различно 30 сеп. 2020 2020-09-30 2020-09-30 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBc3ByIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--59687f7863c86f9b370f5226c09ee84c24e1bfb0/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/120420123_344601656959217_5515844422491699295_n.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Клуб „Модерен театър” - новото място за култура, изкуство и забавление в Бургас

Бургас посреща есента с чудесна новина, която ще зарадва всички почитатели на изкуството.

Тази събота – 3 октомври, врати отваря новият клуб „Модерен театър”. Създателите му имат амбицията да го превърнат в място като никое друго – ново цветно кътче, в което среща ще си дадат всички видове изкуство.

Идеята е на Маруся Русева (позната на бургазлии като момичето, което води звездите в града) и Маргарита Манова (дамата, която превърна Бургас в притегателно място за джаз музикантите). За няколко години по тяхна инициатива в областта са гостували едни от най-големите имена от театралната и музикалната сцена. Но това не им стига и те решават да вземат по още „една диня” под мишница.

Благодарение на тях някогашното кино „Христо Смирненски” (бившият клуб „Революшън”) ще се превърне в клуб „Модерен театър”.

Предимството на залата е, че има изключително интересен интериор. Тя е запазена почти във вида, в който се е използвала като кино. Таванът е 6,5 метра, а пространството дава възможност да се спазват наложените към момента противоепидемични мерки.

Макар и просторно, с високи тавани, помещението е много уютно. Капацитетът на салона е за 250 седящи места, част от които са красиви сепарета.

В клуб „Модерен театър” всеки ще може да се потопи в света на изкуството с чаша добро питие в ръка.

Първият гост ще бъде не кой да е, а изключителната Милица Гладнишка. Усмихнатата певица ще „повлече крак” и след нея се очаква на сцената да излязат още редица обичани артисти, музиканти и творци от всички сфери на изкуството.

Ето какво разказа в аванс за читателите на „Бургаски репортер” Маруся Русева.

- Кога и как се роди идеята за създаването на клуб „Модерен театър”?
- Започвам с благодарност към фамилия Хаджипетрови, които откликнаха на моята идея това да бъде новото място за култура в Бургас. Много се надявам клубът да се превърне именно в Къща за култура (както казва една моята приятелка Маргарита). Това ще е място, на което посетителите ще могат да пият по едно питие, докато се наслаждават на представленията.

-Как е планувано да работи заведението?
- Предвидили сме да има тематични партита. Имаме за цел там да се правят най-различни събития. Едно от тях е филмовият фестивал "Синелибри", който започва от средата на месец октомври. Уговорили сме се с тях да има представяния и на техни автори. Идеята ми е два пъти в месеца да правим среща с автори – и познати, и непознати. Искам да има музика на живо. Тази събота откриваме с т. нар. Pre-Opening Retro Party, което ще бъде с хитове от недалечното минало. Много от хората на 40 години и малко повече казват, че няма къде да отидат да се забавляват в Бургас.

- А защо клуб „Модерен театър”?
- Връщаме името „Модерен театър”, тъй като в далечната 1927 г., когато е било открито, мястото се е казвало Кино „Модерен театър”. Сега избягахме от термина „кино”, защото там няма да се показват само филми. Идеята ми е да бъде място за култура, изкуството и забавление. Ще се организират изложби, концерти, театрални постановки, музикални спектакли, представяния на книги, литературни четения, конкурси и т.н. Искам да отправя неформална покана към всички бургазлии, които мисля, че могат да случат нещо в това пространство. Добре са дошли!

- Да разбираме, че това ще е място, в което ще има сцена, на която ще се случва изкуство, а в същото време посетителите ще могат да му се наслаждават с питие в ръка?
- Точно така. Има сцена, има добро осветление и озвучаване. Всичко е професионално, като в голяма зала. Но предимството е, че изпълнителите и публиката ще бъдат непосредствено „лице в лице”, ще е скъсена дистанцията между тях.

- Предизвикателство ли беше за теб, да реализираш тази идея? Срещна ли трудности по пътя си?
- Беше ми много голямо предизвикателство. Намерих подкрепа от брат ми и негов приятел, които ми се „вързаха на акъла”. Те са съгласни с мен, че Бургас има нужда от подобно място. Когато клубът работеше като „Революшън”, брат ми беше диджей там. Сега, когато му предложих, да ми помогне, в началото ми каза да си „гледам работата”. Но музиката е вътре в него и се оказа, че не може да избяга от това. Той е от онези диджеи, които събираха касетки, ходиха да свалят музика от лентовите носители. Това няма как да се разбере от един диджей на 20 години.

- Клуб „Модерен театър” ще бъде ли привлекателен и за по-младите все пак?
- Да, идеята ми е събота и неделя да организираме детски дискотеки. Защото децата няма къде да ходят в Бургас. Вместо да стоят нонстоп пред компютрите, по-добре да излязат за два часа – от 17 до 19 ч., и да потанцуват малко на приятно място. Аз съм човек, който има много преки впечатления от нощния живот на Бургас докъм 2002-2003 година. Градът навремето имаше над 15 действащи дискотеки. Но за съжаление тези места сега ги няма.

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...