здраве 26 март 2020 2020-03-26 2020-03-27 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBc1ppIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--8136e5e317deb7b61c0ddbe45bb28bce83d86161/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/IMG-9df349091d976d57970c35612e960e56-V.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Полицаите по КПП-тата пазят нас, а ние трябва да опазим здравето на полицаите

Извънредното положение води до постоянна промени, ограничения и строги решения. За да засили ефекта на ограничаване на разпространението на „коронавируса“, Националният оперативен щаб нареди да бъдат обособени КПП-та на входовете и изходите на областните градове.

Освен неоспоримите ползи на тази ограничителна мярка възникнаха и някои негативни последици. Автомобилните задръствания и най-сериозният от тях. Огромният риск, в който са поставени полицейските служители, които имат контакт със стотици, а може би хиляди хора дневно.

В последно време често даваме думата на здравния специалист д-р Зияд Ел Марсри. Неусетно той и неговият „Антикризисен план срещу коронавируса“ се превърнаха в източник на нестандартни идеи за смели и непопулярни мерки. Едни ги приемат възторжено, други ги отричат гневно, но д-р Масри ги споделя единствено, воден от мисълта да помогне. На всички.

Днес ви представяме идеята му как според него здравето на всеотдайните полицейски служители по КПП-тата може да бъде запазено.

В какво виждате наличие на риск за здравето на полицейските служители по КПП-тата?

Не виждам риск в КПП-тата, а в изискването за показването на тези декларации за целта на пътуването. Тези хартии са всъщност огромна опасност за здравето на полицаите. Може би не разбираме, че ние вместо да ограничим, ние увеличаваме риска от разпространение на вируса и той може да засегне не само пътуващите хора, но и полицаите, които проверяват. Когато един полицай спира шофьора и взима от него декларацията, това означава ,че служителят има контакт с практически непроверен гражданин. Този човек в какво състояние е бил преди един час или преди два часа? Полицейският служител няма никаква представа и няма как да знае това, но проверява дадения шофьор. Докосва декларацията, а на хартиена повърхност е вече доказано, че вирусът може да е активен до 9 часа.

Добре, гражданинът може да е кашлял, да е кихал над тази декларация и я връчва на полицая на КПП-то. Полицаят е с ръкавици, с маска, със защитни средства, но е под риск. Очите му в много са открити, нали. А тези декларации се събират и надиплят някъде.

И какво се случва тогава? Разширяваме обхвата на потенциални носители на вируса..

Но  КПП-тата са необходими и проверките са необходими, за да има контрол и да се ограничат безцелните пътувания и движение на хора. Нали целта е да стесни възможността за разпространение на вируса. Тогава какво предлагате като решение в тази ситуация?

Решението е много лесно. Тази декларация, която се изисква да бъде показвана, да бъде със срок на валидност 15 дни. Второ, нека бъде залепена на страничното ляво стъкло зад водача  или на задното стъкло на автомобила. Там тя да е фиксирана и тогава полицейският служител ще я провери спокойно, а шофьорът изобщо няма да сваля стъклото  на колата. Така проверяващият служител на КПП-то ще бъде допълнително предпазен от контакт с евентуален носител на вирус.

В другите държави има дори забрани да се сваля стъклото. И при нас може да се говори през стъклото, а то да е като изолация.

Всеки полицай може да снима бележката при някакво съмнения. Разполагат с такива технически средства, такива камери. Ако вече се съмнява в нещо, чак тогава може да говори с водача.

Но ако шофьорът е болен и си сложи стара декларация на стъклото, той няма ли да заобиколи по този начин ограничението и да постави под риск много други хора?

Да приемем, че шофьорът или пътникът отива на работа или по друг важен повод. Но за да сме сигурни, че той или другите пътуващи са здрави, ние можем да го осигурим. Можем да използваме примера на транспортните фирми. В тях сутрин преди тръгване шофьорите минават през преглед при медицинска, за да се установи дали са здрави, дали кръвното им е нормално  или дали са употребили алкохол. Нека направим същото. Преди тръгване човекът си проверява при джипи-то температура, кръвно, здравен статус и ако е здрав, заминава спокойно по пътя си.

Тогава всеки, който пътува от областния град към друго населено място, може да мине през джпи-то си и да си набави служебна бележка, че е здрав.

Джипи-тата имат такива термометри. Измерват температурата, установяват, че човекът е добре и му дават такава служебна бележка, която удостоверява, че е здрав. И тогава шофьорът може да залепи тази бележка до декларацията за повода за пътуването си.

Тогава полицаят ще ги види през стъклото декларацията, ще види бележка от доктора, че човекът е здрав и ще реши дали да го пусне. Но няма да имат физически контакт. И полицаят няма да е поставен под риск.

А сега ние какво правим?  Обратното. Хората чакат с часове, докато стигнат до полицая на КПП-то. Тогава да му дадат декларацията. А нали на нея пише къде работи, къде отива, кое е предприятието, какъв е маршрутът и докога ще бъде на това място, и телефонен номер за контакт. Е, ако декларацията бъде фиксирана на стъклото, тя просто може да бъде снимана или сканирана. А полицаят дори да вземе декларацията, как ще установи, че шофьорът е здрав или болен? В такъв момент полицаите са беззащитни, ако болен кихне в лицето им.

Но къде виждате вариант медицинските центрове да станат част от процеса на контрол?

Най-важното е да няма физически контакт между полицаите и шофьорите при проверката. Така ще опазим здравето на проверяващите полицаи.

В момента по ДКЦ-тата и в медицинските центрове никой не работи. Това е възможност. Нека да насочат пътуващите към тях, за да бъдат преглеждани, а не да чакат по КПП-тата.

Нека общините да работят съвместно с ДКЦ-тата и с медицинските центрове, да ги „вкарат“ в този процес на контрол върху разпространението на вируса.

Съвсем просто е. Преглежда се, залепя на страничното стъкло зад шофьорското място декларацията с целта на пътуването, залепя бележката, която удостоверява, че е здрав, /тя трябва  на определено време да се подновява/ полицаят ги проверява бързо и всичко това става бързо.

Целта е да запазим здравето на полицаите, докато те пазят нас. Докато ни проверяват.

автор: Красимир Калудов

 

 

Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...