различно 29 дек. 2020 2020-12-29 2020-12-29 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBa2x2IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--01586c9da939b377f453bbc8fe057152081bc6e0/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/120411576_659335288327221_8361065308131701483_n.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Елеонора Дъбова: Скоро Зоопарк Бургас ще приюти още атрактивни обитатели

На пръв поглед Елеонора Дъбова е обикновено 22-годишно красиво момиче, което обича да се събира с приятели, да се забавлява и да пътува. Това, което я прави необикновена обаче, е фактът че тя – заедно със семейството си, се грижи за над 600 животни в Зоопарк Бургас. Преди месеци младата бургазлийка се превърна в „майка” на две новородени полярни вълчета. Благодарение на нейните денонощни грижи днес Аманда и Марая са здрави, силни и по-палави от всякога.

Наред с това Елеонора е студентка по журналистика в Софийски университет. А животът ѝ е неразривно свързан със спорните танци, като зад гърба си има спечелена и шампионска титла. След приключване на състезателната си кариера, тя се е заела да се реализира като съдия в този спорт.

-Много хора, които обичат да посещават Зоопарк Бургас, ще запомнят тази година с това, че вие спасихте и успяхте да отгледате две полярни вълчета, изгубили майка си. Колко големи са вече Аманда и Марая? Как се чувстват през зимата, това е все пак техният сезон?

- Да, зимата определено е техният сезон. Малко преди Коледа те навършиха осем месеца и се чувстват отлично. Много са пораснали. Когато се изправят на задните си крака, вече са по-високи от нас. Отстрани дори изглежда опасно, но всъщност те са си все същите по характер – мили, любвеобилни и всеотдайни.

- Те вече са големи вълци. С какво се хранят сега и какво количество изяждат на ден?

- Хранят се с различно сурово месо. Варено месо вече не им даваме. Порционът им е различен, а един ден в седмицата е за разтоварване. Това е задължително и полезно за доброто храносмилане. В отлична форма са. За тази цел им даваме подсилващи гранули и витамини.

- Вашият зоопарк е известен с това, че има богата колекция от полярни (бели) животни. Освен вълчетата, какви други бели обитатели живеят при Вас?

- Изключително красива е бялата двугърба камила. През зимата тя е с много гъста, хубава, пухкава козина. Имаме също така бели кенгура албинос. През януари – февруари месец чакаме поколения от тях. Отглеждаме още бяла сова – много красива. Имаме и платинени лисици. Сред атракциите са също белите елени-лопатари. Децата много им се радват и дори се обръщат към тях с името Рудолф, повлияни от приказките за елена на Дядо Коледа.

-Може да се каже, че тази година беше успешна за Зоопарк Бургас. Наблюдаваше се истински бейби бум. Нека припомним какви животни се появиха на бял свят през изминалите 12 месеца.

- Много бебета имаше тази година, трудно е да се изброят всички, но веднага се сещам за патагонските мари, които наскоро отидоха в друг зоопарк. Много ни зарадваха холандските мини козички. Брачен период наблюдавахме и при платинените лисици. Те още не са имали поколение, но са млади животни и се надяваме да се появят малки. В началото на пандемията се родиха ламата алпака Корона и муфлонът Вируслав. Те бяха голяма атракция заради имената, които им дадохме. Съвсем наскоро се родиха и зайчета. Децата много им се радват. Имахме и бебета носати мечета. Птицата нанду също имаше малко. Надяваме се да има потомство и при лопатарите.

- В Зоопарк Бургас се приютяват и бедстващи животни. Какви спасени видове имате към този момент при вас?

- Преди време от фондация „Зелени Балкани” при нас пристигнаха щъркели. Те са с такива наранявания, които не им позволяват да отлетят на юг през зимата. Затова за тях направихме много хубави колибки, с всички нужни уплътнения и консумативи, така че да се чувстват добре и нищо да не им липсва. Отглеждаме и четири спасени сърнички, отново докарани от „Зелени балкани”.

-Има ли животни, които спят зимен сън и посетителите не могат да видят през студените месец?

- Не. Но енотите са малко по-лениви през зимата. Това не значи, че не могат да се видят. Просто сега те си стоят по-често вътре в къщичките и по-рядко излизат навън. Всички останали животинки са активни и през зимата. Дори и най-нежните сред тях като лемурите (котешкия лемур) излизат навън. Къщичката им е отворена и през деня излизат, а вечерта се прибират. Тяхната бърлога е оборудвана с всичко необходимо, има маслен радиатор и отоплението е осигурено. Това важи и за маймунките от вида зелена морска котка. През деня те излизат и се препичат на слънце – все пак при нас температурите на падат чак толкова много, а вечер като застудее, задължително ги прибираме. Това се отнася и за говорещите папагалите Ара Пако и Моли.

- Предизвикателство ли е за вас да създадете всички необходими условия за всички видове животни преди зимата?

- Всяка година преди настъпването на зимата провеждаме такава акция. Грижим се да направим къщичките по-уютни, по-топли, по обезопасени. Слагаме и повече храна  през зимните месеци.

- Можете ли да издавате в аванс планувате ли да обогатите колекцията си от животни в близките месец?

- Ние непрекъснато обсъждаме подобни неща. Цялото семейство гори в тази сфера. Коментираме нови видове, обсъждаме кои животни биха били атрактивни за посетителите. Не мога да издам какви нови животни ще има скоро при нас, но мога да кажа категорично, че в най-скоро време Зоопарк Бургас ще приюти още атрактивни обитатели, които няма да ги има никъде другаде в България.

- По празниците как работи Зоопарк Бургас?

- Работим си по стандартния начин. През зимните месеци, дори и по празниците, работим от 9:00 до 17:00 ч. Заради пандемията от коронавирус сме взели всички нужни мерки. Навсякъде има дезинфектанти. Зоопаркът се простира на 38 декара и струпване на хора рядко има. Въпрос на отговорност на всеки от нас е.

- От колко години семейството се занимава с отглеждането на животни?

- Вече станаха 10 години, като от 2-3 години мястото е превърнато в истински зоопарк, а от началото на 2019 г. имаме и лиценз.

- Какво може да накара едно младо и красиво момиче да избере да живее сред животни?

- Аз съм израснала сред животни. Баща ми е биолог по професия. От малка съм свикнала да съм заобиколена от много животни. Любовта ми към тях се е проявила в най-ранна детска възраст. Животът ми е по-различен от този на повечето младежи на моята възраст. Всичко, което правя за животните, е с любов. С каквото мога помагам, опитвам се да давам иноваторски идеи за развитието на зоопарка. Интересно ми е, чета непрекъснато за различните животински видове. Запознавам се с по-специфичните им характеристики. А тъй, като съм студент по журналистика, се опитвам да се занимавам и с ПР-а на зоопарка.

- А с какво друго се занимаваш извън грижата за животните? Как се забавляваш, какво обичаш да правиш, имаш ли други интереси?

- Аз съм шампион по спортни танци и полуфиналист на различни първенства – Световно и Европейско. От 6-годишна се занимавам с това. Покрай професионалния спорт съм живяла и съм учила 3 години в Италия, както и 1 година в Москва. Вече прекратих спортна дейност и в момента съм част от Федерацията по спортни танци. Взимам си изпитите за съдия и ще продължа в тази насока. Преди няколко месеца беше първото ми съдийстване. След това мисля да запиша следдипломна квалификация в Националната спортна академия по спортни танци. 

Автор: Марина Костова

 

 

 

 

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...