и строго гледащи мъже и жени трябваше да разберат и това, че има такъв вирус. Защото доскоро твърдяха, че няма. Всички чакат с нетърпение какво ще кажат и направят извън сценария.

БСП

„Кошмари на Елм Стрийт“. При другарите и другарките се очаква да започне рев, вой и скърцане със зъби. Всъщност те получиха исторически шанс да излъчат от себе най-сетне едни европейски социалисти, които да се отделят окончателно от всички болшевики, меншевики, тесни и широки социалисти, сталинисти, ленинисти, марксисти, маоисти и поклонници на севернокорейската доктрина „чучхе“. Но вместо всичко това просто ще гледаме как отново започват братоубийствена война, която има за цел да унищожи поредния враг с партиен билет.

Абе, къде е кака? Защо не излезе във вечерта след изборите, за да възвести мнението си и да поеме отговорност за постигнатото или за непостигнатото? - се питаха всички.

Но кака обяви, че няма да подаде оставка и толкоз. Важно било партията да има председател в следващите три месеца. Нов вариант на "Как се каляваше стоманата"

Демократична България

Социолозите и няколко придворни медии не ги брояха за живи, а десницата постигна добър резултат. Не толкова, колкото „Реформаторския блок“ преди години, но все пак добър.  Ако докажат, че не са били част от „предизборен трик“, могат да надграждат напред във времето. За значението им говори и това, че досегашнят премиер им отдели специално внимание в самотния си среднощен монолог от двора.

ДПС

Рестартът на държавността, които от Движението предложиха на избирателите е много възможно да се случи без тяхно участие. Резултатът на ДПС не е нещо, с което могат да се гордеят, но едно е сигурно. Предизборната им програма маркираше теми, по които мнозина политици у нас само мълчат. Или говорят общи приказки. И защо никой не вижда тоталното подмладяване в редиците им?

„Изправи се! Мутри вън!“

Мая Манолова доказа, че владее всички хватки от свободната борба в политиката и че всъщност тя е най-големият актив в тази коалиция

Затова тя ще бъде вътре в парламента, а повечето от критиците и остават отвън. Ето защо, когато тя каже "Вадете два листа от тетрадката и записвайте", е хубаво конкурентите и да го направят.

ВМРО

„Войводите“ са така близко до заветната граница от 4%, но…заедно с останалите „патриотични“ формации просто трябва да извадят калкулаторите и да изчислят колко много „патриотичен“ вот се е разпилял във всички посоки. Иначе казано „патриотите“ повториха процесите в българската десница и като нея се саморазбиха на парчета.

БНО

Божков откъсна от далечен Дубай над 3% от „хунтата“, както той определя доскорошните си партньори, на които по своите признания е бил финансов донор и приходоизточник в сянка. Резултатът му е впечатляващ. Поне се преброиха феновете на ПФК "Левски"

Възраждане

Има нов център в „патриотичното“ пространство и ако някой от досегашните играчи от тази кръвна група отказва да приеме ситуацията, значи е сляп или глух. Тази формация вдига цената си.

Републиканци за България

Цялата им кампания мина в обяснения по темата "Сега не е моментът за апартамента". А предизборната им програма беше наистина много добра.

Целувката на смъртта

Този път "целунатите" бяха НФСБ и Воля. ВМРО също. Целувката им с управляващите беше опияняваща, но с фатален край. Подобно на една целувка, която сложи край на "Реформаторския блок"

Социолозите

Нека…още светят "червените" фенери на вратовете на някои от тях

Медиите

Що се отнася до „придворните“ медии или до онези, които откровено проститу…пардон, които се опитаха да манипулират общественото мнение, те взеха едни пари, но се провалиха. Иначе нищо лично, просто бизнес.

Младите

Младите показаха, че никой от старите не говори на техния език. И наказаха брутално старите. 

Старите муцуни в политиката

Те вече са умрели, но още не го знаят.

Купеният вот

Уродливото дете на политическата класа у нас. Заченато и родено от политици за политици. Купеният вот е жив и здрав и без него не могат повечето партии. Слуги на един господар…Това са партиите, които слугуват на купения вот

Предизборните програми

В повечето случаи чиста форма на словоблудство. Малцина от избирателите ги прочетоха. Малцина от кандидатите за депутати ги научиха. А имаше и добри сред тези документи. Дано не останат само на хартия.

Българите в чужбина

Опашките и хаосът пред изборните секции в Турция за пореден път трябваше да скрият опашките и хаоса в САЩ, Англия и на много места в Европа . За кой ли път стана безпределно ясно, че политиците у нас не желаят българите в чужбина да гласуват. Затова с всеки протокол от чужбина идваше и по едни шамар. Или по няколко. Всичките шамари изплющяха по дебелите и охранени бузи на определени политически кръгове, които никога няма да допуснат създаването на избирателен район „Чужбина“

Добрата новина

Хората показаха ясно, че искат промяна. Пределно ясно. Толкова ясно, че чак създателят на стабилността заговори за експертно правителство, за мир и за смирение

Героите

Всички, които отидоха до урните, за да покажат, че нещо зависи от тях. Те спасиха демокрацията за поред път и счупиха доста от зъбите на купения вот.

автор: Красимир Калудов

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...