здраве 28 фев. 2020 2020-02-28 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBczQyIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--198e79edde867a88a5167bbbbc591fe9a8f02e65/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9VWTI5dFltbHVaVjl2Y0hScGIyNXpld2s2RUdGMWRHOWZiM0pwWlc1MFZEb01aM0poZG1sMGVVa2lDMk5sYm5SbGNnWTZCa1ZVT2d0eVpYTnBlbVZKSWcwME1EQjROakF3WGdZN0NGUTZDV055YjNCSkloQTBNREI0TmpBd0t6QXJNQVk3Q0ZRPSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--203b1a8c9eed4377167cb2e98b44388b2b3a30a3/main_img_37094.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Експерти съветват: Без паника заради коронавируса

Представители на здравните власти, болнични заведения, държавни и общински структури се събраха на работна среща в Бургас.

Тя се организира по нареждане на председателя на Националния оперативен щаб, генерал–майор проф. Венцислав Мутафчийски и е във връзка с предприетите на национално ниво мерки за ограничаване на коронавируса.

 Такива срещи се провеждат във всички области на страната и имат за цел създаване на добра координация между институциите, набелязване на конкретни дейности за предотвратяване навлизането на заболяването на територията на България.

По време на срещата беше формиран регионален щаб, който да стартира работа в случай на нужда. Председател на щаба е Директорът на РЗИ Бургас - Георги Паздеров, а негов заместник и говорител ще бъде доц. д-р Цветан Велинов.

Присъстващите единодушно се спряха на доц. д-р Велинов с оглед на богата му експертиза, висок професионализъм и опит.

Доц. д-р Велинов пое управлението на Факултета по медицина в Бургас след работа като Началник на Централна Лаборатория по Микробиология на УМБАЛ "Александровска" - София и завеждащ Национална Референтна Лаборатория "Контрол и Мониториране на Антибиотичната Резистентност" и лекар в Национална Референтна Лаборатория "Особено опасни инфекции" в Националния център по заразни и паразитни болести в София.

В случай  на необходимост доц. д-р Велинов ще бъде връзката между щаба, медиите и гражданите.

Научните интереси на доцента са точно в сферата на инфекциозните болести, антибиотиците и тяхното приложение, микробиомите, генетиката и геномиката, което го прави най-подходящ за част от ръководството на щаба.

По време на срещата беше отчетено, че към настоящия момент на територията на България няма регистрирани случаи на заболели с коранавирус.

Експертите успокоиха, че се взимат всички необходими мерки по граничните пунктове на страната, алгоритъм за работа с конкретни стъпки е изпратен до всички лични лекари. От болничните заведения се очаква да имат готовност за преструктуриране на помещения и осигуряване на болнични легла, в случай на необходимост от изолационни действия при съмнения за заболели от вируса.

Обсъден беше и въпросът за личните предпазни средства на медицинските работници. Летищните и пристанищните власти на територията на област Бургас информираха присъстващите, че работят по ясно разписани правила, съгласувани със световните тенденции за противоепидемични мерки.

Експертите отправят апел за спокойствие, за да не се всява излишна паника. Към съветите им спадат: преустановяване на пътуванията към епидемиологични зони, спазване на висока лична хигиена, засилване на имунологичната защита, консултирана с личните лекари.

Второ заседание на шаба ще се проведе, ако обстановката наложи повторното му свикване.

Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...