различно 30 март 2020 2020-03-30 2020-03-30 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbVpqIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--44a205cec463155c4ed65a884bd57c64d1cc7cc6/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/1.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Пътешествие в дни на изолация. Вижте някои от архитектурните чудеса на света

В дни на извънредни мерки и социална изолация сякаш повече от всякога ни се иска да пътуваме и да мечтаем.

И това е хубаво. Хубаво е, че човешкият дух не може да бъде така лесно сломен, прекършен и унищожен.

Неслучайно много световноизвестни музеи „отвориха” вратите си, като дадоха възможност на всеки да направи виртуална разходка и да се „докосне” до артефактите, съхранявани там. Театрали продължават да играят в празна зала, събирайки публика пред мониторите в домовете. Спортисти стартираха онлайн тренировки, за всеки, който иска да бъде активен дори и под карантина.

Затова и „Бургаски репортер” възобновява своя позабравена рубрика, повеждаща читателите в света на изкуството. Ще се опитваме да разнообразяваме дните ви, като показваме произведения на класическото и модерното изкуство.

Решихме днешната арт разходка да бъде посветена на съвременната архитектура. Навярно някои от местата вече знаете, навярно някои от вас дори са имали късмета да ги посетят… но винаги е хубаво човек да се откъсне от ежедневието дори и за малко (особено, когато деникът е принудително затворен между четири стени).

И така нека пътешествието да започне сега…

Първото място, на което се пренасяме, е сградата “Лотос”.
Тя е разположена в непосредствена близост до парк в град Чанджоу (Китай). Проектът е на стойност над 12 млн. долара. Концептуалната сграда е “изплувала” на повърхността на изкуствено езеро, а под водата “се корянят” вече съществуващите общински съоръжения. Към тяхната функция е прибавена и тази на новите изложбени и конферентни зали в “Лотоса” отгоре. Комплексът се състои от 3 свързани помежду си сгради, които пресъздават формата на цветето в три различни етапа от цъфтежа му. Изборът на флорална форма не е случаен - в Древен Китай лотосът е смятан за свещено растение, символ на чистота и целомъдрие, плодородие и свята сила.

Арт разходката ни продължава към една наистина чудновата постройка – хибрид между „Храмът на небето” в Пекин и „Капитолия” във Вашингтон. Това чудо на архитектурата се намира отново в Китай - в град Шъдзяджуан. Сградата е на четири етажа и разбираемо предизвика интереса на туристите. Очаква се, китайските киностудия  да го включат активно при снимане на филми и различни телевизионни програми. Потребители на социалните мрежи го нарекоха "сблъсък между най-доброто от Изтока и Запада."

И от Азия се прехвърляме в Европа. Следващата ни дестинация е Музеят за модерно изкуство Гугенхайм в Билбао, Испания. Проектиран е от архитекта Франк О. Гери и е завършен през 1997 година. Тази футуристична сграда е намерила място в книгата на Дан Браун „Произход”. Размерите на музея са наистина впечатляващи – площ от 24 000 кв. м, от които 11 000 са изложбени части. Цената му възлиза на около 100 милиона долара.
Всъщност, музеят в Билбао е част от композиция, започнала в Ню Йорк. Там още през 1939 г. е построен музеят Соломон Гугенхайм, към който по-късно се присъединяват музеят Пеги Гугенхайм във Венеция и музеят Дойче Гугенхайм в Берлин. На път да бъде завършен е и новият музей Гугенхайм в Абу Даби.

Един от последните дизайни на архитектката Заха Хадид – известна като „Кралицата на извивките”, е хотелът Морфей (The Morpheus Hotel) в Макао. Той е част от комплекса хотели и казина City of Dreams, поради което носи и името на древногръцкия бог на сънищата. Сюрреалистичните дупки в сърцевината на хотела създават усещане за свобода, плавност и движение. Не по-малко впечатляваща е вътрешността на сградата, която също е изпълнена от различни геометрични форми и уникален интериорен дизайн.

И завършваме днешната разходка с посещение на Танцуващата къща в Прага.
Името на сградата произлиза от нейната необичайна форма, която наподобява на танцуваща двойка. Тя е позната още като „Джинджър и Фред” и носи името на известната двойка Фред Астер и Джинджър Роджърс. Построена е в средата на 90-те години на 20 в. Локацията на нестандартната сграда е на ъгъла между улиците „Rasinovo nabrezi“ и „Resslova“. Преди на този ъгъл се намирало друго историческо здание, което обаче било разрушено при бомбардировки. В близост до мястото се намирал и родният дом на президента Вацлав Хавел, който инициира идеята да се построи нова сграда на мястото на разрушената, която да се превърне в значим културен център. В атрактивната постройка се намират офиси, ресторант, както и хотелска част.

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...