здраве 05 ноем. 2020 2020-11-05 2020-11-09 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBazF0IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--8705196eadd8085b9663f20e59d51ce3033e67c1/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20200812_113010.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Д-р Масри: Всички пациенти с „коронавирус“ в Бургас да се лекуват на едно място

Бургазлията д-р Зияд Ел Масри предлага един малко по-различен вариант на план за противодействие срещу втората вълна на разпространение на „коронавируса“ в Бургас и в страната.  

Как виждате случващото се в страната с постоянно нарастващия брой на заразени от „коронавирус“, с дефицита  на болнични легла, с липсата на достатъчно специалисти и с увеличения брой на пациенти в интензивните отделения? На този фон как изглеждат противоепидемичните мерки, които се прилагат в страната?

Ако поставите една гнила ябълка в една кошница със здрави ябълки, какво ще се случи?  След няколко дни ще имаме две, три, четири, после шест гнили ябълки, докато всички се развалят.

Какво се случва, когато от някой танкер се получи разлив на петрол? Първата работа е спасителните екипи да ограничат разлива и да удържат получилото се „петно“ в някакви граници, за да не обхване други части от морето или океана. Ограничението се прави с цел да не се допусне екологична катастрофа и щетите да са по-малки, нали?

Е, случващото се с „коронавируса“ е същото. Ние в момента трябва да ограничим разпространението и да не позволим да се разраства обхвата му. Да не позволим да заразява нови хора. Ако един човек зарази трима, те ще заразят други, те следващите и така до сто.

Рационализатор от Бургас създаде евтина стерилна кабина за дезинфекция

Не ангажирам никого с моите разсъждения. Приемам и уважавам мнението на всеки, но все пак споделям моята представа, моя план.

Първата стъпка от него е свързана с кризисния щаб. В този кризисен щаб, разбира се, трябва да има специалисти и личности. Специалисти  от гражданска защита, пожарна команда, МВР, социални служби и представители на болничните заведения в града.

Би трябвало този щаб да е на едно  постоянно място, но не какво да е…

Защо е толкова важно разположението на щаба?

Ще ви обясня. През март месец ви споделих, че трябва да се предвиди зала, помещение, където могат да се разположат 200 легла някъде в Бургас.

Според мен, ние закъсняхме много, но все още имаме време за реакция. Вместо да откриваме във всяка една болница „буферни“ отделения или във всяка болница да се обособява такава зона, ние можем да изберем друг подход.

Защото със сегашната организация се създават условия за възникване на паника в болниците. Там има пациенти  не само с „коронавирус“, има и хора със съвсем други заболявания.  Те изпитват страх, отбягват и отлагат постъпването си в болниците и това води до сериозни здравословни проблеми за болните.

А има съвсем прост начин да оставим болниците да работят като здравна структура, в тях да се извършват операции и всичко да продължи внимателно и под контрол.

Смятам, че пациентите с „коронавирус“ трябва да бъдат събрани на едно място. Но за да не съм голословен, ще ви дам доказан и проверен пример от практиката. Спомняте ли си как в началото на годината в Китай за десет дни построиха болница в един от най-засегнатите от епидемията градове. Замисляте ли се защо построиха изцяло нова болница? Нима в този няколкомилионен град е нямало други болници? Сигурно имат най-малко хиляда болници, но построиха съвсем нова, за да поемат в нея всички случаи на пациенти с „коронавирус“ и по този начин да ограничат разрастването на броя на заразените. Това беше болница само и единствено за лечение на болни от „коронавирус“.

А ние какво правим? Разкриваме такива отделения в болниците и поставяме под риск от зараза останалите пациенти. А освен всичко и имаме липса на медицински персонал.

Всички у нас знаят, че има недостиг на лекари. Знаят го в РЗИ, знаят го в Здравната каса. Един лекар работи на три места, за да може да се подпишат договори със здравната каса. Имаме много хубави болници в цялата страна, но нямаме хора за тях. Едни и същи лекари се въртят с дипломите си тук там, за да се подписват договори. В сектор „здравеопазване“ у нас има липса на 10 000 лекари, медицински сестри и специалисти.

Затова предлагам да се обособи такъв „ковид център“ в спортна зала „Младост“ в Бургас…

Но кой ще работи в този център? Каква организация трябва да се създаде в него?

Създаваме такъв „ковид център“ в зала „Младост“.  Разкриваме в него като отделно звено „кол център“, който да приема и обслужва обажданията. Така няма да се натоварва тел. 112. Сигурно 90% от обажданията сега по него са от хора с хрема, но не и с температура. А ако някой има инфаркт или инсулт, не може да дори да се свърже с тел. 112, защото той дава „заето“ , тъй като всички с „коронавирус“ или със съмнения за такъв вирус звънят.

