различно 24 юни 2020 2020-06-24 2020-06-24 https://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdHRuIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--095a3a233e4c602cd71c938ae562288150f11eca/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9VWTI5dFltbHVaVjl2Y0hScGIyNXpld2s2RUdGMWRHOWZiM0pwWlc1MFZEb01aM0poZG1sMGVVa2lDMk5sYm5SbGNnWTZCa1ZVT2d0eVpYTnBlbVZKSWcwME1EQjROakF3WGdZN0NGUTZDV055YjNCSkloQTBNREI0TmpBd0t6QXJNQVk3Q0ZRPSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--203b1a8c9eed4377167cb2e98b44388b2b3a30a3/Herbs.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Еньовден е - празникът на билките

В българския обреден календар на 24 юни се празнува Еньовден (среди лето).

Според народните вярвания от Еньовден започва далечното начало на зимата. Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, слънцето “трепти” и “играе”. И който види това, ще бъде здрав през цялата година.

Вярва се, че в нощта преди празника звездите слизат на земята и омайват тревите и цветята, придавайки им магическа целебна сила.  Затова преди изгрев слънце на Еньовден, трябва да се измиете с течаща вода или да се отъркаляте в росата.

Друго поверие казва, че на този ден Слънцето умира, а годината се преобръща и започва да клони към зимата.

Преди да умре обаче, то се изкъпва във водата и тя става лековита. После, докато се издига над хоризонта, се отърсва от водата, тя пада върху листата на билките и цветята и по-този начин също усилва лековитите и магическите им свойства.

За  Еньовден е характерно "грабенето" (краденето) и "маменето" на плодородието от нивите и добитъка, макар че ритуалът се прави и на Гергьовден. Казват, че жени (баятелки, магьосници) отиват на чужда нива, събличат се голи и извършват различни ритуали. Тогава стръковете на нивата им се покланят. Прав остава само един стрък и това е царят на нивата. Тогава магьосницата го откъсва и го носи на своята нива или на нивата на този, който е поръчал "краденето". Вярва се, че с царя тръгва и плодородието на нивата. За предпазване от такова "открадване", срещу празника стопанинът сам жъне своята нива в средата или в четирите ъгъла, за да я намери "житомамницата" вече "обрана".

Ключово място в празничната обредност на Еньовден има ритуалът „еньова буля”. Той се изпълнява за осигуряване на добра реколта. И в него традиционно участвали само девойки. Главо действащо лице било еньовчето, от където идва и името на обичая - малко момиче, на възраст от 3 до 5 години, или сираче.

Смята се, че на Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Затова е най-добре да се берат рано сутринта преди изгрев слънце жените — баячки, магьосници, ходят сами и берат билки, с които после лекуват и правят магии. Набраните за зимата билки трябва да са "77 и половина" — за всички болести и за "болестта без име". Тази билка обаче я познават само опитните просветени билкари.

От набраните билки, между които на първо място е еньовчето, жените правят еньовски китки и венци, които се връзват с червен конец. В някои райони правят толкова китки, колкото са членовете на семейството, наричат ги поименно и ги оставят през нощта навън.

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...