здраве 18 ноем. 2020 2020-11-18 2020-11-18 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcnh0IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--799441081daa3f237a2fe3b2439009978a93ac4d/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20170425_090318.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Призив и в Бургас да се осигури техника за приемане на кръвна плазма

Общественият защитник Тодор Стамболиев отправи призив към бизнеса, към  дарители, към жители и ръководството на община Бургас да обединят усилия и да направят възможно разкриване на Център за приемане и преливане на кръвна плазма в Бургас.

Омбудсманът изрази позицията си чрез социалните мрежи. Публикуваме я без корекции

 

Уважаеми съграждани!

В началото на годината, след оказан публичен натиск от страна на Кмета на Община Бургас, г-н Николов, медии и настояване от мое име, бе даден нов живот на отделението по трансфузионна хематология в УМБАЛ Бургас.

В продължение на няколко месеца то не работеше и страдащите лица от специфичното заболяване "таласамия майор" трябваше няколко пъти в седмицата да пътуват до София, или Варна, за да им бъде извършено животоспасяващото кръвопреливане. Беше месец февруари. Решение бе намерено и днес отделението по трансфузионна хематология работи. Тогава никой не знаеше какво ни предстои.

Предизвикателството днес е друго! Наясно сме, че най - тежко болните от Ковид 19 имат шанса да оцелеят, ако им бъде прелята кръвна плазма. Такава възможност съгласно условията на Министерство на здравеопазването се дава на Центровете за трансфузионна хематология. В Бургас има работещо отделение. Да, нямаме необходимото оборудване и техника за извличане, съхранение и лечение, няма обучен персонал за работа с нея!

Да, но то и през м. февруари нямаше условия и персонал да заработи отделението. Волята за търсене на решение на проблема, бе по-силна от аргументите за невъзможност. И това даде резултат!

И сега ще даде! Областта ни е сред най - засегнатите от заболяването!

Бургас отново трябва да се обедини и да иска тук да бъде закупена и доставена необходимата техника и оборудване, ако е необходимо да се открие набирателна дарителска сметка за закупуването и, да се потърсят спонсори..

Ще се намерят и хора, които да искат да бъдат обучени за работа с нея, така, както се намериха и доброволци за ковид отделенията. Студентите ще откликнат! Те осъзнават, че така ще спасяват човешки живот! Не просто лекуват, а дават живот!

И ако е установено, че с кръвна плазма от един донор може да се излекуват трима тежко болни, какво да чакаме още, бургазлии!

Хайде, обединете се! Стига с тази София, стига с тази Варна и ние можем! Обръщам се към публичния, към частния сектор, към администрацията, към бизнеса, към всеки един от Вас!

 

Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...