здраве 08 апр. 2020 2020-04-08 2020-04-08 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaGhrIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--0d0fd19ed9afba3968bb3094614d8cc3431dbfac/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/8cfe41f2377d5c2b5154de3c0425a44d.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Кръвта превръща партийните различия в нещо безсмислено

Преливането на кръв спасява живот, нали.

А когато няма кръв, която да бъде вливана...тогава?

Преди няколко дни беше обявено, че заради извънредното положение, карантината, социалната изолация и чисто човешкия страх почти никой не дарява кръв.

От Центъра по трансфузионна хематология отправиха зов за помощ и признаха, че положението е критично.

Под въпрос бяха поставени животите на пациенти, които трябва да бъдат спешно оперирани.

Днес общински съветници от Бургас се включиха по най-добрия възможен начин в кампанията в помощ на системата на здравеопазването. Те дариха от своята кръв. 

Съветниците направиха това в отговор на призива на председателя на общинския съвет проф. Севдалина Турманова за спешно кръводаряване.

В акцията, която проф. Турманова организира от игла до конец, се случи нещо немислимо. В нея „рамо до рамо“  застанаха дори и непримирими политически съперници, които оставиха далеч партийните си различия.

Включиха се и служителите от Община Бургас.

"Даряването на кръв  винаги е било доброволен  израз на хуманност и съпричастност. В момент, когато обществото ни се бори с пандемия, навреме подадената помощ е наистина безценна. Благодаря на всички кръводарители за отзивчивостта и отговорността в тези трудни дни. Заедно ще успеем!“ – заяви председателят на общинския съвет.

Примерът беше даден. Посланието беше изпратено.

Ако не друго, то акцията доказа за кой ли път, че във вените на нито един от бургаските общински съветници не тече синя кръв. И че те имат червена кръв като всички останали бургазлии. Имат и сърца. 

Защото съветниците дариха кръвта си от сърце и душа. И някой ще бъде спасен с нея. Всъщност нали това е най-важното. Някой ще живее с кръвта на друг във вените си.

И на нито един от съветниците днес не му минаваше през ума да бъде харесан или одобрен. Какво значение има това. Единствено важна е  кръвта, пред която всички са равни.

Вие също можете да дарите кръв в Центъра по трансфузионна хематология в Бургас. Като ваша лична кауза.

И да запазите живота на някого.

автор: Красимир Калудов

 

Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...