различно 27 март 2021 2021-03-27 2021-03-27 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcmx5IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--875776039621d54059b2ccb29e4a57924ef3afa9/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20200131_103455.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Послания от улични творци

Да, би трябвало дори баба ви и дядо ви да признаят, че през комунизма имаше дефицит. И в разни моменти трудещите се оставаха без месо. Но какво пък. Днес има вегетарианци и вегани, които доброволно не ядат месо, но това не значи, че са комунисти, нали. никога няма да разберем какво точно е искал да каже авторът със съчетанието на протеин, свастика и комунизъм.

Ако неизвестният извършител Банкси нарисува нещо на някаква улична стена, определят творбата му моменталически за шедьовър. Но ако някой анонимен творец грабне спрея и надраска посланието си към човечеството, тогава човеците реагират с пълно равнодушие.

Тук някой е отправил покана към някого...Да се срещнат на ъгъла, където свири вятърът. Хубаво, но поне едно одеало да имаше или поне къкрещ чай. Нищо. Само студ. И две нарисувани сърца насред ледения ден и над кривия плочник.

Иначе човекът се е постарал. Дори пейка е осигурил и климатик. Само че пейката е счупена и няма къде да се седне, а климатикът топли други хора. Затова нито канещият нито поканеният са се появили. Няма ги. Но пък има залепени бележки върху водосточната тръба, които осведомяват, че някой изкупува буркани или дава по уроци по пиано. 

Нали сте чували за розови очила? Чрез тях човек вижда светът такъв, какъвто не е. Но тук нещата са стигнали вече много далеч. Поне един бургазлия е преминал на следващото ниво на играта и вече ползва розов бинокъл.

Но щом е бинокъл, значи е доста далеч от гледката. Розов бинокъл??? Звучи като нещо изтрещяло. Коя жена би искала да знае, че има ранг на бинокъл? Че то утре и на микровълнова печка могат да я оприличат. Не е нужно да гадаем дали нещата тук са се получили. Най-вероятно някой ще става земемер и ще стои далече, далече.

Не е притеснително това, че някой е "прочел" много хора.

Притеснително е, че може да работи като проктолог, рентгенолог или като патолог. И ако почне да пише по стените какво е "прочел", е тогава ще стане страшно. Но все пак четенето на книги е за предпочитане. Стига книгите да не се биографични или от жанра "спомени", защото ако авторът сподели, че в неговите очи вие сте кретен, като такъв ще ви запомнят.

Е, стига съм обикалял из улиците. Друг път ще тълкуваме други надписи.

Нека е хубав денят ви.

 

 

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...