различно 17 окт. 2020 2020-10-17 2020-10-17 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBb3BzIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--617fb15d2ce8a9c91a0f32a917621d80308d32bf/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/124.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Защо ловците от Бургаски регион са бесни на обсъждани промени в Закона за лова

Обявените публично предложения за  изменения и поправки в Закона за лова и опазването на дивеча бяха посрещнати „на нож“  от представители на ловни дружинки в Бургаска област.

В основата на промените стои идеята да се разреши при санитарния отстрел употребата на средства от типа на примки, упойващи вещества, отрови, експлозиви, примамки, електрошокови устройства и ред други подобни забранени в момента методи.

Дългогодишни ловци от региона  определиха евентуалното влизане в сила на промените в закона като абсурд, варварство и жестокост.

Георги Янев, ловец от 1993 год.

Вашето мнение за готвените законови промени какво е? Как ще се отразят на животинските видове и дали наистина ще бъдат предпазени здравите животни от болните?

Тези предложения са за някакви  варварски методи. Абсолютно сме против да се използват отрови, експлозиви и упойващи вещества срещу животни. Нямам думи колко е отвратително това.

Но целта на промените е да дадат повече възможности да се увеличи обхватът на санитарния отстрел и да се ограничи разпространението на болести като „Африканска чума“…Какво е притеснителното в промените тогава?

И в момента има достатъчно възможности да се контролира някакво заболяване сред животните и да се наблюдава от специалистите. Има разрешен от законите индивидуален лов. Можем, ако от Министерството поискат, да отстреляме в определен район или ловно стопанство чакал или диво прасе, за да бъде изследвано, ако има съмнение, че се разпространява в тази зона някаква болест по животните.

И в момента има ями в ловните стопанства, които ловците са изградили. Ако там падне болно животно, се изследва на място и се заравя, покрива се с найлон, за да не се просмуква в почвата. Ние знаем как да се грижим за животните и го правим.

Дали редовите ловци като вас в ловните дружинки са търсени за някаква позиция или просто практическа препоръка?

Не. Не са ни питали. Защо за промените в закона не питат ловците, дружинките? Ние сме над 100 000 души в страната и обичаме природата, пазим я. Никой не ни пита. Абсолютно сме против такива промени. Няма как да подкрепим употребата на експлозиви, отрови, упойващи вещества или примки. Абсурд.

Ако целта е да се усвоят пари за избиване на някакви животински видове, това няма нищо общо с нас, с ловците, а с чиновниците, които решават тези неща. Мисля си, че промените в закона за лова ги създават  хора, които не разбират от лов и не познават природата. Но така е в България, за съжаление.

Би трябвало експерти на държавно ниво да предлагат промените…едва ли е някаква импровизация. Вие защо не вярвате в добрите намерения на авторите на предложенията?

Държавата е изоставила контрола. Няма я. Ето, ще дам пример. Държавата не прави нищо, за да реши конфликтите между земеделците и ловците. Говоря за комерсиалното земеделие. Земеделците имат за цел да обработват повече площи и да имат по-големи добиви.  Ние ловците изграждаме всяка година солища за дивеча, изграждаме волиери за птиците, но заради сушата няма нищо по нивите. Само едни канавки. Животните няма къде и с какво да оцеляват. Част от посевите, от готовата продукция поне да оставят за изхранване на дивеча. Всичко ожънато, до стрък. 

Чудя се, защо ще позволяват със закон отровите в санитарния лов. Че те и сега земеделците торят, ползват пестициди. Тровят дивеча. Нима има контрол върху това? Големите кооперации си разпределят нивите 200 дка, 500 дка, обработват всичко и дори няма пътища между нивите. Представете си 500 – 1000 декара обработваема земя, а няма черен път и не можем да провеждаме индивидуален лов на хищник. Земеделците плащат за „черните“ пътища на общините и обработват дори тях. Добре, те са в правото си, гонят си интересите, но държавата не мисли за ловците

А през януари и февруари ние нямаме възможност да минаваме покрай нивите, няма пътища и не можем да разселваме дивеч или да отстрелваме хищници.

Гледаме масивите със слънчоглед, една тревичка няма между стеблата. Какво е това чудо? С какво ги пръскат? Какво да ядат птиците и дивечът? Няма яребици, няма пъдпъдъци, нищо!!! В нашата асоциация се говори за тези проблеми, но никой не ни чува. Мои приятели казват, че когато правят сонди за вода, до 30 метър земята е отровена. Смятайте с какви пестициди се пръска.

Сега стоим едни срещу други земеделци и ловци. Едните обработват земята и я торят за добиви, а ние се опитваме да опазим животинските видове, пазим природата. И сме в конфликт.

