различно 23 ян. 2021 2021-01-23 2021-01-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBa1J3IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--5cee5b1ad4cafc26830eabfd73c46f44a17bece6/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/%D0%9A%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%BE%D1%82%D0%B0.JPG

Burgas Reporter Ltd.

С какви козметични процедури бургазлийките от миналото се превръщали в красавици

За пореден път Соня Кехлибарева ви кани на едно пътешествие в миналото на Бургас. Този път тя ще ни разкаже как бургазлийки от миналите времена успявали да засилят и допълнят красотата си, за да спечелят възхищението на бургазлии.

Трудно е да се удържи желанието на една жена да бъде красива и вечно млада.Историята на козметиката, подчинена на това желание, е вечна!

Постепенно бабините рецепти за разкрасяване с мляко, краставици, свинска мас, мед, картофено нишесте, вълшебните орехови черупки и куп други народни изпитани методи отстъпвали  на химията.

Масово започнало да отшумява разпространеното мнение, че използването на белила и помади е безнравствено.

През миналия век рекламите по списания и вестници за нови чудотворни мазила играели съществена роля за навлизане на новата козметика.

Такава реклама е публикувана през 30-те години на миналия в “ Бургаски фар”.

“Защо старогръцките жени са били красиви? Где се е крила тайната на красотата? Дами четете и знайте, че вечерния крем за лице “ЛЕМАН-ОРИГИНАЛ” още преди 3 000 години се е употребявал от Атинските красавици като ефикасно средство за премахване на лунички, лишеи и петна по лицето. Днес крема, придружен с нужната за целта вода можете да закупите само за 100 лв.при дамския фризьор Борис Иванов.”

Търговците на козметика знаели слабостта и суетата на жените. Затова непрекъснато рекламирали.Много популярен бил френския крем “ ТОКАЛОН” от който кожата ставала мека и блестяща, а бръчките магически изчезвали.

Най-добрите сапуни били “ИДЕАЛ”.

Цената на красотата е висока! За да зарадват любимите жени, мъжете не се скъпяли и избирали парфюмерийни изделия. Собственици на козметични магазини, фризьорски салони и дрогерии в Бургас се надпреварвали да предлагат чуждестранни парфюми, одеколони с нежни аромати на цветя, лосиони, шампоани и сапуни.

В магазина на «Добрев & Долапчиев»  на улица “Богориди” продавали повече от 70 вида парфюми масла, пудри, помади и кремове. За да изглежда женското лице бяло и без бръчки, аптекарите също предлагали мазила, приготвени по изпитани рецепти.

А какво било лицето на изисканата  жена без червило и руж? Затова се предлагала богата гама в парфюмериите.

За красивите женски прически се грижели мъже фризьори. Известен за времето си през 30-те години на миналия век бил салона “Лилия” на ул. Богориди 40. В него работели завърналия се от София Никола Гълъбов и  бургаския фризьор Вартан Бедрозов.

Било модерно да се боядисват косите на базата на растителни безвредни бои и да се къдрят.

Днес жените къдрят косата си, като използват ролки или с помощта на маша. В миналото било цяло изпитание. Навивали косата върху дебели жици или слагали нагрени метални щипки изолирани с дебело фолио да не прегори косъма.След това пъхали главите си в специални каски с вентилатор.

На какво ли не се подлагала жената за да бъде модерна,да има самочувствие за красота и разбира се да се хареса на мъжете.

Къдренето с апарат струвало 120 лв. тогавашни пари, но трайността била фиксирана от 8 до 11 месеца.

Разкрасителната процедура била доста трудна и продължителна, но резултатът бил отличен.

Модната ондулация струвала 15 лв.,а навиването на косата с маша “Марсел” също 15 лв.

Жените излизали от фризьорския салон с буйни къдрици, букли или прическа модел “Холивуд”.

Така било някога! Бургазлийките били естествено красиви и желани без ботокс, силикон и пластична хирургия. 

 

Автор: Соня Кехлибарева

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...