различно 14 фев. 2020 2020-02-14 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcU0vIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--8479b5153ef3a8173b3451e30291e01b59d24739/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_36970.jpg

Burgas Reporter Ltd.

14 февруари - една дата, четири празника

Навярно не всички знаят, но датата 14 февруари събира в себе си четири празника - Успението на Свети Кирил Славянобългарски, Свети Трифон Зарезан (по стар стил),  почит към Св. Авксентий и Денят на влюбените Свети Валентин, който е католически празник, но се отбелязва все повече и в православния свят.

Трифон Зарезан се свързва с Деня на лозаря, който е посветен на труда и любовта на българите към лозата, гроздето и виното. За първи път този празник започва да се чества официално у нас през 1962 г. в деня на Свети мъченик Трифон.

Тогава с постановление на Министерския съвет е обявен за професионален празник на лозаря. С въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар от Българската православна църква църковният празник на Свети Трифон Зарезан започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари.

Според българския обичай, в празничния ден стопаните излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино и благославят: "Колкото капки, толкоз коли грозде".

Кулминацията на празника е избирането на "цар на лозята" - обикновено това е някой добър стопанин, който се смята за късметлия, за да може по време на неговото "царуване" да се роди обилен плод.

На 14 февруари Българската православна църква отбелязва Успение на Свети Кирил Славянобългарски. Константин Философ, наречен Кирил, произхождал от семейството на знатните солунски славяни - Лъв и Мария.

Кирил и брат му Методий създали славянската азбука и превели свещените книги на Православната църква на езика на солунските българи.

Кирил починал в Рим на 14 февруари 869 г. и бил погребан в църквата "Свети Климент Римски".

Празникът на любовта се свързва със Свети Валентин, който е роден в Италия и е бил християнски епископ. Живял е по времето на император Марк Аврелий Клавдий Втори.

Според едно предание императорът забранил на войниците си да се женят с идеята, че като нямат семейство, ще са по-готови за саможертва в битките.

Тогава войниците християни тайно били венчавани от епископ Валентин. Затова впоследствие той е обявен за закрилник на влюбените. Обезглавен е през 270 г. заради непреклонната си вяра в Бога, а скоро след това е канонизиран. Празникът, посветен на Св. Валентин, започва да се чества чак през XIV век.

Освен това Православната църква почита днес Св. Авксентий, който бил син на знатни родители и от малък се радвал на особена почит. Но той избрал вярата Христова и станал монах. Заселил се в тясна килия в една планина, която станала известна под името „Авксентиева планина”.

Авксентий се прославил като добродетелен и мъдър християнин и затова привличал много благочестиви хора. Той бил надарен с чудотворната сила да лекува със словото Божие куци и сакати, глухи и слепи, немощни и прокажени. Светият подвижник доживял до дълбока старост и умрял във времето на имтератор Лъв Тракиец (447-474).

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...