различно 26 апр. 2020 2020-04-26 2020-04-26 https://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBalZsIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--4d58c2d71b19a99cd989f143bc0154fce19baba2/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9VWTI5dFltbHVaVjl2Y0hScGIyNXpld2s2RUdGMWRHOWZiM0pwWlc1MFZEb01aM0poZG1sMGVVa2lDMk5sYm5SbGNnWTZCa1ZVT2d0eVpYTnBlbVZKSWcwME1EQjROakF3WGdZN0NGUTZDV055YjNCSkloQTBNREI0TmpBd0t6QXJNQVk3Q0ZRPSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--203b1a8c9eed4377167cb2e98b44388b2b3a30a3/I%20level.jpg

Burgas Reporter Ltd.

За кожата на един пътен полицай…

Що обвинения, подигравки, закани и люти клетви отнесоха полицаите по КПП-тата в дните на извънредното положение. Онези мъже и жени в униформи, които кибичат на входовете и на изходите на градовете. Които ни пускат, за да пътуваме или ни спират от безцелно шляене по пътищата.

Може би току що сте преминали през контролния пункт, затворили сте стъклото на автомобила и сте започнали гневната си тирада в стил „Съсипаха я тази държава“, в която бясно  попържате тия гадове, ченгетата, куките, фуражките и прочие…

Искате ли да добавим малко детайли…малко подробности към тирадата ви.

Например това, че докато проверяващият полицай виси на това пусто КПП, на вас цялата тази история ви изглежда като негова работа, но всъщност си е истинско наказание. Ако вали дъжд, го вали дъжд. Ако е студено, мръзне и трака със зъби. Ако пече слънце, го пече слънце. Ако навън духа вятър и него брули вятър. И така има няма 12 часа дежурство на КПП-то. Пък ако някой ви каже, че униформите им са така ушити, че да пазят хладно през лятото и топло през зимата, ами …сигурно някъде има и такива униформи, ама в друго време и в друг свят. Не и в нашия. Качеството на униформите на родните пътни полицаи заслужава не една псувня.

Добавете в гневната си тирада и онези намачкани, нечетливо изписани от вас декларации, които  връчвате с ужасна досада на проверяващия полицай. Те се трупат на купчина цял ден. Накрая на дежурството си униформеният трябва да ги сортира. Може да са двеста, триста или петстотин.  Може хиляда да са. Декларации на лица, които пътуват по работа, заради лечение, заради някаква спешно възникнала задача, заради това да посрещнат близък или да изпратят и за какво ли още не. В това число и декларациите на тарикати, които се хилят подигравателно, че са преметнали системата. Не му стига на полицая, че цял ден е висял като прани гащи на КПП-то, ами накрая плюнчи пръст и сортира декларации. И описва бройката им. А ако някоя от декларациите е докосвана от заразен шофьор?

Не знам дали знаете, но след два часа предпазната маска на полицая на контролно-пропускателния пункт вече не предпазва никого. Нито него от шофьорите, нито шофьорите от него. Маската е напълно напоена с бензинови и дизелови пари, напластена е с прах. Но е твърде възможно е да му е единствената маска за дежурството. На същия този полицай, когото вие псувате, щом се отдалечите от КПП-то. А предпазните латексови ръкавици …те изпотяват ръцете му до степен на сваряване. 

Сигурно не се и замисляме, че в края на своята смяна контролиращият движението навън и навътре през пункта полицаи е толкова обгазен от изгорелите газове на преминаващите автомобили, че дробовете му са пълни с отрова. И в устата му горчи като отрова.

Застанете за няколко минути до камион с работещ двигател…Как е? Смърди ли? Застанете до десет камиона. А до сто?

Застанете до няколко стотици автомобили с работещ двигател. Как сте?

Абе, това му е работата на полицая – казвате и  стоите в колоната от автомобили, скърцате със зъби и псувате, защото полицаите на КПП-то ви бавят. Ами, не ви бавят те, а онези, които са създали тази организация на движението. Онези, които са измислили хартиените декларации. 

Видях, че в Германия шофьорите подават лист с някакъв хартиен лист с QR код, немският полицая сканира с някакво устройство и толкоз.

Бъдете сигурни. На българските полицаи им е дошло до гуша да диплят хартиени декларации.  Това е една от най-безумните дейности, които са принудени да извършват. Една от най-обезкуражаващите.

Един пътен полицай преди време ми сподели.

Няколко пъти през последните години спирал за проверка след демонстративно нарушаване на правилата на движение една и съща жена. Последният път амазонката карала направо без книжка, защото документът и бил отнет именно заради това, че този съвестен полицай я бил „хващал“ в миналото. И при последната им среща тя му се изсмяла в лицето и му казала „Нищо не можеш да ми направиш. Нямам нищо на мое име“.

И той какво може да направи? Да хвърли кърпата? Да се предаде? 

Докато обмисля възможностите, тя му се смее в лицето.

Ами, ние сигурно сме псували и този пътен полицай. Защото онзи ден е било забранено едно, а днес сутринта вече е разрешено, а полицаят е същият. Защото онзи ден са му наредили да не ни пуска, а днес са му наредили да ни пусне. И го правят на луд. А той има право само да изпълнява нареждането. 

Този полицай и колегите му трябва да преглътнат всички тези неща. Недосегаемостта на някои нарушители, обгазяването по КПП-тата , стотиците и хиляди клетви и псувни, колекционирането на декларации, постоянно променящите се заповеди  и какво ли още не.

Те и в момента са там. На изходите и на входовете на града. И най-вероятно много по-силно от всички нас искат извънредното положение да свърши, за да спрат да събират декларации като изоглавени.

Събират нашите декларации. Двеста, триста, петстотин или хиляда на едно дежурство. Колекционират по толкова псувни и клетви на ден.

И заради цялата идиотщина, през която преминават, полицаите на първа линия ще получат като награда 650 лв...И очакваме непременно да са щастливи заради това.

Не всичко е пари, приятелю.

Автор: Красимир Калудов

 

 

 

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...