здраве 20 фев. 2020 2020-02-20 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdEkvIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--720f3ef8d7fdcfcdfc16f7b69cd4071150ab0044/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_37023.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Мазнините - полезни или вредни?! Къде е истината?

Мазнините са най-богатите на енергия хранителни вещества в нашата храна.

Те служат като доставчик, но и като резервоар на енергия. Също така са необходими и за усвояването на витамините А, Д, Е и К. Ето защо е нужно да приемаме мазнини с храната си.

НО!

„Важно е също така да внимаваме със скритите мазнини, които се съдържат в шоколада, сладкишите и кашкавала. Калориите от приетите с храната мазнини не трябва да надвишава 30% от общото количество калории, получени през деня.”, обяснява експертът по здравословно хранене и диететика Цветелина Вълева.

Тя уточнява, че прекомерният прием на мазнини може да доведе до сериозни здравословни проблеми!

„Здравият човек трябва да консумира разнообразни мазнини – както растителни, така и от животински произход. Някои от тях са по-добри за нашето здраве, отколкото други, затова ние трябва да изберем по-добрите мазнини и да ги консумираме умерено. Когато избираме мазнините, е важно да предпочетем тези от тях, които не съдържат трансмазнини, които имат по-малко количество наситени мастни киселини и холестерол. В храненето ни трябва да отдадем голямо внимание на храните, които са добри източници на ОМЕГА 3 мастните киселини.”, допълва специалистът.

Къде се съдържат основните видове мазнини?

Наситени мазнини: Съдържат се във всички животински продукти – месо, месни изделия, жълтък на яйце, млечни продукти, свинска мас, масло, а също така и в кокосовото и палмовото масло.

Трансмазнини: Хидрогенирани растителни масла, които трудно биха могли да се разградят в организма ни. Съдържат се в почти всички пакетирани храни (крекери, бисквити, сладкарски изделия и т.н.), в пържената храна, кулинарните мазнини, маргарина и в много други храни. Наричат се още „бавните убийци”!

Холестерол: Съдържа се в животинските продукти – месо, субпродукти, жълтък, млечни продукти, свинска мас, масло, риба.

Омега 3: Съдържа се в рибата (сьомга, скумрия, херинга, сардина, риба тон), ленено семе, орехи. Усвоява се най-добре от организма и неслучайно се нарича „полезна” мазнина.

Недостатъчният прием на мазнини води до намаляване на телесната маса, забавен растеж и развитие, изменения в черния дроб, бъбреците и централната нервна система, увреждане на зрението, отслабване на имунитета, потискане на репродуктивните функции и др.

„Важно е също така да не прекаляваме и с тях! Свръхконсумацията на мазнини е в разрез с принципите на балансираното хранене и води до сериозни здравословни проблеми! Такива са: затлъстяване, метаболитни нарушения, увеличава се рискът от сърдечносъдови и мозъчни увреждания, атеросклероза, развиват се храносмилателни смущения, претоварва се панкреаса, нарушаване във функциите на черния дроб, развива се свръхсекреция на жлъчни киселини, увеличава се рискът от рак на дебеото черво.”, казва още Цветелина Вълева.

И допълва, че за съжаление прекомерната консумация на мазнини е една от негативните тенденции в храненето на българина.

Лична консултация с Цветелина Вълева можете да направите на тел.: 0899 287 193

Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...