образование 02 апр. 2020 2020-04-02 2020-04-02 https://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcFpqIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--c45cd8e1cb57430867cb23f059317aba88529459/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9VWTI5dFltbHVaVjl2Y0hScGIyNXpld2s2RUdGMWRHOWZiM0pwWlc1MFZEb01aM0poZG1sMGVVa2lDMk5sYm5SbGNnWTZCa1ZVT2d0eVpYTnBlbVZKSWcwME1EQjROakF3WGdZN0NGUTZDV055YjNCSkloQTBNREI0TmpBd0t6QXJNQVk3Q0ZRPSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--203b1a8c9eed4377167cb2e98b44388b2b3a30a3/91438048_1422270254644105_8903180622915174400_n.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Онлайн обучението през очите на дванадесетокласничката Румяна Евстатиева

Румяна Евстатиева е ученичка от 12 „а” клас в НЕГ „Гьоте“ - Бургас. Тя е човек, който определено се откроява в общността. Винаги има ясна гражданска позиция, поради което често се ангажира с различни инициативи в училището. Руми е сред координаторите на един от ученическите проекти, благодарение на който лобито на гимназията придоби напълно нов вид. Преподавателите я определят като много социален млад човек, с безброй ценни качества като всеотдайност, съпричастност, отговорност.

Дори във време на принудителна социална изолация, Румяна не остава безучастна. Момичето търси и открива положителното даже в извънредните мерки, наложени заради COVID-19. И вместо да се жалва за ограничената свобода, за невъзможността да се вижда с приятели, за това, че не може да се разхожда в парка… за всичко, което обстоятелствата ѝ отнемат, тя намира добра дума за всеки. И съумява да каже благодаря  на учители, ученици и родители – всички, които са изправени пред предизвикателството „учене от вкъщи”.

И тук е моментът да си припомним онази мъдрост, която гласи, че не е важно какво се случва около теб, а как ти реагираш на случващото се. Защото само светлите умове, могат да вървят напред и да осветят пътя за другите.

Ето как Румяна Евстатиева се обърна към своите учители, съученици и към цялото общество:

Неоспоримо е предизвикателството - положението, в което се намираме – COVID-19  и извънредна ситуация!

И може би единственото, което ни остава, е да спазваме наложените мерки и да се насладим на малките неща, които до сега бяха невидими.

Може би втората най-обсъждана тема във всеки дом, след разбира се – коронавируса, е онлайн обучението, което затрудни всички ни – ученици, учители и… родители. Обикновено се описвам като оптимист, понякога даже безнадежден, но в тази ситуация бих казала, че това е едно от най-хубавите ми качества.

Аз съм ученичка последна година в НЕГ "Гьоте", едно от малкото иновативни училища в Бургас, което преди извънредното положение беше сред първите, експериментиращи в сферата на иновациите. Но сега не е време да се конкурираме, а да проявим чувствителност към другия и да си помагаме. А как ние в НЕГ го правим?

Смея да кажа, че всички – ученици и учители, нямахме достатъчно смелост или енергия да настояваме за иновативността преди ситуацията. Но ето ни сега – това е новия ни шанс да работим  онлайн  и да развиваме идеите си, без страх, че ще сгрешим. Надявам се, че на всички ни е ясно – всеки подобен процес е бавен, иска време и търпение. Няма да крия, че от опита ми за учене в електронна среда се изненадах от бързата адаптация към ситуацията – ръководството създаде необходимата среда, а учителите с безграничен ентусиазъм приеха предизвикателството.

И в тази връзка – ученици и родители, нека бъдем толерантни към случващото се, защото ако се замислим, това което се случва в образователната ни система едва от две седмици, се реализира по света с години.

За всички новата среда е интригуваща:

Родителите – често приемат ситуацията като шанс да се върнат назад във времето и да изпробват знанията си. Или пък още по-приятно – да се учат на нови неща и да прекарат малко време с децата си, което не винаги се получава в забързаното ежедневие.

Учениците – използваме времето си да свикнем с дигиталния свят, защото ще се наложи в даден етап от живота ни, а и мисля, че на всички ни е в пъти по-лесна чисто физическата подготовка за училище от преди. Кога друг път ще имаме възможността да сме по нощница и да слушаме урока онлайн?!

Мили учители – благодарим Ви, въпреки затрудненията, знайте, че не сте сами! Вие не помислихте и за миг да не изпълните отговорностите си към нас! Приготвяхте задачи, гледахте видеа, четяхте, помагахте си. Това е още един урок, който невидимо ни преподадохте.

Но ние сме до вас! Ние сме заедно и се допълваме повече от всякога, защото споделяме процеса и се учим как да общуваме максимално добре! Мисля, че връзката ученик-учител е по-добра от всякога и все повече осъзнавам истинността на притчата на Хан Кубрат – „Съединението прави силата“ .

Коментари

образование ...


политика ...


спорт ...