здраве 23 окт. 2020 2020-10-23 2020-10-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdFJzIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--ee4ca85dbba89d6b86a0cf765092cd1fe6526d13/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/fghj.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Буферни медицински центрове ще насочват пациенти с COVID-19 към болниците

Два диагностични буферни медицински центрове ще бъдат разкрити в Бургас от следващата седмица.

Тяхната цел ще бъде да диагностицират и насочват за домашно лечение или за хоспитализация пациенти със съмнения за COVID-19.

Решението беше взето вчера по време на среща, в която взеха участие кметът Димитър Николов, директорът на РЗИ д-р Георги Паздеров, директорът на Регионалната здравна каса д-р Лъчезар Томов, директорът на Центъра за Спешна медицинска помощ д-р Асен Кърджиев, деканът на Медицински факултет доц. д-р Цветан Велинов, собствениците и управителите на медицинските заведения в града.

Двата буферни центъра ще имат на разположение лекар, медицинска сестра и рентгенолог. Те ще са разположени в ДКЦ "Свети Георги Победоносец" /бившата Военна болница/ и ДКЦ "Ел Масри" в к-с "Лазур". Логистиката им ще се осъществява от Семир Абумелих и Зиад Ел Марси, които изразиха готовност да поемат тези звена. До средата на следващата седмица ще се осигури и денонощен режим на работата им.

На място ще се правят и PCR тестове, а екипите в двете звена ще са в постоянна връзка с четирите болници, където в момента извършват прием на болни от коронавирус – държавната УМБАЛ, УМБАЛ "Дева Мария", МБАЛ "Бургасмед" и СБАЛПФЗ. Така ще могат да насочват чрез Центъра за спешна медицинкса помощ пациенти, нуждаещи се от настаняване към лечебните заведения със свободни места. В екипите на двата центъра ще се включат специалисти от доболничната помощ в Бургас.

Целта е да се избегне лутането на пациенти от едно здравно заведение в друго, да се консултират хората с лека симптоматика, така че да се намали наплива към големите болници, да се облекчи работата на Бърза помощ и най-вече да се намали стреса на гражданите.

И двата центъра ще бъдат контролирани и ще работят по спуснат от РЗИ алгоритъм за симптоматика, лечение, необходимост от хоспитализация или от домашно лечение.

Кметът на Бургас ще разговаря с директора на ОД на МВР Калоян Калоянов за разпределението на полицейски патрули около двата центъра за обезпечаване сигурността на медиците и спокойствието на пациентите.

От следващата седмица леглата на държавната УМБАЛ Бургас ще бъдат увеличени с още 20 със заповед на директора на РЗИ.

Предстои разговор на кмета Димитър Николов с проф. д-р Христо Бозов, декан на Факултета по обществено здраве и здравни грижи, за включването на студенти последен курс в оперативната работа на здравните заведения в Бургас при тяхно желание.

Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...