здраве 14 март 2020 2020-03-14 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcEU0IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--bb4498903e7b96863badb5f9cb488453c5c3b9da/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_37234.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Българите по света разказват за мерките против „корона вирус“

Тони е шофьор и в момента продължава да пътува с камиона си от щат в щат. Неговият разказ за мерките срещу епидемията в САЩ звучи така:

Това, което забелязвам по време на пътуванията си, е, че не виждам някакви извънредни мерки. Не съм забелязал хора с маски по „травъл центровете“, по „трък стоповете“ /места, където спират камионите на транспортните компании/, по бензиностанциите. До ден днешен не съм забелязал нещо подобно. Не виждам и да чистят масирано с препарати.

А иначе всеки ден по пресконференциите от Белия дом казват, че нивото на заболели е ниско…на национално ниво. Иначе вчера обявиха извънредно положение, казаха „Ще се справим, взели сме необходимите мерки и ще потиснем вируса на ниско ниво“. Така казват, но …Заради моята работа пътувам много, но не забелязвам някакви строги мерки по стоповете, по паркингите. Там, където има места за почивка, душ-кабини…няма нищо. Тук там започнаха работниците да носят ръкавици. С маски не съм видял никого.

Да, в градовете е различно. След ден два ще съм в Лас Вегас и чувам, че по магазините са изчезнали „хенд санитайзър“ –ите  / дезифектанти за ръце или течни сапуни/ и тоалетната хартия.

Влизам от щат в щат, но няма никакви извънредни мерки да ни пръскат и дезинфекцират, както гледах, че го правят в Китай преди два месеца. Няма такова нещо. Вероятно в Китай тогава са въвели някакви супер мерки, но тук е друга ситуацията. Или са убедени, че държат нещата.

Иначе вчера, когато президентът Тръмп обяви национално извънредно положение, казаха, че правителството и Министерството на здравеопазването са се договорили за партньорство с големите търговски вериги от типа на  „Уолмарт“ за предлагане на тестове. Планират до два три дни чрез GOOGLE всеки желаещ, които има някакви симптоми, да може да намери точка, където се провеждат тестове.

Искат до две три седмици да са тествали поне около 5 млн. американски граждани. В много щати са затворени училища, отмениха спортни събития… те в американската футболна лига почиват и без това след Супербоул, ама всички големи федерации и първенства са спрели.

Но по магистралата камионите и автомобилите се движат нормално. Почивен ден е, събота, но се движат.

Да, след обявяването на извънредното положение имаше малко притеснения, хукнаха по магазините, но правителството отдели 50 млрд. долара за борба срещу корона вируса. Обаче не забелязвам някакви драстични промени. Ресторантите още си работят. В Лас Вегас в понеделник ще затворят няколко големи казина и се очаква другите да ги последват. Няма как. Имат болни сред персонала си.
Най-хубаво е, че току що съобщиха по радиото, че в Сиатъл една 89 год. жена в старчески дом с „корона вирус“ е излекувана. Всеки организъм може да се справи. Всичко зависи от имунната система на човек.

Кремена живее в „блокиран“ град в областта Марке, в Италия и споделя следното:

Днес затвориха официално парковете и градините, за да не излизат хората. Забраниха и достъпа до плажната ивица в Анкона. Не може да се излиза навън без причина. С куче може на разходка. Мъжът ми се шегува, че сега всички ще си купят кучета. Може само да се отиде до магазин или аптека. Безцелно, ето така…не може. Глобите са, за да не затрудняват служителите, които трябва да се занимават в момента с други задачи. За да не си губят времето полицаите и да следят кой къде ходи и защо. Ако в болницата се случи нещо, да не ги занимават с други неща. Имат много работа. Целта е минимално да се ограничат излизанията на хората навън, за да не се разпространява вирусът и да не се ангажират полицаи, лекари, пожарникари.

За пазаруване може да излиза само един член на семейство. Вчера спряха мъжа ми, който излезе да си оправи телефона, защото е счупен, но му казаха, че това не важно нещо. Глобите са до…мисля, че 300 евро и има три месеца затвор за такива нарушения. Налагат вече хиляди глоби.

Ако фирмата на някой е отворена, има основание да излиза и да работи. А хората като мен, които работят в други градове, ще получат компенсации ..обезщетение за времето, през което не работят или ще излизат в отпуска.

Налагат го, принуждават хората да останат по домовете си. Би трябвало да е така.

Иначе по магазините в момента има всичко. Достатъчно е.

Виктор, студент в Нидерландия

В нашия град има официално шестима заразени с „корона вирус“. Затвориха ни университета на 12 март, вечерта. До края на месеца. Седмица по-рано в града се върнаха студенти, които бяха на ски ваканция в Италия.

По магазините купуват здраво. Свърши тоалетната хартия, свършиха и други стоки. Има истерия. Иначе хората по улиците не се движат с маски. По магазините също не носят маски. Изкупуват много неща.

Някои от състудентите ми си заминаха по страните. Съквартираните ми също. Единият от тях е италианец и си отиде вече в Италия. Не зная кога ще се върне обратно. Аз останах сам в квартирата.

Преди да ни затворят университета, едно момче държа изпит само в отделна зала, защото се оказа, че сестра му е заразена с „корона-вирус“ и го изолираха. Но това беше всичко.

По улиците на града хората са спокойни. Транспортът си работи. Аз оставам тук.

Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...