различно 28 май 2020 2020-05-28 2020-05-28 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcU5tIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--ff02fcd272264d2ce63f40b171f235176f0f589a/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/Relax.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Спасовден е! Днес се правят ритуали за здраве

40 дена след Великден българският народ отбелязва празника Възнесение Господне, наречен още Спасовден.

В народния календар Спасовден е свързан с душите на мъртвите. Вярвало се, че на Спасовден сред хората идвали "русалийки", "русалци" и "русалии", които са свръхестествени същества, наподобяващи самодивите и притежаващи дарбата да лекуват всички болести, които не се повлияват от други видове лечения и баяния. В света на хората те обитават водите и горските поляни, по които вирее тяхното любимо цвете - билката росен, наричана още русалче, русалско биле, росанлийче и самодивско цвете.

Затова се вярва, че ако днес болен легне в поляна с такава билка, той ще оздравее. Ако няма възможност да направи това, то поне трябва да сложи до възглавницата си китка росен.

Нашите прабаби са вярвали още, че на този ден се лекува и безплодие. Интересен е ритуалът, извършван в тази посока. Жената, която не е можела да зачене, е трябвало да преспи с букет от билката росен до леглото си, а до нея да бъде мъж, който не ѝ е кръвен роднина. Преди това двамата поставят върху червен месал спасова пита, варена кокошка и бъклица вино. Около полунощ те трябва да легнат около росен и да мълчат. Преди първи петли трябва да оставят храната там и да хукнат към селото, без да се обръщат назад.

В някои части на България имало обичай хората, страдащи от неизлечими болести и бездетни жени да преспят на росенови поляни или до свещения извор с параклис на Свети Спас. Там болните постилали черга и лягали върху нея, а до главата си поставяли нова кърпа със зелена глинена паница върху нея, която е пълна с вода. От този съд те пиели в продължение на 40 дена. На сутринта се извършвали гадания, относно развитието на болестта. Болните поглеждали с надежда в паницата с вода. Ако в нея е паднал цвят или зелено листо, вярвало се, че предстои скорошно оздравяване. Не биладобра поличба ако във водата има сухо листо или пръст.

Вярва се още, че ако на Спасовден вали дъжд - годината ще е богата, а реколтата - обилна.

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...