здраве 08 март 2020 2020-03-08 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbVpBIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--836ccd0b7462a177ca0d9b17f27c88c097b1e66e/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_37170.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Цветелина Вълева: Здравословно хранене, а не диета за добро здраве

В днешно време е изключително модерно да се говори за здравословно хранене, детоксикация, диети. Темата става особена актуална с настъпването на пролетта и очакването на летните месеци. Много често обаче заради незнание или криворазбрани правила допускаме грешки и не постигаме желаните резултати. Затова потърсихме специалист, който да ни разясни някои от основните въпроси, свързани с храненето и здравето. Инж. Цветелина Вълева е специалист по „Храни, хранене и диетика” и през „ръцете” ѝ са минали десетки хора с наднормено тегло и различни заболявания, на които тя е помогнала, благодарение на индивидуалните хранителни режими.

-Каква е разликата между диета и здравословно хранене?
- В повечето случаи диетата е свързана с изключване или крайно ограничаване на някой хранителен нутриент за организма ни. Това от своя страна може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Да, при диетите има бързи резултати за намаляване на килограмите на кантара, но след приключването им следва т.нар. йо-йо ефект, като са възможни и редица други проблеми.

Пример за диета, водеща до сериозни усложнения, е тази на Дюкан, в която се консумира основно месо и зеленчуци. Дотук добре. Но! Прекомерната консумация на месо води до увеличаване на пурините в организма, следва повишаване на пикочната киселина, проблеми с бъбреците, подагра…

При здравословния режим на хранене основната цел е постигане на трайни навици и добро здраве, както и поддържане на нормално телесно тегло. По този начин организмът се снабдява с жиненонеобходимите му микро и макронутриенти. В никакъв случай не се гладува. Напротив, храненията трябва да са пет пъти на ден – три основни и две междинни. Във всяко хранене трябва да присъстват белтъчини, сложни въглехидрати и мазнини. Нужно е ежедневно да приемаме поне по 300 – 400 грама зеленчуци и плодове, за да си осигуряваме витамини и да постигаме алкално-киселинно равновесие.

-Кои са най-честите грешки, които хората допускат, когато искат да отслабнат?
- Най-често хората свързват отслабването с гладуването, което е груба грешка. Когато се гладува, организмът започва да прави запаси от мазнини, а след това и до двойно покачване на килограмите.

- Модерно е да се говори за нисковъглехидратни диети. Какво е Вашето мнение за тях и има ли въглехидрати, които не трябва да изключваме от менюто си?
- Да, с въглехидратите не трябва да се прекалява. Но! Има съществено значение какви точно въглехидрати консумираме. Трябва да се ограничат (даже напълно да се изключат) всички прости (бързи) въглехидрати – бяла захар, бързите полуготови храни, всякакви солени и сладки бисквити, вафли, сладкиши и т.н. Затова пък трябва да се консумират сложните (бавни въглехидрати), тъй като те са необходими за организма ни и освен глюкоза/фруктоза съдържат и други полезни вещества.

- Колко е важно да приемаме протеини и кои са най-добрите източници на белтъци?
- Протеините са градивен елемент за човешкия организъм. Всичките ни клетки са изградени от тях. Затова консумацията на храна, богата на белтъчини, е от изключителна важност. Те трябва да присъстват във всяко наше хранене, а не само един-два пъти дневно. В същото време не трябва да залагаме само на животинските им източници, а да преобладават растителните. Източници на белтъчини са – риба, месо, яйца, извара (всички млечни продукти), варива (боб, леща, грах и т.н.), сурови ядки, тофу и т.н.

- Ежедневното меню за всеки човек е строго индивидуално – в зависимост от целите, здравословното състояние, възрастта и т.н. – но все пак „щрихирайте” какво трябва да включат закуската, обядът и вечерята ни, за да бъдем здрави и да се чувстваме добре.

- Най-важното е храненето ни да бъде балансирано – т.е. да съдържат белтъци, добри въглехидрати и мазнини. Обядът трябва да бъде най-обилното ядене за деня. Важно е закуската винаги да присъства, но да не е само въглехидратна. А вечерята трябва да бъде лека, лесно смилаема, като храненето е поне 2-3 часа преди лягане.  

- Какви съвети бихте дали на дамите, които са над 40 години и искат да отслабнат? Как да засилят метаболизма си?
- Съветвам дамите (и не само тези над 40 години) да внимават с въглехидратите, да се стремят да имат повече физическо натоварване и да се хранят редовно. Много важно е също така да се пият много течности (вода или неподсладен чай) – на 1 кг. телесно тегло 30 мл вода. Добре е да се приемат още антиоксиданти, тъй като те забавят процеса на стареене. 

- Темата за пречистването на организма е много актуална днес. Колко е важно да правим детоксикация? Как да се пречистваме правилно и колко често да се подлагаме на този режим?
- Да, много често се говори за детоксикация и това не е случайно. Важно е човек да изчиства организма си, тъй като се задържат шлаки, токсини, отпадни продукти. Това от своя страна води до интоксикация, автоимунни заболявания, умора, неспокоен сън, проблеми с кожата, понижен имунитет и др. Най-подходящи периоди за детоксикация са пролетта и есента.  В първия случай, за да се изчисти по-тежката храна, приемана през зимата, а във втория случай, за да се повиши имунитетът за предстоящите зимни месеци. 

За лична консултация с Цветелина Вълева тел.: 0899 287 193

Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...