А ако почнем да говорим за Виа Понтика, за пътя на птиците, тук прелетният дивеч почти ни заобикаля. Гъските са рядкост, гургулици и пъдпъдъци почти няма.

Останаха яребици, фазани и зайци, но и те намаляват, защото няма стърнища, тровят ги с пестициди, нямат укрития и затова чакали, лисици и соколи ги изтребват. Но затова никой не говори.

 

Янчо Янев, ловец от 1993 год.

Макар че всичко е само в сферата на възможностите, вие одобрявате ли предлаганите промени в закона за лова?

Не ги одобрявам, защото с такива промени ще се прекрачи прагът от недобросъвестни ловци. Те ще използват тези експлозиви и примки не за лов на болни животни, а за лов на здрави животни.

Понеже сам споменавате експлозивите, аз ще добавя отровите…такива средства не заплашват ли и чистотата на водите, на горите?

Това е точно така. Под предлог ,че ги ползват за санитарен отстрел на болни животни, ще ги ползват за лов на напълно здрави видове.

Тези предполагаеми промени бяха ли съгласувани с вашата общност?

Видях из медиите, че се опитват да разрешат такива способи за лов. Някои от тях са разрешени в други държави. Например, арбалет или видове съчми, които при нас бяха забранени преди три четири години. Добре, има неща, които са допустими, но вече забранени средства и то наскоро, сега да се позволяват, ами не съм съгласен. Това заради предизборната кампания май го правят, да си осигурят гласове на ловци ли, не знам.

Въз основа на вашия опит като ловец, до какво биха довели такива способи за лов?

Имам спомени от това, което са ми казвали стари ловци. Назад във времето, когато са ползвали отрови за премахване на хищници. Покрай тях са унищожени популациите на орли, лешояди, соколи…това се е случило в недалечното минало.

Всички тези промени ще се ползват от бракониери. Те ще се оправдават, когато бъдат заловени с риба или дивеч, че са използвали бомби или отрови, за да премахнат уж болни видове.

 

Георги Манев, ловец от 1992

Вече толкова години сте част от тази общност. На първо четене какво мислите, че биха причинили на животинските видове експлозиви, примки, отрови, упойващи вещества, ями и електрошокови устройства, които ще се ползват при санитарния отстрел на болни животни?

Какво да ви кажа, това е пълно безумие. Това за експлозивите не знам дали изобщо ще го допуснат, но за примките съм против. Ще почнат да злоупотребяват. Разберете. По една дивечова пътека не минават само диви свине. Минават и други животни. Също могат да се уловят там.

А отрови и упойващи средства допустимо ли е според вас?
Това е безотговорно спрямо природата от екологична гледна точка. Защо отрови? Не могат ли да решат да се поставят ваксини, както беше преди години. Преди години слагаха в „хапката“ , в храната на дивата свиня ваксина. А сега искат да се поставя отрова…Защо отрова вместо ваксина? Безотговорно е.

Мислите ли, че Министерството може по-активно да използва помощта на ловците в извънредни случаи, когато се налага санитарен лов и отстрел на болни и заразени популации?

Още миналата година го искахме. Но лобито на Ловно-рибарския съюз си гледа приходите. Те си гледат отстрела на елени и не позволиха по-ранното откриване на лова на дива свиня. Защото по-ранното откриване на този лов ще им разбута,  жаргонно казано, бизнеса. Дивата свиня живее в гората с елените. Идва германецът и иска да ловува елен. Плаща за това 20 000 евро, а от дива свиня нищо не може да се вземе. Ние като пуснем кучетата да гоним заразените прасета, ни скачат и казват „Прогонвате ни елените, не можем да си изпълним плана заради вас, не можем да вземем пари“

Реално, ръководството на Ловно-рибарския съюз прави така, че да не се открива по-рано сезонът,  а да се удължава.Защото ги интересува ловът на елени, тъй като им носи приходи. Това става с индивидуален лов. Е, идва някой чужденец за лов на елени, плаща по 10 000 евро, 12 000 евро, 20 000 евро, а нас никой не ни иска. Затова миналата година по време на епидемията от „африканска чума“ не искаха да ни чуят да бъде открит по-рано ловът на дива свиня. А ние искахме да се отстранят болните животни и да опазим здравите.

Доколкото разбирам, от едната страна има опазване на природата, а от другата просто бизнес с елени, например…?

Така е. Ние не се интересуваме от елени. Тях ги ловуват само чужденците, а ние не можем да ги плащаме. Ние, българите ловуваме дива свиня.

Но явно чужденците са по-важни.

Автор: Красимир Калудов

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...