здраве 18 ян. 2021 2021-01-18 2021-01-18 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaEZ3IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--2b2d46f264643d7740cff93c24f14b549a2ecd9b/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/cryst.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Аптеките не могат да изпълняват рецепти по Здравна каса

Аптеките не могат да изпълняват рецепти по Здравна каса – съобщи за „Бургаски репортер“ Любима Бургазлиева - председател на регионалната организация на „Български фармацевтичен съюз“.

Причина за случващото се е това, че от миналата седмица персонализираната информационна система на Здравната каса /ПИС / не работи.

Официалното обяснение е, че се актуализира софтуерът във връзка с електронните предписания.

В резултат от възникналия проблем аптеките на могат да изпълняват рецепти по Здравна каса, защото служителите им не са в състояние да извършат задължителните проверки дали дадено лице е здравноосигурено, дали има заверен МКБ /международен код на болестите/, дали са заверени рецептурните книжки.

На места през почивните дни в отделни аптеки все пак са били изпълнени рецепти по Здравна каса, но в първия работен ден от седмицата аптеките са получили съобщения, че диагнозите и рецептурните книжки не са заверени и заради това фармацевтите ще трябва да заплатят за своя сметка парите по дадената рецепта, които в нормално положение заплаща държавата.

Всичко това създава значителни проблеми на пациентите, а и на фармацевтите.

Същевременно в НЗОК и РЗОК положението е такова, че липсват връзки между контролните системи, заради което не се спазват срокове за полумесечните известия.

Г-жа Бургазлиева  сподели, че колегите и са получили съобщение, че във връзка с актуализацията няма да бъдат изпращани полумесечните извлечения за отчетен период от 1 до 15 януари, но проблемът продължава да стои неразрешен, а фармацевтите не могат да изпълняват задължителните проверки.

На 14 януари в някои апетки са възникнали проблеми и с декларациите за ДДС.

Очакванията са, че този „срив“ на системата ще доведе до „сваляне“ на вече изпълнени рецепти и Здравната каса няма да заплати тази част от сумата, която се реимбурсира.

Според Любима Бургазлиева моментната ситуация би могла да бъде описана по този начин

"В някои аптеки въпреки че още на 5 януари е подадена актуализация за заплащането на скъпоструващите лекарства, които са 100% реимбурсирани от НЗОК  и таксата за обслужване на такава рецепта е 2.20 лв , и е пратен нов отчет, получават съобщение за грешка. При опит да се изпрати нов отчет, системата е затворена. Положението наистина е драматично. Започнаха да излизат незаверени рецептурни книжки и "МКБ" при обработка на рецепти. Очертава се забавяне в плащанията към аптеки заради забавянето на полумесечните известия"

В аптеките се притесняват и от това дали в следващите три месеца и половина ще заработи пълноценно системата, която трябва да замени хартиените рецепти. Ако това не се случи, никой от фармацевтите не знае какво ще се случи след 1.05.2021 год.

Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...