А ако в Бургас има отделен специален „корона телефон“, пациентите ще звънят на него. И в кол центъра могат да бъдат поканени доброволци. Има достатъчно хора, които биха се заели с тази задача. 60-70 души, студенти или други млади хора, които са по-малко податливи на вируса. Могат те да отговарят на телефона. Могат сред доброволците да бъдат поканени и психолози, за да успокояват хората. Симптомите за наличие на „коронавирус“  могат да бъдат подредени до 12 точки. Ако знаем дали човекът на телефона има температура, задух, прилошаване, ще му бъде пратена линейка.

Откъде ще се вземе линейка. Сега всички се оплакват от недостиг на линейки…как ще бъда набавени за този „антиковид“ център?

Не от „Бърза помощ“. Колегите там обслужват всички случаи и имат много обаждания. Всяка частна, държавна или общинска болница в зависимост от ресурса си и капацитета си ще трябва да отдели една, две, пет или повече линейки на разположение на този „корона център“.  Така ще се осигури едно звено от десет или петнадесет линейки в Бургас само за обслужване на пациенти с „коронавирус“. Тогава вече няма да има такива абсурди да се транспортира болен от COVID 19 и след него докато се дезинфекцира линейката, някъде да чака пациент с инфаркт. И няма да има страх ,че ще се зарази някой пациент.

За едно 24 часово дежурство в тези линейки също може да има доброволци, по-млади хора. Поне трима. Защото сега отива един лекар и един санитар и не могат да вдигнат пациента.

И така, звъни някой пациент до този „кол център“ в зала „Младост“, изпращат му линейка и го водят в „ковид центъра“ в зала „Младост“.

На първи етап дежурният лекар му измерва температурата, ако работата е сериозна му правят тест, но този тест още не е достатъчен довод, за да остане пациентът в центъра.

Добре, тогава аз ще дам от моята болница на „корона центъра“ един модерен, мобилен рентген. И други колеги, например от Окръжна болница имат такъв, ще го дадат и те. Прави се рентгенова снимка и тя излиза почти веднага. Ако се види, че белият дроб е засегнат, пациентът ще бъде приет за наблюдение и настанен на едно от тези 200 легла. Доброволци ще ги наблюдават. Поне това. Все едно е на домашно лечение.

За пациентите, които са в по-сложно състояние, може да бъде обособено друго отделение, а там с подходяща апаратура да се поддържат. Както беше в Испания или Италия.

Целта е просто всички случаи да бъдат събрани на едно място.

А откъде ще се осигурят толкова много лекари?

Това е задача на РЗИ, на ръководството на болниците. Ще имаме задължение от всяка болница да отделим лекари за „корона центъра“. Отново по някакъв квотен принцип в зависимост от възможностите на болничните заведения. И ако някой лекар откаже, никой няма да го вземе на работа в болнично заведение в Бургас. Можем и договор да подпишем за това условие. Става въпрос за едно дежурство на месец или през две седмици.
Важното е да спасим града, да спасим хората.

Д-р Масри и неговата нестандартна идея за "спасителен български фонд"

Иначе ще продължава този абсурд да се смесват болни от „корона вирус“ с други пациенти.

Това е моето виждане. Споделям го и смятам, че този план може бързо да бъде реализиран. Да дадем възможност на пациентите и персонала в болниците да си поемат дъх, а в същото време ще имаме един голям и добре оборудван, организиран „корона център“, където да се поемат случаите.

А сега е хаос. Всеки ходи, където свари. Има напрежение и страх между пациенти, болни, лекари, болнично ръководство. Всеки се чуди какво да прави.

Предлагам нещо съвсем просто. На едно място се лекуват болните от „корона вирус“, а в болниците да се лекуват под още по-голям контрол пациентите с други заболявания и здравни проблеми.

Ако центърът е на едно място, той ще се контролира много по-лесно и по-ефективно.

А как ще се осигури техническо обезпечение за този център?

Няма да струва нито един лев.Още през месец март се говореше за огромни дарения като средства и апаратура. Къде са тези средства? Къде е тази техника? По складовете ли?

Военните веднага ще наредят двеста легла в зала „Младост“ и това няма да струва пари. И аз вярвам, че ще има доброволци сред младите хора от Бургас и региона. А сега в екипите на „Бърза помощ“ има хора над 50 години и те се страхуват.

Нека мислим разумно и практично. Трезво и спокойно. Мисля си, че така можем да изпреварим събитията и да постигнем добри резултати.

Разберете ме, не критикувам никого, само предлагам някакъв вариант, за да помогнем на хората, на лекарите, на всички.

автор: Красимир Калудов

 

Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...