образование 24 март 2021 2021-03-24 2021-03-24 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcFJ5IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--2b2c9b83ac3b7ca33e034d8d03aa216280dd98f6/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/12wert.jpg

Burgas Reporter Ltd.

СУ „Константин Петканов” изгражда лаборатория за млади природолюбители

„Райска градина”, лаборатория за млади природолюбители и цветно място за отдих – това са три от новите придобивки, с които Иновативно СУ „Константин Петканов” в к-с „Меден рудник” ще посрещне следващата учебна година.    

Дейностите са част от проект, който училището спечели по кампанията на ПУДООС „Чиста околна среда – 2021”. Темата е „Обичам природата и аз участвам”.

„За първи път участваме по ПУДООС и сме изключително щастливи, че училището ни е едно от малкото, които печелят финансиране. Имаме опит в други подобни проекти, свързани с екологията, като това е една и от основните ни задачи – да възпитаваме нашите ученици с мисъл за природата.”, коментира Даринка Иванова, директор на СУ „Константин Петканов”.

Проектът предвижда част от вътрешното дворно пространство с площ 462 кв./м да бъде преобразувано.

Инициативата включва няколко компонента, които имат за цел да привлекат учениците от всички възрасти и да ги приобщят към общата идея за опазване и грижа към природата. Занятията ще се осъществяват в часовете по „Биология и здравно образование”, „Човек и природа”, „Технологии и предприемачество”, „Изорбазително изкуство“, заниманията по интереси, Час на класа.

Първият компонент предвижда създаването на „Райска градина”. Целта е учениците сами да засадят и да проследят развитието на различни видове растения. Предвижда се да бъдат отглеждани три групи посеви – подправки/билки, зеленчуци и цветя.

„Планували сме да изградим две оранжерии – за разсад и за отглеждане на самите растения. Обучението ще преминава под формата на ролева игра. Децата не само ще участват в засаждането, но ще проследяват и всички фактори, важни за развитието на растенията – влажност, светлина и т.н.”, обясни директорът на училището.

Вторият компонент е изграждането на лаборатория, в която да се правят различни експерименти. За целта ще бъде използвана пергола, която ще се превърне в класна стая на открито, оборудвана със сгъваеми маси, столове и пейки. Там децата ще имат възможност да използват микроскопи и други необходими уреди, за да да правят  и проследяват различни експерименти, свързани с развитието на растенията, с използването на био и синтетични торове, ще отчитат влиянието на замърсяванията и т.н. В специални дневници ще се записват резултатите от направените изследвания.

Третият сегмент от проекта предвижда обособяването на зона за отдих, четене и творчество на открито. Идеята е от дървени палети да се изработят удобни пейки. Те ще бъдат разположени около дърветата в зелените площи. 

„Наред с това сме планували заедно с учениците да създадем и красива цветна стена. В часовете по изобразително изкуство децата сами ще я проектират, а след това на терен ще реализират идеята си. Много сме щастливи и от факта, че в осъществяването на проекта за пореден път ще се включи и родителската общност. Родителите ще ни помогнат в оформянето на терените. Ще потърсим помощ и съвети от хора с опит в земеделието и растениевъдството.”, допълни г-жа Иванова.

Това не е първата инициативата с екологична насоченост, която СУ „Константи Петканов” реализира. Възпитаниците на училището са участвали и са печелили награди от различни конкурси в тази сфера.

Освен това учебното заведение има и установена практика да прави еко лагери в село Бродилово. Там децата се срещат с местните хора и живеят сред природата, далеч от градския шум и лукса.

„Използваме базата на едно НПО. Учениците имат възможност да разговарят с представители на Природен парк „Странджа”, учат се как да палят огън, без да унищожават природата, включват се в почистването на гората, запознават се с флората и фауната, помагат на хората от селото. Хубавото е, че част от научените там неща, ще пренесем в нашата нова лаборатория”, каза още директорът.

 

 

Коментари

образование ...


политика ...


спорт ...