различно 21 ян. 2021 2021-01-21 2021-01-21 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBakJ3IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--155d1832d4733f7f83ab96c87cdf66f6fbddfd58/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/popinci-bebe.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Бабинден е по стар стил

Според българския обреден календар днес – 21 януари, се отбелязва Бабинден по стар стил.

В днешно време това е ден, в който празнуват акушерките и гинеколозите.

Още от древни времена тези, които помагали да се раждат живи и здрави деца, били пазени уважавани. Затова бабите, които помагали на родилките, били на специална почит.

Нашите прабаби са вярвали, че за да се родят здрави деца, трябва да се спазват редица забрани и да се вършат немалко обреди.

Едно от поверията гласи, че не бива да се зачеват деца в нощта на петък срещу събота. Бременната жена не бива да рита куче или котка, да прескача ръжен, да яде върнат от пътуване хляб, не трябва да ходи по разлята вода или боклук. Но най-важното е да не краде или да не яде скришом, защото откраднатото или изяденото ще се появят като белег на детето.

В навечерието преди празника или рано сутрин на самия ден, невестите са били посещавани от бабите-акушерки, които са помагали с раждането (бабували). Със себе си те носят китка здравец, масло, мед, просо и червена вълна. Целта на посещението е било, тя да окъпе детето и да намаже с челото му с мед и да залепи от просото и вълната и след това да го благослови.

На този ден било прието бабата да изплете на всяко дете, на което е акуширала, бели чорапи с вплетен червен конец в тях.

Бабите са организирали богата обедна трапеза и всички жени са се събирали около нея. Мъжете и момците не присъстват на това събиране. Трапезата е била изключително разнообразна и е включвала млечна баница, краваи, варена кокошка, свинско с праз, сарми с месо, люти чушки вино и ракия. Интересна традиция на този ден е, да се наредят краваите един върху друг на висок куп, а бабата да се крие зад него с пожелания. Това се е правило с цел да се родят много деца.

Следващият ритуал, който се е извършвал е бил така нареченото влечугане на бабите. След почерпката, жените качват възрастната жена на двуколка и я отвеждат към близката река, където я окъпват. По-пътя е било обичайно веселбата да продължава с различни закачки по мъжете срещнати на пътя. Членовете от нежният пол са сваляли калпаците и потурите на мъжете и са им искали откуп. За да върнат атрибутите, жените са искали почерпка с вино или ракия. Веселбата продължава и вечерта на селския мегдан с песни, свирни и хоро водено от бабата-акушерка.

Снимка: dolap.bg

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...