различно 26 фев. 2020 2020-02-26 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdXMvIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--27f2b378005f8ac5dfff03c5aeb51037cb2b675d/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_37077.jpg

Burgas Reporter Ltd.

За багерите и хората, за Виена и Бургас…и за историята

Когато преди години отидох за първи път във Виена, бях много впечатлен от архитектурния облик на града. Всеки сантиметър от старата имперска  столица показваше някогашното величие на старата Австро-Унгария.

Там някой ми разказа, че когато император Франц Йосиф се възкачил на престола, наредил на тогавашните  …хм…“багери“ да разрушат нещо много старо, построено преди стотици години.

Бил твърд и безцеремонен. Не се съобразил с никакви възражения. Наредил да разрушат крепостните стени и да започнат да строят нов град, нова имперска столица.

Генералите скочили „Ама, как тъй Ваше Величество, какво ще ни пази от враговете?“, а императорът им обяснил, че възнамерява да създаде толкова могъщ град, толкова богата столица на такава мощна държава, че всеки който  я нападне, да си знае, че го очаква здрав бой.

Разбирате ли…Император Франц Йосиф не наредил да съборят старите сгради и улици в пределите на старата крепост, а поискал Виена да се разшири. Затова съборил стените, които вече не пазили града, а го задушавали. И дал свобода на архитектите, а те се обърнали към примерите на Античността и създали невероятни сгради.

Не е нужно да гледате дворците. Ако хвърлите поглед на Ратхаус, демек сградата на тамошната  община или сградата на австрийския парламент, ще разберете какво се е получило. 

Днес Виена е това, което е.

Сгради извън историческия център на Виена

Аз не разбирам от градоустройство и от архитектура. Нямам никаква представа от строителство. Само че винаги съм се чудил защо и как стана така, че за има няма 30 години беше построен един кажи речи нов град …вътре в Бургас?

Ние сме странен град. Разширяваме се навътре към центъра, а не навън.

Колкото по-близо до центъра, толкова по-добре…Има няма 2000 евро на кв. метър.

В момента ние живеем в отесняващото пространство зад „крепостните стени“ на Бургас и събаряме ,строим, надграждаме, дълбаем, прекрояваме, санираме, лепим, застиламе с плочки, реновираме, ремонтираме , „синьо-зелено зонираме“ и …все повече живеем  като в консервна кутия.

Защото предприемачите инвестират съвсем разбираемо в терени, които имат канализация, водопроводи, електричество и газификация…Никой не е толкова богат, че да инвестира на голо поле някъде извън „крепостните стени“ на Бургас.

Нечестно е да обвиняваме едни собственик на имот затова, че е продал имота си на предприемач, който иска да строи на това място нова ,висока сграда. Законът го позволява и би било беззаконие да се пречи.

В онзи разказ „Нане Стоичковата върба“ злият шоп нане Стоичко отряза върбата, защото едни щъркел му взел капата и я поставил в гнездото си.

И какво, ние приличаме на нанестоичковци, които искат да отсекат частната инициатива, така ли?

Стигнахме дотам, че ако някой посмее само за миг да се обяви срещу този "прогрес", да прояви привързаност към старите сгради в своя роден град, го определят като враг на развитието, закостенял и тесногръд мухъл. 

Някой призова бургаските "нанестоичковци". Ами, изкарайте пари, купете този стар склад в центъра на Бургас и го подарете на хората, щом толкова ви е грижа.

Не е нужно да се прави нищо такова.

Във Виена още пазят старата императорска сладкарница близо до катедралата „Свети Стефан“…Нищо и никакво помещение. Пазят го и до днес. Цените в сладкарницата са убийствени. А дали не биха могли да построят верига за бързо хранене на това място?  Могат, но не са го направили. Защо? Прости ли са? Не могат да правят бизнес ли?

В Париж барон Осман запретнал ръкави и  сринал старите грохнали сгради. Буквално създал нов град, с нови широки улици за чудо и приказ. Но там дори човек не разбира, че минава покрай постройки, проектирани от различни архитекти, защото всичките те имат връзка помежду си. Има хармония между тях. /Ей, пишман патриотите...Барон Осман не е османист, да не се наежите сега? Дори би трябвало да е Усман, ама знам ли/

В Бургас старите хора разказват за някакви стари сгради, ама никой вече не си спомня как са изглеждали.  Пък и кой ли слуша старите хора.

Питам се, защо бургазлии излязоха на протест на площад „Тройката“…какво всъщност бранят? Една книжарница??? Едва ли…книжарници и в момента има достатъчно, а и специално тази пак ще я има.

Бургазлии по-скоро отчаяно се опитват да съхранят някаква останка от историята на града си. Смешна, малко нелепа /защото е бивш склад/, но част от историята.

Ама, защо не протестирахте през 50-те години на миналия век, когато комунистите са издигнали паметника на армията окупаторка - попита един мой съгражданин. Прав е да пита това.

Ами, вероятно тогава бургазлии са се страхували от всесилната БКП и от милиционeрите. Това ли искаме? И днес да живеем в страх, че някой може да ни прати в Белене, защото сме несъгласни с нещо? 

Сещам се за един нов мини квартал, който в момента се строи до един от моловете в Бургас. Личното ми мнение, че е прекрасен, модерен, смел и авангарден. Смятам, че би бил архитектурна гордост дори и за ситито на Виена. Бих поздравил от сърце инвеститора и архитекта, които стоят зад него.  Наистина ми харесва това, което са решили да създадат. Защото има пространство, защото този комплекс не е наблъскан и залепен до други сгради и се откроява. Има връзка, хармония с близката спортна зала, с мола, с парка дори. Красив е и някак на мястото си. 

А сега вземете само този мини квартал и го нанесете в центъра на Бургас…

И какво се получава?

Нов център, нов град, но това вече не е старият Бургас.

Може да е Луковит, а? Защото там в центъра има един супер модерен хотел.

Бургас, мой малък Луковит.

Автор: Красимир Калудов

 

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...