здраве 04 фев. 2020 2020-02-04 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbncvIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--a25f7533d15d73362c3e19b5263a67c42f7b756f/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_36879.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Въглехидратите - какво трябва да знаем за тях

Въпреки че мнозина избягват въглехидратите, когато се опитват да отслабнат, те всъщност заемат важно място в храненето на човека.

Изследвания показват, че въглехидратите задоволяват около 55-60% от енергийните ни нужди.

„За разлика от белтъците и мазнините, въглехидратите могат да се превръщат в енергия от всяка клетка в човешкото тяло. От химична гледна точка те са захари (захариди). Основната им задача е да доставят на организма енергия.”, обяснява експертът по здравословно хранене и диететика Цветелина Вълева.

В сравнение с всички други хранителни вещества, въглехидратите съставляват количествено основната част от ежедневната храна. Консумирани заедно с мазнините, те ни дават усещане за ситост. Колкото повече комплексни въглехидрати (полизахарди) приемаме, толкова по-сити се чувстваме.

Въглехидратите се образуват в растенията с помощта на слънчевата енергия чрез фотосинтезата. Натрупват се в големи количества в семената и плодовете. В животинския свят от значение са 2 вида - гликогенът в черния дроб и мускулите и млечната захар (лактозата).

„Въглехидратите играят важна роля за поддържане на определено ниво на кръвната захар. Именно влиянието им над нея ги определя като бързи (сложни) и бавни (прости) въглехидрати. Относителният дял на „бавните” трябва да бъде много по-голям отколкото на захарта и другите бързоусвоими захари (бяло брашно, картофи, ориз, сладкиши и т.н.). Природните източници на въглехидрати са зърнените култури, варивата, зеленчуците, плодовете и продуктите, направени от тях.”, допълва Цветелина Вълева.

По думите ѝ простите въглехидрати ни дават много захар при минимум хранителна стойност. От друга страна, сложните въглехидрати ни набавят минимум захар при максимум хранителна стойност. Важно е да се съобразим с това ако искаме да отслабваме!

Ето какво съветва още специалистът!

В режим на отслабване трябва да изключим изцяло:

Брашното, захарта, тестените изделия, макароните, солетите, чипсовете и снаксовете, сладките, тортите и шоколада, безалкохолните напитки, меда, картофите, ориза, бананите и гроздето!

Въглехидратите, които можем и трябва да консумираме, са:

Пресните сурови зеленчуци, плодове, бобови храни, кълнове.

За лична консултация с Цветелина Вълева тел.: 0899 287 193

Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...